Formex: Young Designers

16 augusti, 2013

I går drog höstens Formex-mässa i gång med buller och bång. Ett av de mer spännande inslagen på mässan är avsnittet Young Designers, där unga formgivare presenterar sina projekt med hopp om att hitta såväl återförsäljare som producenter. Här är några guldkorn.

Formgivaren Mars Hwasung Yo väcker uppmärksamhet och får oss att se världen lite annorlunda med sin lekfulla design. På Formex visade han dessa roliga hattlampor i petplast som snart kommer att produceras under namnet Bymars. Missa inte heller hans kepslampa!

I projektet UN Vietnam Project har Clara Lindsten och Patrik Nilsson tillsammans med Ingrid Brandth designat ekovänliga produkter i Vietnam, med syfte att skapa nya arbetstillfällen på den vietnamesiska landsbygden. En helt färsk nyhet på mässan var det här bordet.

Susanne Persson har bytt modevärlden och mot möbeldesign. Under namnet Skoghall har hon bland annat designat den här enkla stolen, som kommer att säljas i tre olika stadier, till tre olika pris: helmonterad, monteringsfärdig eller som ritning. Ett smart sätt att illustrera vad de olika momenten bakom en produkt egentligen kostar. En ny webbshop öppnar under hösten.

På förra Formex presenterade Maria Axelqvist den smarta ljusstaken Candel. Nu har hon utvecklat Soft shelf, en mjuk och flexibel hylla i textil och ask som inbjuder till organiserat kaos.

Det är svårt att tröttna på fina pappersprodukter. Österrikiska Christian Görgl och Julia Mayr-Reisch gör söta saker med snygga grafiska mönster under det fyndiga namnet Goods and better, Gab.

Marmor är stort i höst, vilket märks hos Karin Elvy som gör fina, marmorerade mönster på kuddar och brickor. Egentligen heter hon Karin Eriksson och ligger även bakom den uppmärksammade glasserien Gripp och den handblåsta glasslyktan Ballong från Skrufs Glasbruk.