Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationPåskdekorationerPåskpyssel och DIY

Första hemmet – inred smart på liten yta

25 sep, 2018 
En liten lägenhet behöver inte innebära lite stil. Maxa kvadratmetrarna och inred personligt och snyggt – redan i det första hemmet. Här är våra bästa inredningstips för den lilla ettan eller studentrummet.
Annons

Många drömmer om stora ytor och att få inreda precis så som man vill. Men verkligheten är ofta en begränsad yta, särskilt när det rör sig om det första egna hemmet som för många tenderar att vara en liten etta eller ett studentrum. Det betyder dock inte att man behöver göra avkall på varken stil, personlighet eller inredningsglädje.

Oavsett om du flyttat in i ett studentrum eller i en liten etta så finns det många smarta knep att ta till för att inreda både smart och snyggt på en liten yta. Här listar vi sju smarta inredningstips att inspireras av i det lilla hemmet.

1. Loftsäng

Loftsäng ger rum för annat i den lilla ettan
Foto: Ingvar Hult Styling: Angelica Rydström för Bosthlm/mäklare: Cecilia Heikkilä

Dyrt och krångligt vid en första anblick – men i de flesta fall mödan värt. Loftsängen är en klassiker i många små lägenheter som, om man har möjlighet att ha den, lämnar plats för mycket annat på de i övrigt få kvadratmetrarna.

Annons

Kombinera gärna loftet med smart förvaring undertill i sann compact living-anda.

2. Anpassad förvaring

Compact living förvaring i den lilla hallen
Foto: Ulrika Nihlén Styling: Josefin Hååg för Fantastic Frank/mäklare: Julia Hagnäs

Smart förvaring och compact living handlar om att utnyttja de ytor du har på bästa sätt och personliga lösningar är nyckeln. Har du en smal hall blir ett skåp eller en byrå skrymmande, men om du utnyttjar höjden med flera smala hyllor har du snabbt gott om förvaring i hallen.

Utgå från lägenhetens förutsättningar och utnyttja såväl hörn, takhöjd som tomma väggar för att få tillräckligt med (och snygg!) förvaring.

Annons

3. Skärma av

Rumsavdelare är ett bra val i det första hemmet
Foto: Notar/mäklare: Jimmy Johansen

För att skapa illusionen av flera olika ytor i den lilla ettan eller i studentrummet kan man satsa på att inreda med snygga rumsavdelare. En vikvägg är inte lika skrymmande som ett helt hyllsystem och erbjuder flexibilitet i vardagen.

På bilden ovan skiljer den sovplats från vardagsrum – och gömmer dessutom tv:n på ett snyggt sätt!

4. Förvara under sängen

Compact living: Förvara under sängen för att frigöra plats
Foto: Adam Helbaoui/Kronfoto Styling: Moa Sandberg och Viktor Moberg för Innerstadsspecialisten/mäklare: Viktor Moberg

Inte sugen på en loftsäng? Satsa istället på en säng med förvaringsutrymme under. Det finns flera sängar med lådor undertill, men om du verkligen vill maxa förvaringsytan i ditt hem så lönar det sig att lägga tid på en platsbyggd variant enligt dina behov och ditt smak och tycke.

Annons

Det behöver varken vara särskilt dyrt eller svårt – spana in den här DIY-varianten från Ikea gjord med byråar och en resårbotten.

5. Kurera detaljerna

Inred snyggt och smart på liten yta
Foto: Adam Helbaoui/Kronfoto för Bosthlm/mäklare: Cecilia Heikkilä

När man bara har några få kvadratmeter kan det kännas utmanande att få till en snygg och personlig inredning utan att intrycket blir stökigt och hemmet känns mindre än vad det är.

Nyckeln är att satsa på få, väl placerade och personliga detaljer för den perfekta balansen – oavsett om du väljer att lyfta fram tavlor, växter, dekorationer, favoritplaggen eller högklackade skor.

Annons

6. Kombinera soffa och säng i ett

Kombinerad soffa och säng – smart i den lilla ettan eller studentrummet
Foto: Anders Bergstedt Styling: Joanna Bagge/Kvart Interiör för Ahre | Syns i: Veckans drömhem på Hemnet: Ljuvlig sekelskiftesetta

Om du har flyttat in i din första lilla etta eller i ett studentrum så kan det vara ont om plats när det kommer till att få in såväl soffa som säng. Ifall du inte vill ha en bäddsoffa kan du förvandla din vanliga säng till en soffa med hjälp av några fina prydnadskuddar.

Rada upp kuddarna som ett ryggstöd under dagarna och addera ett överkast och en pläd för att få den rätta känslan.

7. Välj flexibla möbler

Compact living-tänk i köket
Foto: Ikea Livet Hemma

När det kommer till kvadratsmarta möbler finns det mycket att välja på, men det gäller att hitta det bästa alternativet för just ditt hem. Ett runt bord är exempelvis ofta ett kvadratsmart val, men på riktigt små ytor är flexibla möbler ett bättre alternativ.

Bord som kan expanderas vid behov, pallar som är lätta att ställa undan när de inte behövs och möbler som kan ha dubbla funktioner eller har inbyggd förvaring är att föredra när det kommer till riktigt små hem.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Läs mer:

Annons