Dämpade färger och klassiska detaljer hemma hos stickdesignern i Köpenhamn

Julen behöver inte handla om grälla färger och traditionella tomtar. Stickdesignern Helga Isager pyntar med varsam hand och dämpade färgskalor.
11 november, 2021
0:56

Efter reklamen: Här är vinterns fem stora inredningstrender 2021/2022

(0:56)

Under många år var stickdesignern Helga Isagers förhållande till julen en smula ansträngt. Det hon längtade mest efter var att packa undan pyntet igen. Gran och girlanger har hon nu med nöd och näppe bjudit in i lägenheten i det köpenhamnska arbetarkvarteret från 1870 – och så har hon hittat sin egen dämpade och mer poetiska version av julens klassiker.

Helga Isager Köpenhamn hemma hos vitrinskåp

_

Helga Isager Köpenhamn hemma hos trappa kök

_

Hur ser man på ditt hem att julen närmar sig?

Helga Isager Köpenhamn hemma hos stilleben

_

– Först och främst på en massa levande ljus i ljusstakar, i princip i varenda rum i lägenheten. Jag har lite svårt för alltför många röda band, granar och tomtar och förr gladde jag mig mest åt ögonblicket när julen var överstökad och det var okej att packa undan pyntet.

Helga Isager Köpenhamn hemma hos

_

– Så är det inte längre – men jag vill fortfarande inte att julen ska kännas som en invasion av hemmet. Men det får gärna vara något som passar in fint och naturligt i de färger och material vi redan omger oss med.

Helga Isager Köpenhamn hemma hos sovrum

_

När börjar förberedelserna?

– När vi hittar lådan med pynt som jag har köpt och fått genom åren och börjar överväga vad som ska upp på grenar i vardagsrummet eller köket, på ett fönsterbräde eller i barnens rum.

Helga Isager Köpenhamn hemma hos stilleben julpyssel

_

– När jag var liten tog mamma fram ett nytt pynt varje dag och även om det inte är en tradition jag kopierat rakt av så gör jag ändå något liknande. Långsamt och gradvis tar jag fram allt fler julsaker så att jag den 24:e är helt klar med julpyntet.

Jultraditioner

Vilka andra traditioner tröttnar du aldrig på?

Helga Isager Köpenhamn hemma hos stilleben

_

Helga Isager Köpenhamn hemma hos matbord y-stolar

_

– Händels Messias på julafton. Den ligger som ett skönt soundtrack till de sista förberedelserna, både när vi firar jul hemma i Köpenhamn och när vi är hos mamma i Vendsyssel.

Julgodis och julklappar

– Vi gör julgodis med barnen, dricker aftonens första glas vin och slår in de sista klapparna. Lugnet sänker sig över oss alla och vi märker på allvar att julen är på ingång.

Det blir inte jul utan ….

Helga Isager Köpenhamn hemma hos kontor hemma

_

– Min familj! Både den stora med hel- och halvsyskon, farbröder och kusiner och bonusbarn – och den lilla bestående av min man och våra två barn. Julen handlar först och främst om att vara tillsammans, och det är den enda gången på året när alla aktivt väljer att ta sig tid att laga mat tillsammans.

Helga Isager Köpenhamn hemma hos köket

_

– Eller att gå otaliga promenader ihop, spela spel med barnen och prata om allt som är viktigt. I mammas hus i Vendsyssel, där vårt företag också har sitt huvudkontor, finns plats för många övernattande gäster. Julen sträcker sig över flera dagar och det gör något bra med umgänget när man inte måste ramla hem från firandet klockan ett på julaftons natt.

Helga Isager Köpenhamn hemma hos julträd

_

Vad önskar du dig i jul?

Helga Isager Köpenhamn hemma hos badrum badkar

_

Helga Isager Köpenhamn hemma hos vardagsrum

Vardagsrummets breda soffa flankeras av länstolen Harpan, av Jørgen Høvelskov, designad 1962. På väggen hänger inramade tryck av konstnären Lars Munthe. Soffkudde från Kvadrat och en i egen design, i tyg från marknad i Tokyo.

– Is, snö och minusgrader! De milda vintrarna är verkligen skrämmande, för de påminner oss om hur illa det står till med klimatförändringarna. Jag vill ha snöbollskrig och pulkaåkning med barnen eller bara en promenad i ett tyst snölandskap längs vattnet i Vendsyssel. En vit jul skulle vara årets bästa överraskning.

Foto: Mikkel Tjellesen

Läs allt om inredningen i bildspelet här:

Utställningsmontern från 1930-talet har fått två nya dörrar, i stället för den enda som fanns, och glashyllor för att ge plats åt Helgas glas- och keramiksamling. På golvet står ett verk av Simons pappa, konstnären Barry Wilmont.

De två våningarna binds samman av trappan som landar i lägenhetens kök och allrum. Här står en bukett i en gammal syltbruk och Helgas två favoritkannor vid spisen – en blekgul från Saxbo och en lite större, oglaserad tekanna från japanska Hasami.

Sonen Fabian köpte hem blomsterkransen från en julmarknad. Kärlen är från This is My Ikigai och den trearmade ljusstaken från en loppis Nørrebro. Bysten kommer från Simons familj, likaså skulpturen av ett älskande par, skapad av Barry Wilmont.

På väggen hänger ett inramat linoleum¬underlägg och i fönstret står en bronsbyst av Laurids Kirkegaard, föreställande Helga som 3-åring. Sängkläder från Geismars.

Hemma hos Helga slås klapparna in i återbrukade askar och guldpapper – med band från förra julen. Det lilla julpyntet som ser ut som en fjäder är en gåva i ett julbrev från en vän.

Helga har studerat japanska och har de senaste tjugo åren både rest och arbetat i Japan och hennes firma har öppnat ett kontor i Tokyo. Mässingskärlet och det lilla fatet är från en loppmarknad i ett av hennes favoritområden i staden.

Glasbordet har följt Helga i nästan hela hennes vuxna liv. I dag har det fått sällskap av Wegners klassiska Y-stol i originalutgåva. På väggen hänger inramade sidor av ett diktverk av Dan Turell och Henrik Nordbrandt, som tryckts i få exemplar med konstnären (tillika Simons pappa) Barry Wilmonts, illustrationer. Över bordet hänger en gammal gatlampa från Köpenhamn.

Helgas hemmakontor en trappa upp har ett arbetsbord som består av en målad skiva på två bockar, tillverkade av dörrkarmar från Genbyg. Över bordet hänger arkitekten Vilhelm Lauritzens Radiohus-pendel, som numera produceras av Louis Poulsen. Stolen är från Engelbrecht med klädsel av senapsgult tyg från Kvadrat.

Köket är specialdesignat av danska Handcrafted Interior med en armatur från Vola och kakel i lavasten från Made a Mano. Köksbänken fortsätter ut i rummet och markerar övergången till matsalen.

Helga Isager är stickdesigner och delägare i företagen Isager och Amimono, tillsammans med sin man, regissören Simon Lereng Wilmont. De bor med sina barn Ingrid och Fabian på Nörrebro i Köpenhamn. Lägenhetens 140 kvadrat är fördelat över två våningar.

Inför jul sätter Helga gröna kvistar i en vas och pyntar med ljushållare från Georg Jensen. Bonbonjären av trä är fylld med godis och passar bra till julteet från amerikanska Bellocq.

Badkaret från 1900-talets början renoverades med ny botten innan det kunde flytta in på bästa plats i lägenheten, med utsikt över himlen. Den blekgröna väggfärgen valde Helga eftersom den tillför värme. Handduken är från svenska Linum.