Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Dämpade färger och klassiska detaljer hemma hos stickdesignern i Köpenhamn

11 nov, 2021 
AvMarie Monrad Graunbøl
Julen behöver inte handla om grälla färger och traditionella tomtar. Stickdesignern Helga Isager pyntar med varsam hand och dämpade färgskalor.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Här är vinterns fem stora inredningstrender 2021/2022Brand logo
Här är vinterns fem stora inredningstrender 2021/2022

Under många år var stickdesignern Helga Isagers förhållande till julen en smula ansträngt. Det hon längtade mest efter var att packa undan pyntet igen. Gran och girlanger har hon nu med nöd och näppe bjudit in i lägenheten i det köpenhamnska arbetarkvarteret från 1870 – och så har hon hittat sin egen dämpade och mer poetiska version av julens klassiker.

Helga Isager Köpenhamn hemma hos vitrinskåp
_
Helga Isager Köpenhamn hemma hos trappa kök
_
Annons

Hur ser man på ditt hem att julen närmar sig?

Helga Isager Köpenhamn hemma hos stilleben
_

– Först och främst på en massa levande ljus i ljusstakar, i princip i varenda rum i lägenheten. Jag har lite svårt för alltför många röda band, granar och tomtar och förr gladde jag mig mest åt ögonblicket när julen var överstökad och det var okej att packa undan pyntet.

Annons
Helga Isager Köpenhamn hemma hos
_

– Så är det inte längre – men jag vill fortfarande inte att julen ska kännas som en invasion av hemmet. Men det får gärna vara något som passar in fint och naturligt i de färger och material vi redan omger oss med.

Helga Isager Köpenhamn hemma hos sovrum
_

När börjar förberedelserna?

Annons

– När vi hittar lådan med pynt som jag har köpt och fått genom åren och börjar överväga vad som ska upp på grenar i vardagsrummet eller köket, på ett fönsterbräde eller i barnens rum.

Helga Isager Köpenhamn hemma hos stilleben julpyssel
_

– När jag var liten tog mamma fram ett nytt pynt varje dag och även om det inte är en tradition jag kopierat rakt av så gör jag ändå något liknande. Långsamt och gradvis tar jag fram allt fler julsaker så att jag den 24:e är helt klar med julpyntet.

Jultraditioner

Vilka andra traditioner tröttnar du aldrig på?

Annons
Helga Isager Köpenhamn hemma hos stilleben
_
Helga Isager Köpenhamn hemma hos matbord y-stolar
_

– Händels Messias på julafton. Den ligger som ett skönt soundtrack till de sista förberedelserna, både när vi firar jul hemma i Köpenhamn och när vi är hos mamma i Vendsyssel.

Annons

Julgodis och julklappar

– Vi gör julgodis med barnen, dricker aftonens första glas vin och slår in de sista klapparna. Lugnet sänker sig över oss alla och vi märker på allvar att julen är på ingång.

Det blir inte jul utan ….

Helga Isager Köpenhamn hemma hos kontor hemma
_

– Min familj! Både den stora med hel- och halvsyskon, farbröder och kusiner och bonusbarn – och den lilla bestående av min man och våra två barn. Julen handlar först och främst om att vara tillsammans, och det är den enda gången på året när alla aktivt väljer att ta sig tid att laga mat tillsammans.

Annons
Helga Isager Köpenhamn hemma hos köket
_

– Eller att gå otaliga promenader ihop, spela spel med barnen och prata om allt som är viktigt. I mammas hus i Vendsyssel, där vårt företag också har sitt huvudkontor, finns plats för många övernattande gäster. Julen sträcker sig över flera dagar och det gör något bra med umgänget när man inte måste ramla hem från firandet klockan ett på julaftons natt.

Helga Isager Köpenhamn hemma hos julträd
_

Vad önskar du dig i jul?

Annons
Helga Isager Köpenhamn hemma hos badrum badkar
_
Helga Isager Köpenhamn hemma hos vardagsrum
Vardagsrummets breda soffa flankeras av länstolen Harpan, av Jørgen Høvelskov, designad 1962. På väggen hänger inramade tryck av konstnären Lars Munthe. Soffkudde från Kvadrat och en i egen design, i tyg från marknad i Tokyo.

– Is, snö och minusgrader! De milda vintrarna är verkligen skrämmande, för de påminner oss om hur illa det står till med klimatförändringarna. Jag vill ha snöbollskrig och pulkaåkning med barnen eller bara en promenad i ett tyst snölandskap längs vattnet i Vendsyssel. En vit jul skulle vara årets bästa överraskning.

Foto: Mikkel Tjellesen

Läs allt om inredningen i bildspelet här:

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons