Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongenSe ELLE Hemma hos

Färingsöhuset bjuder på designklassiker, tavelvägg och gröna växter

07 jun, 2021 
AvCecilia von Mentzer
Färingsöhuset Malin Cropper Elle Decoration
Malin Cropper skapar sina underbara scenografier så långt från det som kallas trendigt som möjligt. Häng med in i Färingsöhuset som badar i ett otroligt ljus.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
5 vanliga inredningsmissar och hur du undviker demBrand logo
5 vanliga inredningsmissar och hur du undviker dem

Det kritvita huset mitt på åkern är inbäddat i det där sällsynta ljuset som vi inte så ofta får uppleva här i norr. Det som uppstår när himlen är oändlig, för att landskapet är helt platt. När solnedgången dessutom målar himlen rosa är känslan av att befinna sig på Gotland, Italien eller Skagen total.

Färingsöhuset Malin Cropper Elle Decoration vardagsrummet

Det blänker i poolen, parasollen prasslar i vinden, ringblommor och solrosor reser sig i rabatten närmast huset och pergolan är dukad till middag. Malin Cropper kan konsten att skapa scenografier både inne och ute.

Annons
Färingsöhuset Malin Cropper Elle Decoration ljuset i vardagsrummet fikusträdet

Hennes hem på Färingsö, en av öarna i Mälaren väster om Stockholm, har den där totala tonträffen. Och Malin låter inredningen få tala för henne, hon har noll behov av att visa upp sig själv. Men hon är stolt över svärdottern Hanna som driver hennes instagramkonto @faringsohuset, som på kort tid nått över 43 000 följare.

Hennes egen karriär har snarare svängt och vindlat sig fram. I 40-årsåldern började hon som mäklarfotograf, vilket så småningom ledde in i magasinsvärlden och numera är hon sin egen och fotograferar framför allt inredning åt stora företag.

Annons
Färingsöhuset Malin Cropper Elle Decoration växthuset matplats uterum

– Jag blir så inspirerad när jag jobbar. Jag andas inredning jämt. Instagram är min största källa till inspiration. Och böcker och konst.

Färingsöhuset Malin Cropper Elle Decoration uteplats pergola i skuggan

Hela hennes värld är kreativitet, hennes pappa var konstnär och dottern Jade Cropper är ett av modevärldens hetaste stjärnskott, vars signaturbikini burits av Kim Kardashian. Malin bor här med sin man och sönerna Dylan och Cedric, Jade är redan utflugen.

Annons

Färingsö ligger bara några mil från Stockholms city, och har just därför en stor lockelse: Lantlig miljö men nära staden. Malins mamma hyrde hus vid vattnet här i många år och när tomten vid Färentuna kyrka blev ledig 2015 köpte Malin och maken Conny den. Han är projektledare i byggbranschen och Malin är bekant med arkitekten David Tall på Archus som har ritat huset.

Färingsöhuset Malin Cropper Elle Decoration sovrum linne gardiner

– Jag gick till honom med min barnteckning: Så här vill jag ha det! Och när han fått säga sitt och lägga toaletter, väggar och dörrar rätt så blev det till slut det här huset. Jag visste att det skulle ha öppet upp i nock. Jag ville ha den här rymden och ljuset. Och en pool. Och växthuset som du når från vardagsrummet. Och takfönster i köket där vinrankor ska klättra och täcka. Att det nästan känns som att stå i ett orangeri och laga mat.

Annons

Malins önskelista var lång och gedigen. Och när huset stod klart för snart fyra år sedan var allt uppfyllt. Men eftersom det är en dyr affär att bygga nytt har familjen gjort lite varje år för att inte helt knäcka sig.

Färingsöhuset Malin Cropper Elle Decoration skulptur sovrummet

Det är svårt att tro att trädgården bara var en leråker när de flyttade in. På framsidan breder odlingarna ut sig, vid entrén står flera nyplanterade äppelträd. På baksidan, utanför sovrummet, ligger en pool på 3x10 meter infälld i den grå betongen, betongen som sedan letar sig in i huset. Att använda bottenplattan som golv är ett bra tips som sparar mycket pengar. Värmeslingor och mastertop, sedan är golvet klart.

Annons

Färingsöhuset och poolen

Det första man slås av är ljuset, Malin vittnar om att det till och med är ljust här inne på vintern. För henne var det självklart med vitrappade väggar. Alla andra saker i hemmet bidrar med färg.

Färingsöhuset Malin Cropper Elle Decoration poolen i kvällsljus

Malins känsla för former och just scenografier tar hon med sig från sitt arbete rätt in i sitt hem och det har hon alltid gjort. Från lyan i Solna till huset här.

gröna växter, böcker och konst

– Jag vet inte om jag någon speciell stil, men jag vet att jag undviker trender. Mycket av allt som är fint är en bra grej! Jag har mycket gröna växter, böcker och konst. Inred för din egen skull, det är du som ska trivas i din vardag.

Annons
Färingsöhuset Malin Cropper Elle Decoration vardagsrum i sensommarljus

Hon är också en fena på att se det där som andra kanske bara går förbi. De låga bokhyllorna från Ikea som skärmar av bakom Mario Bellinis Cameleonda-soffa har klätts med vitmålade mönstrade plattor i plåt.

Färingsöhuset Malin Cropper Elle Decoration köket matplats pelargoner

Ett par åtråvärda Guzzini-lampor Quadrifoglio med beige skärm hittade hon på Instagram, liksom soffan som hon köpte direkt av inredaren Marie Olsson Nylander.

Annons

Och när hon hittade toalettdörrarna till övervåningen på en byggnadsvårdshandel, höga och smala pardörrar med infällt färgat glas, fick arkitekten smalna av öppningen, nu sitter de där och bryter av mot det moderna

Färingsöhuset Malin Cropper Elle Decoration köksbänk pelargoner i fönstret

När byggarna packade ihop sina saker såg hon att planken från byggställningarna skulle bli perfekta bord, nu har hon två rustika plankbord med bockben. Så skapas en personlig inredning!

Färingsöhuset Malin Cropper Elle Decoration ute trädgård kastanjeträd
Hemma hos Färingsöhuset

Huset är i två plan på 260 kvadratmeter. På bottenvåningen finns köket där fönstren täcks av rosengeranium eller doktor Westerlund, en pelargon som tycks älska att få bo här. Dessutom två sovrum, varav Malins och Connys har access till poolen.

Annons

Även teknikrum och två badrum finns. Och så hemmets hjärta, det enorma vardagsrummet med öppet till nock med en takhöjd på 7,5 meter. Det gigantiska fönsterpartiet blickar ut mot trädgården och hennes odlingar.

Färingsöhuset Malin Cropper Elle Decoration badrum i sensommarljus

Här inne står tv:n på ett staffli i ett hörn, så att den går att rulla fram. Här äter man och hänger i soffan. Den stora ljusa ullmattan gör att ljudet blir dämpat och känslan ombonad. Tavelväggen ovanför plankbordet bjuder på verk av vänner, av pappa och konst som paret gillar. I den stora gjutna trappan finns en murad öppen spis.

Annons

Trappan är 120 centimeter bred, just för att man ska kunna mötas i den. På det övre planet finns två sovrum med gemensamt badrum och på loftdelen ligger parets arbetsrum.

Färingsöhuset Malin Cropper Elle Decoration fikusträd inomhus

Allt är skapat med fingertoppskänsla och värme. Och med ting som får ta plats.

– Ett stort hus kräver stora saker!

Läs mer om inredningen och se alla bilder i bildspelet här:

Foto: Malin Cropper

Annons