Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongen

Guide: Här är allt du behöver veta om loppisar

20 jun, 2018 
AvSophia Genitz
Att gå på loppis är underbar förströelse som passar extra bra om sommaren. Mångfalden, charmen och spänningen kommer på köpet samtidigt som du gör en miljöinsats!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Sortera skräp, plastbanta, skära ner på flygresorna … Allt som rimmar med en mer miljövänlig livsstil är inte superkul men tur är det väl då att vi också kan ägna oss åt att leta prylar på loppis, ropa in rariteter på auktion och köpa läckra pinaler i antikaffärer! Att handla second hand är i allra högsta grad en ”grön aktivitet” där det du köper får ett nytt liv och blir del av en cirkulär ekonomi. Dessutom får du ett mer intressant, personligt och spännande hem.

Loppis i Paris
Passa på att gå på loppis på semestern. Bilden kommer från Lissabons ”Tjuvarnas marknad” och här intill ger Ida Magntorn sina bästa loppistips i Paris!

Maria Wiberg är ”loppisboss” på Stockholmsmarknader vars stora loppisar vuxit till närapå en folkrörelse under de 13 år de verkat. Från att ha varit ett sommarjobb är det nu ett fulltidsarbete för Maria med allt från mysig torgloppis på Karlaplan till den enorma återkommande bakluckeloppisen på Solvalla, som räknas som världens största med en bra bit över 1 000 försäljare och runt 10 000 besökare! För varje år ser hon både fler säljare och loppis-shoppare.

Annons

– När vi började var det mest de inbitna som både sålde och köpte på loppis, samlare och kanske de som hade lite knapert med pengar. Nu är det verkligen ALLA och det är en av tjusningarna, tycker jag själv, att loppis blir en sådan smältdegel!

Vad är det mer som lockar så mycket med loppis?

– Det är brokigt, hjärtligt och alldeles underbart udda i dagens lite likriktade och uppdelade samhälle, där många mest bara rör sig i sina egna kretsar. Det är i den här underbara brokigheten det blir riktigt härlig kommers: när det som är skräp eller ointressant och dammigt för mig är supercoolt och perfekt för någon annan.

Här är ett foto av Ida Magntorn från en matsal från hennes senaste bok Ett hem med omtanke, Roos & Tegnér.
Äldre möbler och ting ger stämning och känsla i ett hem. Här är ett foto av Ida Magntorn från hennes senaste bok Ett hem med omtanke, Roos & Tegnér.

Hur tolkar du det växande intresset?

– Alla har för mycket prylar hemma och tycker det känns skönt att rensa. Samtidigt vill många i dessa tider av masstillverkning hitta något unikt med lite mer ”själ” och kvalitet och då är det ganska givet att man tittar mot prylar från förr i tiden. För många ligger ju också miljötänket och återbruk varmt om hjärtat och att köpa och sälja på loppis är väl det roligaste sättet att vara miljösnäll!

Loppis på Karlaplan i Stockholm
Loppis på Karlaplan i Stockholm, ett i raden av Stockholmsmarknaders alla arrangemang.

Ida Magntorn är journalist, fotograf och författare till flera böcker med återbruk och inredning som tema. Just nu bor hon i den ultimata loppis-staden Paris!

Annons

Dina bästa tips för att inreda med andrahandsfynd?

– Jag tycker oftast att det blir bäst om man blandar många olika tidsepoker när man inreder sitt hem. Kanske inte satsa allt på till exempel 60-talsstil eller allmoge. Blanda lite av varje och skapa roliga samlingar och stilleben. Köper du vintage och loppis kan du också unna dig att prova dig fram lite grann. Du kan köpa saker hyfsat billigt och enkelt byta ut dem om du tröttnar eller om det blev fel. Och utan miljöångest!

Gårdsloppis

Vari ligger den stora lockelsen med vintage och loppisföremål för dig?

– Jag tycker att det är så intressant med saker som har historia. Och numera är mitt största engagemang att det är så bra för miljön att återanvända saker som redan är producerade i stället för att köpa nytt.

Vackra glasvaser och skålar i rött. blått och gult
Foto Torben Djenner

Vad kan vintage och loppisfynd ge ett hem?

– Personlighet och kanske lite mera själ än om man bara inreder med nytt. Och så måste jag igen påpeka miljöaspekten. Det är så mycket bättre på alla vis att köpa en second hand-soffa – utvädrad och klar – än en nyproducerad vars tillverkning och transporter slitit på miljön, och som dessutom troligtvis innehåller en del inte helt hälsosamma kemikalier.

Annons

Berätta om ett älskat loppisfynd!

– Ett älskat loppisfynd var en riktigt krusidullig lampa som jag hittade på loppis i Nice och som fick följa med hela dagen på stranden. Det var många goda skratt åt den solbadande lampan. Lite mer besvärligt när vi skulle ta hem den som handbagage på flyget, men det gick!

Ida Magntorns favoritloppisar!

Paris:

Vide-grenier – betyder “tömma vinden” på franska och massor av bra och fina saker säljs. Nästan varenda helg finns det något kvarter som ordnar vide-grenier, det är bara att googla! Puces de Saint-Ouen – jätteloppis/antikmarknad med fasta stånd. Spännande och härlig miljö där du går på upptäcktsfärd i labyrintlika gränder.

Köpenhamn:

Ravnsborggade – en gata full av antikhandlare med lite loppiskänsla – precis på andra sidan søerne om du hoppar av tåget vid Nørreport.

Skåne:

Drottningtorget i Malmö – torgloppis varje lördag maj–september. Claeshallen på Cypressvägen i Malmö – perfekt för bra gamla möbler. Suckarnas gång i Simrishamn – fint att strosa under träden och kika på allt från gamla leksaker till fint porslin. Varje lördag från maj och framåt.

Annons

Här hittar du Sveriges alla loppisar:

På svenskaloppisar.se hittar du allt från gårdsloppisar på Södermalm i Stockholm till små privata loppisar vid vägkanten i små byar. Tydlig sida med karta och bra sökfunktion efter geografiskt område eller specifik dag. loppisar.com Lite annat utbud än ovan med kontaktuppgifter, öppettider och karta. loppiskartan.se fungerar på samma sätt och genom att söka på dem alla tre hittar du de flesta loppisarna inom området där du befinner dig. loppistajm.se All info om de stora loppisarna som Stockholmsmarknader arrangerar i Stockholmsområdet.

Annons