Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationPåskdekorationerPåskpyssel och DIY

Han vill bygga Stockholms högsta skyskrapa – i trä 

28 apr, 2016 
AvELLE Decoration
Stockholms silhuett kan komma att förändras rejält. I alla fall om det här förslaget blir verklighet.
Annons

133 meter högt, med 250 bostäder, 40 våningar och helt gjort i korslaminerat trä. Så ser akitekten Anders Berenssons förslag på Stockholms nya skyskrapa ut.

Att bygga skyskrapor i trä kan tyckas konstigt, men det är fullt logiskt menar Anders Berensson.

– Korslaminerat lämpar sig väldigt bra för att bygga högt, i och med att det är lätt och starkt. Dessutom är det, konstigt nog, bra vid bränder. Stål viker sig när det blir varmt, och då faller allt, medan trä förkolnar men står kvar. Så det når sin fulla potential i skyskrapor.

ABA_Regeringsgatan47_1_Frånmood_fågel_72dpi

Byggnaden, som fått namnet Trätoppen, är tänkt att stå ovanpå parkeringshuset Parkaden på Regeringsgatan 47 – mitt i city – vars sju våningar görs om till butiker och restauranger.

Annons
ABA_Regeringsgatan47_2_Frånmood_mittemellan_72dpi

Precis som Parkaden, ritat av Hans Asplund på 60-talet, har Trätoppen siffror på fasaden som visar vilken våning du är på. Mönstret fyller även en annan funktion.

ABA_Regeringsgatan47_3_Frånmood_fisk_72dpi

– Det svåra är att kyla en byggnad men inte att värma den. Det här mönstret löser det, samtidigt som det släpper in solen på vintern när solen ligger lågt, säger Anders Berensson.

Annons
ABA_Regeringsgatan47_5Inifrån_72dpi

Uppdraget att rita Trätoppen har han fått av Centerpartiet, som länge lobbat för fler skyskrapor och färre bilar i Stockholms innerstad. Om det blir verklighet eller inte återstår att se.

Detta är inte det första förslaget på höghus i trä. Tham & Videgård har tidigare föreslagit 20-våningshus i trä i Frihamnen, och liknande förslag diskuteras i Frankrike och Storbritannien.

skyskrapa

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons