Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongenSe ELLE Hemma hos

Feng shui – så skapar du en mer medveten inredning

13 mar, 2020 
Av
Feng shui, tips
Vägen till självmedkänsla och en mer balanserad tillvaro behöver inte gå via meditation och yogaretreats – den kan även gå via ditt hem. Inspireras av Feng shui.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

VIDEO: TRENDIGA INREDNINGSTIPS FRÅN CAROLINE WINBERGS HEM

7 inredningstips från Caroline Winbergs hemBrand logo
7 inredningstips från Caroline Winbergs hem

 

Solens arla strålar speglar sig mot rutan och skvallrar om att våren står för dörren. Och om hur dammiga fönstren är efter månader av dvala i mörker.

Det återvändande ljuset bär förhoppningsvis med sig känslor av pirr och pepp. Vår är ju början på något nytt! Fast det där med vår och nya tag kan ju vara jobbigt också … För kanske får vi syn på annat än våra dammiga rutor i vårljusets blottande sken – oss själva till exempel. Och kanske väcks frågor om det jaget: Vem är jag och trivs jag med den personen?

Ditt hem kan fylla på livsenergin

Allt börjar med dig själv, brukar det heta. Men det kan också börja i ditt hem. För vägen till den där efterlängtade självkänslan – eller självmedkänslan som det talas mycket om inom modern psykologi just nu – behöver inte nödvändigtvis gå via meditation, yogaretreats eller baravara-kurser. Nej, den kan faktiskt börja med ditt hem och dina prylar. Det menar Charlotte Hagelin, holistisk hälso- och ledarskapscoach och författare till Mindful home, en nyutkommen bok som handlar om hur man fyller på livsenergi genom sitt hem.

Annons

– Eftersom allt runt oss består av energier – så även materiella saker som inredningsprylar och kläder – gäller det att fylla tillvaron med energi som ger välmående och balans. För precis som att du är vad du äter, är du ditt hem, säger Charlotte Hagelin.

Läran om hur den omgivande miljön påverkar allt levande

I boken tar hon upp olika verktyg för att skapa harmoni och positiv energi i hemmet. Ett viktigt sådant verktyg är ”bagua”, en väl beprövad metod inom feng shui – den kinesiska läran om hur den omgivande miljön påverkar allt levande. Enligt bagua delas hemmet upp i delar som representerar olika områden i ditt liv – som kärlek och relationer, familj och hälsa, kunskap och visdom och så vidare.

– Med hjälp av bagua kan vi medvetet balansera och praktiskt stärka upp olika livsområden till en önskad riktning i livet, säger Charlotte Hagelin.

Nu kan det kanske låta banalt att stärka sitt inre genom något så ytligt som inredning. Men varför då, egentligen? Att skapa självmedkänsla handlar i grunden om att vara vänlig mot sig själv. Och ser man på Charlotte Hagelins läror om ett medvetet hem, bygger de inte enbart på österländsk filosofi som feng shui, utan rimmar även väl med psykologiska studier kring så kallad ”medveten självmedkänsla”.

Annons

”Medveten inredning”

I den nyutkomna boken Mindful self-compassion: Så bygger du inre styrka och hållbarhet med självmedkänsla presenterar författarna Kristin Neff och Christopher Germe ett 8-veckorsprogram kring medveten självmedkänsla. I korthet går det ut på olika övningar och meditationer som väcker förmågan att möta dig själv – och din omgivning – med vänlighet och medkänsla. Detta 8-veckorsprogram har i forskning visat sig ge en långvarig ökning av självmedkänsla och välmående, samtidigt som det minskar ångest och depression. Men hur hänger det ihop med hur vi bor? Våra hem kan bli ”en positiv förlängning av vårt egenvärde, känslan av att ha ett inneboende värde för den man är”, skriver Kristin Neff och Christopher Germe.

Nu är ”medveten inredning” kanske inte receptet en läkare bör skriva ut till en deprimerad människa, men teorierna om ökad självmedkänsla tangerar Charlotte Hagelins tankar:

Annons

– Hemmet är en spegling av oss själva och kan ses som en viktig del på vägen mot ett mer självmedkännande jag. Och då inte ett hem som primärt är vackert på ytan, utan ett hem som skyddar, stöttar och lugnar på samma gång som det ökar vårt välmående och föder vår kreativitet.

Att bygga ett medvetet hem handlar med andra ord om att bygga ett hem som stimulerar och tillgodoser våra basala behov. Något som i sin tur bygger på självrespekt. Charlotte Hagelin menar att det i grunden handlar om att göra medvetna val för sig själv. Att noggrant välja saker som man tycker om och har verklig användning för. Och att rensa bort det motsatta.

– Medvetenhet i hemmet kan ses som ett sätt att ta kommandot över vad du vill ha i ditt liv och inte. Och respekten och kärleken du visar dig själv kommer i sin tur spilla över på andra områden i ditt liv. Det kan exempelvis lägga grunden för en sund företagskultur.

Annons

Värdet av rensning har förmodligen inte undgått någon sedan organisationskonsulten Marie Kondo mässade ut sitt ”spark joy” över världen. Att rensa är även en av grundreglerna i Mindful home. Och det gäller i hemmets alla utrymmen – inte minst garderoben.

– 80 procent av våra kläder använder vi knappt. Det är plagg som bara hänger och ger dåligt samvete. Tjuvar som stjäl energi som vi skulle kunna lägga på sådant som får oss att må bra i stället.

Så, kanske ska du börja den här våren med en genomgång av ditt hem? Det är nämligen en spegling av dig själv.

Eller som Winston Churchill uttryckte det: ”We shape our homes, and then our homes shape us.”

Så skapar du ett medvetet hem

Charlotte Hagelins bästa tips:

1. Rensa så mycket som möjligt. Försök att endast omge dig med saker som du tycker om eller har nytta av.

2. Öppna fönstret och vädra. Ta några djupa andetag. Att djupandas några gånger under dagen sänker stressnivån och får oss att må bättre.

Annons

3. Bädda sängen. Det har gjorts undersökningar som visar att de som bäddar sängen generellt är lite gladare.

4. Innan du går och lägger dig: se till att diska undan och putsa lite extra runt diskbänken. Det ger en skön start på nästa dag.

5. Skapa en speciell plats, exempelvis ett litet bord, där du lägger fram några saker som belyser sådant du tycker är viktigt, eller något du önskar uppleva i livet. Förstärk gärna platsen med ett fint ljus, blommor och kanske en handskriven lapp med din önskan. Den här platsen blir en påminnelse om att ge kärlek till dig själv och andra människor i ditt liv.

Av: Sofia Edgren

Foto: Unsplash

LÄS MER:

Så skapar du ett harmoniskt sovrum – stylistens tips

Stilfull elegans och en harmonisk färgskala – på 40 kvadratmeter

5 tips på saker som kan förbättra din självkänsla

Annons