Så tolkar du den franska inredningsstilen

Så inreder du hemmet med en fransk stil.

Vi inspireras av parisarna när det kommer till modet – och de är precis lika duktiga på att inreda som de är på att klä sig. Här listar vi åtta stilfulla sätt att anamma den franska känslan i hemmet.
16 mars, 2018

Fransyskorna och fransmännen inreder i mångt och mycket precis som de klär sig – tidlöst och stilsäkert, men alltid med några accessoarer som sticker ut.

I de franska hemmen är det just personligheten som får ta mycket plats. Oavsett om man väljer det mer eleganta och designbetonade eller det ombonade och bohemiska stuket så görs det alltid på ett eget, unikt sätt.

Här följer åtta inredningstips inspirerade av det franska hemmet.

1. Mixa gammalt och nytt

Mixa med nytt och gammalt i hemmet.

Foto: Fredrik J Karlsson för Alvhem/mäklare: Tony Henschel

En av grundpelarna i det franska hemmet är att det inte finns några regler. Här mixas gamla byråer som gått i arv, kristallkronor och fåtöljer med nutida konst, moderna lampor och strama linjer.

Parislägenheter som präglas av klassiska interiörer med stuckatur och bröstpaneler balanseras med allt från art déco-inspirerande möbler till nyproducerade inredningsdetaljer. Våga blanda flera olika stilar, färger, mönster, texturer och tidsepoker för ett personligt hem.

2. Låt statementmöbler ta plats

Precis som statementaccessoarer i klädväg så finns det statementmöbler i inredningen. En designklassiker, en iögonfallande lampa eller en maffig fåtölj bryter av skapar en lyxig finish i ett rum.

Ofta har dessa unika fynd gått i arv eller köpts på auktion – eller så fyndas de hos en ny, spännande inredningsdesigner.

3. Inred med en dagbädd

En dagsbädd i hemmet.

Foto: Ditte Isager/H&M Home

Dagbädden adderar en känsla av lyx och kan samtidigt ge en ombonad känsla till rummet beroende på vilken stil man väljer.

För en elegant känsla finns det dagbäddar med strama, tydliga linjer och i exklusiva material som sammet. För den bohemiska inredaren finns varianter i läder och linne och om man adderar några kuddar och en pläd skapar man snabbt en mysig läshörna.

4. Addera färg

Lägg till färg i hemmet.

Foto: La Redoute

I Frankrike vågar man addera färg, trots en klassisk bas. Blåa och gröna nyanser, senapsgula toner och terrakotta är särskilt trendigt just nu. Dessutom passar alla trendfärger tillsammans, något som är viktigt eftersom fransyskorna och fransmännen inte väljer en färg utan gärna mixar flera i samma rum.

Även blommigt och mönstrat, exempelvis i form av en tapet, gör sig fint i det franska hemmet.

5. Sätt fokus på konst

Fokusera på konsten i hemmet.

Foto: ClassiCon

Paris är fyllt av muséer och i Frankrike är konsten en viktig del av vardagen – inte minst i inredningen.

En eklektisk tavelvägg där olika motiv, färger och ramar samsas om det trånga utrymmet är ett vanligt inslag i den franska bostaden och ett enkelt sätt att ge hemmet en personlig touch.

6. Bädda med linnelakan

Inred med linnelakan.

Foto: Ellos

Skrynkliga linnelakan som draperas med andra textiler och mängder av kuddar ger en ombonad känsla som är hjärtat i det franska, bohemiska hemmet.

Välj ljusa kulörer eller jordiga toner på textilerna för den rätta känslan i sovrummet.

7. Fyll bokhyllorna

Välfyllda bokhyllor i hemmet.

Foto: Ikea

Glöm färgkoordinerade böcker och stylade hyllor – i de franska hemmen är det välfyllda bokhyllor som gäller.

Genom att låta böckernas olikfärgade ryggar blandas i bokhyllorna får vardagsrummet ett färgglatt element utan att det tar över för mycket.

8. Välj en spegel i guld

En spegel i guld.

Foto: Anders Bergstedt Styling: Anna Furbacken för Entrance mäkleri/mäklare: Erika Bergholm

Den stora spegeln med utsmyckad ram i guld är ett klassiskt inslag i de bohemiska hemmen i Frankrike.

Stor lutandes mot väggen, rund och liten eller ovanför ett matchande bord – spegeln finns i många varianter och går att fynda på auktioner och loppmarknader.

Läs mer:

Kreativt och banbrytande hem i hjärtat av Paris

Så skapar du den Paris-bohemiska stilen – 15 fina tips

15 fina sätt att inreda med bokhyllan Billy