Från småskaligt till världsframgång – möt Formex-aktuella designern Abigail Ahern

Mörkt, ombonat och mysigt – och med mängder av växter. Abigail Aherns inredningsstil sprider sig från London över hela världen. Nu är hon Guest Creator på Formexmässan i Stockholm.
19 augusti, 2018

Det har hunnit gå femton år sedan Abigail Ahern öppnade sin första pyttelilla butik i norra London – en plats som snart blev en vallfartsort för inredningsintresserade med smak för en mörkare färgskala och en orädd blandning av former och material.

Abigail Ahern

Abigail Ahern, aktuell som Guest Creator på Formexmässan i Stockholm 21-24 augusti.

Som inredningsdesigner har Abigail Ahern fått personifiera den personliga inredningsstil som engelsmännen gärna benämner ”quirky”. Numera är Londonbutiken större, webbshopen gör hennes stil tillgänglig över hela världen och hon håller regelbundet inredningskurser – till och med i Australien och USA.

Eklektiskt vardagsrumshörn

Abigail Ahern är en av Storbritanniens mest trendsättande inredare och designer, med en eklektisk inredningsstil med mörka väggar och mängder av växter (gärna konstgjorda).

Hon har dessutom fått sällskap av sin syster Gemma Ahern, florist, i företaget och tillsammans har de utvecklat en framgångsrik kollektion med konstgjorda blommor och växter.

Konstgjord blomma

Tillsammans med sin syster Gemma producerar Abigail Ahern konstgjorda blommor med ett väldigt naturnära utseende.

Nu är Abigail Ahern aktuell som Guest Creator på inredningsmässan Formex i slutet av augusti, där hon och Gemma kommer att skapa en inspirationsutställning på temat kreativitet och hantverk och hålla workshops för besökarna. Vi fick en pratstund med systrarna Ahern när de var på besök i Stockholm i slutet av våren.

Ni har hantverk som tema för er utställning, kan ni berätta lite om det?

– Vi letar efter saker som berättar en historia. De behöver egentligen inte vara handgjorda, men vi tycker om saker som inte är perfekta – saker som har ett slags elegant avspändhet. Vi tycker att hem som är för perfekta är så tråkiga!

Abigail Ahern ny inredningsbutik

I butiken på Essex Road i London kan man uppleva Aherns inredningsstil med alla sinnen.

Ni kommer även att ha en egen monter på mässan. Vad visar ni där?

– Vi har en kollektion med målarfärg och det släpptes tolv nya kulörer i juni, så de kommer man att få se smakprov på. Sedan visar vi småbord i marmor och betong och massor av lampor. Som inredare vet jag att lampor betyder mycket för ett rum, säger Abigail.

– Sedan kommer vi självklart att visa ett urval av våra konstgjorda växter, som står för en stor del av företagets omsättning.

Vas med blommor

Blommor är en viktig beståndsdel i Abigail Aherns inredningsstil.

Hur kom det sig att ni började jobba med konstgjorda blommor?

– Vi älskar färska blommor, men de flesta har inte råd att köpa färska blommor hela tiden … Jag är florist och jobbade tidigare i Notting Hill, där vi hade kunder som hade en blombudget på 1 000 pund i veckan, säger Gemma, som tröttnade på att gå omkring och arrangera blommor i exklusiva hem iklädd skoskydd av plast.

Dekorativa småobjekt, vaser och blommor.

Roliga småobjekt, hantverk, mörka färger och blommor – Abigail Aherns stil fångad i några få beståndsdelar.

– Vi ville göra något för dem som inte har den budgeten. Alla våra konstgjorda växter är inspirerade av verkliga växter och handmålade. Vi vill att de inte ska se perfekta ut, men det var svårt att hitta en tillverkare som kunde göra blommorna så som vi vill ha dem. Men nu har vi hittat en grupp människor i Kina som vi tycker om att arbeta med.

Hur skulle ni beskriva er inredningsstil?

– Vi vill hitta mysigheten i hemmet – det behövs i vår teknologiska värld!