Guide: Så väljer du rätt soffbord

Ett snyggt soffbord knyter samman soffgruppen och kan lyfta ett helt vardagsrum. Men för att bli nöjd med valet av soffbord finns det flera saker att tänka på inför köpet.
23 mars, 2018

Ett soffbord kan vara praktiskt, en plats att ställa fram vackra stilleben på eller kronjuvelen bland designmöblerna i hemmet. Oavsett vad du vill tillföra till vardagsrummet så finns det många faktorer som påverkar vilken typ av soffbord som passar in.

Från den perfekta höjden till lyxiga materialval och den rätta formen – här är fem saker att tänka på för att hitta rätt soffbord.

1. Storleken och höjden

När det kommer till storleken på soffbordet måste du beakta såväl storleken på rummet som storleken på soffan bordet ska stå intill. Större rum och soffgrupper kräver ett större bord, medan mindre ytor och soffor balanseras snyggast med mindre bord.

Tänk också på höjden på bordet. Ett lågt soffbord är ett elegant inslag, men är sällan praktiskt om du exempelvis vill äta vid bordet. En enkel tumregel är att välja soffbord som är ungefär lika högt som soffans sitthöjd.

2. Möbler runtomkring

Vilka möbler ska göra ditt soffbord sällskap? Det är inte bara soffans storlek som påverkar valet, utan även dess form samt om du vill ha en fåtölj, sittpuff eller dagbädd intill.

En soffgrupp med två soffor mittemot varandra passar exempelvis bra med ett rektangulärt bord, medan ett runt bord passar bättre till en soffa med schäslong.

3. Syftet med soffbordet

Det är viktigt att tänka på vilket syfte ditt soffbord ska uppfylla. Kommer du att pryda det med snygga stilleben, coffeetable-böcker och snittblommor eller kommer det vara hem åt middagar och snacks framför tv:n?

Praktiskt, förvaringsmöjligheter eller ett stilsäkert blickfång – identifiera hur du vill använda bordet för att välja rätt modell.

Lågt rektangulärt soffbord i trä

Foto: Ikea Livet Hemma/Ragnar Ómarsson Styling: Pella Hedeby

4. Materialet

Ute efter ett tidlöst material, något lyxigt och trendigt eller kanske något praktiskt? Marmor och spegelglas är eleganta alternativ, men är kanske inte det optimala valet för barnfamiljer där fingeravtryck och utspilld mat och dryck är en del av vardagen.

För en lyxig touch finns trendmaterialet mässing som syns i många soffbord. Trä och laminat är tåliga och praktiska materialval, medan glas är ett tidlöst alternativ som är lätt att torka av.

5. Formen

Soffbord finns i många olika former och modeller och vilken du väljer gör stor skillnad för intrycket i rummet.

Det runda soffbordet ger ett mjukt intryck, medan ett klassiskt rektangulärt eller kvadratiskt bord ger tydliga linjer. Eller varför inte satsa på en färggrann sittpuff eller ett udda designbord som fångar allas blick?

Rektangulärt soffbord med smala ben

Foto: Jotex

Läs mer:

Hitta soffbordet som passar dig – 7 olika stilar

5 vanliga missar som sänker intrycket i ditt hem – och så undviker du dem

Guide: Så placerar du mattan baserat på vardagsrummets storlek