Här är köken svenskarna drömmer om

Här är svenskarnas drömkök

Mysigt lantligt, modernt och trendigt eller inspirerat från ett restaurangkök. Hur ser ditt drömkök ut? Det fick svenskar svara på i en undersökning. Här är resultatet!
23 augusti, 2019

Ett kök kan se ut på många olika sätt, men om gemene man fick bestämma så skulle det allra helst vara ljust och luftigt och väldigt lätt att städa. Det framkommer i en undersökning som YouGov genomfört på uppdrag av kökstillverkaren Marbodal. Över 1 000 svenska kvinnor och män har intervjuats för att kartlägga hur deras drömkök ser ut – och nu är resultatet här.

Vad är då viktigast i drömköket enligt svenskarna? I topp hamnar ett ljust och luftigt kök som dessutom ska vara härligt att umgås i. Det ska helst inte vara allt för generiskt heller, 38 procent drömmer om ett personligt kök.

När det kommer till det praktiska är det stora arbetsytor som är drömmen för många, tätt följt att ett lättstädat kök som är enkelt att hålla rent. Naturligtvis vill många även att det ska vara välplanerat, något som underlättar förvaringen samt gör det enklare att hålla det fint.

Vitt luftigt kök i modern stil

Ljusa och luftiga kök är en dröm för många. Foto: Anders Bergstedt Styling: Greydeco för Alvhem/mäklare: Andreas Lundberg

Lantliga kök populärast bland svenskar

På frågan om vilken stil köket helst ska gå i var svaren mer spridda. 31 procent av de som intervjuades drömmer om ett lantligt kök, som ofta utmärks av charmiga detaljer, ombonad känsla och en romantisk touch. Moderna kök står högst upp på önskelistan för 22 procent av de svarande, medan 19 procent helst vill ha ett kök i klassisk stil.

Lantligt vitt kök från Marbodal

Lantliga kök, särskilt i vitt, är i topp på önskelistan. Foto: Marbodal

Oberoende av stil så vill över hälften ha ett vitt kök, kanske för att den vita basen är så enkel att personalisera oavsett stil i övrigt. Ljusgrått som vi sett i allt fler kök under de senaste åren är också ett populärt färgval i det ultimata köket.

Ljust modernt kök från Marbodal

Även grått är en populär färg på köksinredningen. Foto: Marbodal

Bänkskivan ska helst vara i sten, något en tredjedel hade på sin önskelista. Enligt Marbodal börjar naturmaterialen synas allt mer i köket, särskilt trä, vilket är ett hållbart materialval i köket som tål att slitas år ut och år in. Män angav i högre grad att en bänkskiva i trä var en del av deras drömkök, medan kvinnor fortfarande föredrog stenmaterial.

Vitt klassiskt kök med bänkskiva i marmor

Många vill ha en bänkskiva i sten, exempelvis i marmor. Foto: Anders Bergstedt Styling: Greydeco för Alvhem/mäklare: Andreas Lundberg

Läs mer:

7 inredningsmissar i köket och hur du löser dem

Här är de hetaste kökstrenderna 2019

15 smarta tips så inreder du ett lättstädat kök

Tolka 5 populära köksstilar – med endast 3 detaljer