Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationPåskdekorationerPåskpyssel och DIY

Här är Ikeas nya kollektioner och designsamarbeten

05 jun, 2019 
AvAnna Asplund
Ikea lanserar nya kollektioner och designsamarbeten med hållbarhetsfokus under Democratic design days
Smygkika på Ikeas produktnyheter, nya designsamarbeten och kommande kollektioner. Här är årets nyheter på Democratic design days.
Annons

Från solpaneler och textilier av trä och skräp, till robotmöbler och nya produkter för gamers. Och trendsäkra samarbeten med bland andra Adidas och Saint heron (Solange Knowles kreativa kollektiv). Ikea presenterar många nyheter under årets upplaga av Democratic design days.

Här är Ikeas nya kollektioner och designsamarbeten

– Senast 2030 ska Ikea vara klimatpositivt genom att minska klimatutsläppen mer än vad vi själva släpper ut i hela vår värdekedja. Att driva utvecklingen för att tackla klimatförändringarna är inte bara det rätta för människor och planeten, utan också nödvändigt för Ikeas långsiktiga framgång som företag, säger Jonas Carlehed, som är hållbarhetschef för Ikea Sverige.

Ikea samarbetar med World surf league

Ikea i nytt samarbete med World surf league

Ikea har inlett ett samarbete med World surf league (WSL)  med syfte att ”bättre lära känna människor med en aktiv och mobil livsstil i nära rytm med havet”. Projektet ska både lyfta frågor som rör hav och klimat, och leda till ett sortiment med surfrelaterade produkter av (bland annat) plast som samlas in från havet.

Annons

Musselblomma: Textilier av plast från havet

Ikea musselblomma – textilier av plast från havet

Under democratic design days presenterade Ikea en kollektion med produkter av återvunnen plast, bland annat skräp som har samlats in från Medelhavet. Musselblomma släpps först på Ikea i Spanien och Italien.

Gåtfull: Ett samarbete med Saint Heron

Ikea presenterar designsamarbetet Gåtfull med Saint heron

Ikeas samarbete med det kreativa kollektivet Saint heron, grundat av supersjärnan Solange Knowles, har varit känt sedan 2018. Och nu visar Ikea mer av Gåtfull. Saint heron arbetar med multifunktionell design som är inspirerad av musik, konst, mode och arkitektur.

Annons

Förändring: Nya produkter av rester från risplantor

Ikea lanserar produkter för kollektionen Förändring
Ikeas kollektion Förändring

Här är de första Ikea-produkterna av risrester, som annars bränns efter skörden och skapar luftföroreningar. Kollektionen Förändring är en del i projektet Bättre luft nu som Ikea lanserade 2018.

Annons

Ikea och Space 10 utforskar framtidens bostäder

Bild av Effekt Architects för Space 10.
Bild av Effekt Architects för Space 10.
Bild av Effekt Architects för Space 10.

Ikea, Ikano bostad och Space 10 utforskar tillsammans hur stadsplanering kan skapa en mer hållbar livsstil och bättre vardag i växande städer. Vad det här projektet landar i återstår alltså att se, men nu finns några bilder att kika på.

Annons

Sammanlänkad skapar solenergi

Ikea har samarbetat med det sociala företaget Little sun för att ta fram solpaneler för vardagslivet. Sammanlänkad-panelerna placeras på fönster och är kopplade till laddningsstationer och belysning. Och att skapa el av sol har flera poänger; mer än en billion människor i världen saknar el.

Ikea och Tom Dixon satsar på stadsodling

Tom Dixon för Ikea

Ikeas samarbete med designstjärnan Tom Dixon fortsätter. Nu med produkter som ska förenkla för den som vill odla i stan, både i hemmet  och utomhus.

Annons

Råvaror – design för en mobil livsstil

Ikeas kollektion Råvaror – för en mobil livsstil
Ikea Råvaror

Kollektionen Råvaror är skapad för att ”förvandla små ytor till smarta ytor”. Den består av möbler, minikök och förvaring som är enkla att fälla ihop och ta med sig.

Annons

Compact living i samarbete med Greyhound original

Sammankoppla – ett designsamarbete mellan Ikea och Greyhound original

Sammankoppla är en kollektion med multifunktionella produkter för små ytor, skapad i designsamarbete med Greyhound original: Ett thailändskt livsstilsvarumärke som mixar gatukultur med innovation och återbruk.

Osynlig – nytt samarbete med Byredo

Ikea Osynlig är ett nytt samarbete med doftföretaget Byredo

Dofter hemma påverkas oss mer än man kan tro. Ikea har teamat upp med det svenska doftvarumärket Byredo för att skapa ”osynlig design”.

Annons

Ikea och Adidas skapar produkter för hemmaträning

Ikea och Adidas har startat ett designsamarbete för att ta fram ny design som ska göra det enkelt för människor att få till den där träningen som annars kanske inte hinns med i vardagen.

Ikea satsar på återvunna polyestertextilier

Ikeas textilier av återvunnen polyester

Under 2020 siktar Ikea på att nå målet att bara använda använda återvunnen polyester (i polyesterbaserade textilier). Det presenteras inte som ett löfte, men en strävan.

Ikea presenterar konstnärerna inför nästa Art event

Ikea avslöjar konstnärerna i nya Ikea Art event

Ikea Art event 2019 fick människor att köa hela natten för att få tag i en ironisk matta av Virgil Abloh. Så vad kan vi vänta oss framöver? Under Democratic design days presenterades nya Art event-konstnärer från olika delar av världen: Sabine Marcelis, Daniel Arsham, Humans since 1982, Stefan Marx, Maroussia Rebeqc, Gelchop och Snarkitecture.

Annons

Bygglek – Ikea i samarbete med Lego

Lego och Ikea samarbetar i ett nytt projekt för att ta fram nya sätt att stimulera lek i hemmet. För både barn och vuxna. Ännu finns inga produkter att se, men samarbetet ska leda till kollektionen Bygglek.

Robotmöbler i designsamarbete med Ori

Ikea rognan är en kommande kollektion med robotmöbler

Framtiden är här. Ikea och Ori, som är en amerikansk startup, har tagit fram en kollektion med robotmöbler. Rognan släpps till att börja med i Hongkong och Japan.

Uppkoppla – ett designsamarbete för gamers

Uppkoppla är Ikea-produkter för gamers

Det finns över två billioner gamers i världen och det tar Ikea fasta på i ett designsamarbete med UNYQ, som tillverkar 3D-printade medicinska proteser, och Area academy, som gör program och kurser för e-sport.

Annons

Ny ljudkontroll till Symfonisk

Ikea Symfonisk – ny ljudkontroll till högtalaren

Vi har skrivit tidigare om kollektionen Symfonisk, där Ikea och Sonos integrerar högtalare i inredning. Nu lyfter Ikea fram ännu en nyhet: En ljudkontroll som du kan styra Sonos-högtalarna med från hela din bostad.

Trä blir textil i projektet Tree to textile

Trä till textil – Tree to textile är ett samarbete mellan Ikea, H&M och innovatören Lars Stigsson

Ikea samarbetar sedan flera år med H&M-koncernen och innovatören Lars Stigsson i  projektet Tree to textile som ska minska behovet av bomull och fossila fiber. Sedan 2018 är Stora enso också med.

Foto: Ikea

Läs mer:

Annons