Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationPåskdekorationerPåskpyssel och DIY

Helsingfors designdistrikt har expanderat med ett enastående hotell

08 aug, 2018 
AvSanna Rossäng
Helsingfors designdistrikt är själva hjärtat i den finska huvudstaden för designälskaren. I maj öppnade hotell St George strax intill – en naturlig samlingsplats för inredningsintresserade.
Annons

Finland har en lång designhistoria med en rad starka arkitekter, formgivare, designer och företag som Alvar Aalto, Iittala, Arabia, Marimekko och Artek som alla på olika sätt haft stort inflytande över den internationella designscenen. Milano, Köpenhamn och Paris i all ära, men även Helsingfors lockar designintresserade världen över med dess arkitektur, design och formgivning.

Designhotell Helsingfors
Hotellets samlingspunkt Wintergarden är en plats för att umgås och samla energi med konstverket Learning to fly av Pekka Jylhä i centrum. Foto Robbie Lawrence for Design Hotels™

2012 valdes Helsingfors till världens designhuvudstad och staden är en given samlingspunkt för både lokala och inresta designälskare. I hjärtat av den finska huvudstaden ligger Helsingfors designdistrikt utbrett över 25 gator och erbjuder mer än 200 gallerier, designbutiker och museer.

Annons

Utöver detta lockar Helsingfors stora utbud av loppisar och antikviteter, stadens slående arkitektur och självklart Finlands stora designföretag med både en intressant historia och en ledande inställning till design i dag.

Trappuppgång på designhotell
En av hotellets ursprungliga trappuppgångar.
Sovrum med kelimmatta
En dov, naturnära färgskala genomsyrar hotellet.

I början av maj öppnade hotell St George strax intill. Hotellet öppnade i ett hus som ursprungligen byggdes som tidningstryckeri och är ritat av arkitekten Onni Tarjanne 1940. Hotellet har varsamt renoverats med respekt för byggnadens historia.

Annons

Arkitekturen består, men i dag har inredningen en mer modern inriktning med en dov, naturnära färgskala, möbler från Vitra, Classicon, &tradition och Sibast samt vacker konst. Just konsten är central i hotellet och konstsamlingen innehåller bland annat verk från Helsingfors olika gallerier.

Matrum på hotellet
St George Bakery & Bar är beläget i hotellet och lockar både gäster och lokalbefolkning.
En av sviterna på esignhotellet i Helsingfors
St George Suite är en av hotellets sviter.

En sak är säker: i Helsingfors välkomnas du av design vart du än vänder dig, och för designälskaren är staden ett givet resemål.

Annons

Kreatörernas 3 måsten för den designintresserade i Helsingfors:

Minna Parikka, designer – Artek

Keskuskatu 1B, 00100 Helsingfors.

”Belägen i en Alvar Aalto-byggnad, vilket skapar den perfekta inramningen och utrymmet för en Artek-butik.”

Sami Ruotsalainen, senior designer, Marimekko – Proloque

Iso Roobertinkatu 9, 00120 Helsingfors.

”Proloque är den typ av butik jag alltid velat ha i min hemstad Helsingfors. Att kliva in där är olikt allt annat i Helsingfors. Proloque erbjuder en kontrast till den nordiska minimalismen.”

Anna Pirkola, stylist – Konstcentrum Lokal

Annegatan 9, 00120 Helsingfors.

”Lokal är en kombination av en välkurerad butik och ett galleri som presenterar toppnamnen inom finsk design och konst. Grundaren Katja Hagelstam har ett oklanderligt öga för de mest intressanta och fantastiska designobjekten, så det är verkligen svårt att komma därifrån utan att köpa något.”

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons