Här är de viktigaste inredningstrenderna 2020

inredningstrender 2020

Vilka är hetaste inredningstrenderna 2020? Året som kommer lovar både plywood och guld, färgstarka väggar och accessoarer i tenn – och kanske en tupplur på kökssoffan. Här är allt du behöver veta om inredningstrenderna 2020.
09 december, 2019

VIDEO: VILKA TRENDER HAKAR DU PÅ I ÅR?

 

Vilka är egentligen de hetaste inredningstrenderna 2020? Vilka material och färger ska man egentligen satsa på? Vi på ELLE Decoration listar färgerna, materialen och detaljerna som gäller inom inredning 2020 – och det ser MINST sagt ut att bli ett snyggt, inspirerande och dekorativt inredningsår!

1. Maxad slottsstil

Chateau Gudanes går i slottsstil

Foto: Sylvie Becquet.

Just nu drömmer alla om att bo på ett slott! Överdådig inredning: guld, kristallkronor, brokader i olika färger som blandas vilt. Det är maximalism dragen till sin yttersta spets – mycket av allt, helt enkelt. Instagramkontot framför andra att följa är @chateaugudanes – ett renoveringsobjekt i södra Frankrike som är bedagat på precis rätt sätt.

Den som inte har ett helt slott önskar sig ett rikitgt stort vitrinskåp att fylla med skatter, gärna köpt via Dakabom, som åtar sig att leta efter skåpet som passar just ditt hem.

2. Tid för tenn

Tennvasen Pumpa från Svenskt Tenn

Foto: Svenskt Tenn.

Metalliskt skimmer fortsätter att finnas i trendfokus i inredningen och nu är det tennet som känns hetast efter att länge ha varit oälskat och fått stå och samla damm på loppishyllorna. Föremål från Svenskt Tenn har alltid haft ett stort samlarvärde, men nu börjar loppisjägare få upp ögonen för materialet i sig och vaser, ljusstakar och fat från mindre exklusiva tillverkare har plötsligt blivit åtråvärda inredningsobjekt.

Svenskt Tenn har precis firat 95-årsjubileum med att ta upp några produkter från 1924 i sortimentet, bland annat vasen Pumpa av företagets grundare Estrid Ericson.

3. Konstnärliga sakletare

Färgstarka inredningsdetaljer hos Emilia Ilke

Foto: Andrea Papini.

Vi får inte nog av småprylar och pyssel just nu – men det behöver absolut inte vara något exklusivt. Inspireras av konstnären Emilia Ilkes hem, som kryllar av kreativ inspiration och saker att titta på. Hos henne och andra kreativa sakletare samsas loppisfynd, arvegods, konsthantverk och egenhändigt tillverkade konstverk med barnteckningar, torkade växter och strandfynd. Allt som är fint får plats och blir tillsammans inspirerande och härligt pryttliga stilleben.

4. Neutral bas

Visningsbild från Louis Vuitton SS20-visningen

Foto: Imaxtree.

Enkla, råa material som spånplattor och plywood har gjort en comeback i inredningen. De avskalade materialen fungerar perfekt som bakgrund till exklusivare material och former. På modevisningarna i Paris i höstas var det flera av de stora modehusen som valde att styla sina visningar med rått, omålat trä. Louis Vuitton valde att bygga med plywood, medan Miu Miu arbetade med riktigt råa spånplattor i en palatsliknande trappa.

5. Färgat ljus

Lampa Uptown i neonfärger från Foscarini

Foto: Foscarini.

Lampor i olika skulpturala former har varit i fokus i inredningstrenden ett tag, men nu börjar mer och mer intresse riktas mot själva ljuset. Ljus som skiftar i regnbågens alla färger kan skapa stämning och förändra känslan i rummet. Konstnärer som Olafur Eliasson och Ann Veronica Janssens inspirerar med sitt sätt att jobba med ljus. Lampan Uptown på bilden är formgiven av Ferruccio Laviani för Foscarini och är tillverkad i färgat glas, som sprider ett mångfärgat ljussken i rummet när den tänds.

Vill man behålla sin gamla lampa, men ändå få in det färgade ljuset finns tekniska lösningar som Philips Hue som gör det möjligt att via en app ställa in och förändra belysningen på ett sätt som det tidigare krävts avancerade och dyra system för.

6. Kökssoffans återkomst

Ljus matplats hemma hos Sofia Wood

Foto: James Stokes.

Finns det någon mysigare möbel än kökssoffan? Den kan egentligen ha vilken form som helst – från en traditionell träsoffa, som hemma hos Sofia Wood, till en platsbyggd bänk med förvaring eller en riktig mjuk soffa att ta en tupplur på. Som en symbol för trygghet och lugn passar kökssoffan perfekt i det moderna köket – för dem som har plats.

7. Gult och turkos

Hallen hos Siri Carlén i gult och turkos

Foto: Petra Bindel.

Färgerna är tillbaka i inredningen – starkare än någonsin! Vårens mesta inredningsfärg är gult, gärna starkt solgult, men även andra toner från guldockra till ljus pastell. Gult tillsammans med turkos är vårens finaste färgkombination – se bara den fina hallen hemma hos konstnären Siri Carlén.

LÄS MER:

Så inreder vi med färg 2020 – här är 5 trendkulörer

Så bäddar vi 2020 – snygg och enkel hotellbäddning