Färingsöhuset bjuder på designklassiker, tavelvägg och gröna växter

Färingsöhuset Malin Cropper Elle Decoration

Malin Cropper skapar sina underbara scenografier så långt från det som kallas trendigt som möjligt. Häng med in i Färingsöhuset som badar i ett otroligt ljus.
07 juni, 2021
5 vanliga inredningsmissar och hur du undviker dem
1:01

Efter reklamen: 5 vanliga inredningsmissar och hur du undviker dem

(1:01)

Slå på ljud

Det kritvita huset mitt på åkern är inbäddat i det där sällsynta ljuset som vi inte så ofta får uppleva här i norr. Det som uppstår när himlen är oändlig, för att landskapet är helt platt. När solnedgången dessutom målar himlen rosa är känslan av att befinna sig på Gotland, Italien eller Skagen total.

Det blänker i poolen, parasollen prasslar i vinden, ringblommor och solrosor reser sig i rabatten närmast huset och pergolan är dukad till middag. Malin Cropper kan konsten att skapa scenografier både inne och ute.

Hennes hem på Färingsö, en av öarna i Mälaren väster om Stockholm, har den där totala tonträffen. Och Malin låter inredningen få tala för henne, hon har noll behov av att visa upp sig själv. Men hon är stolt över svärdottern Hanna som driver hennes instagramkonto @faringsohuset, som på kort tid nått över 43 000 följare.

Hennes egen karriär har snarare svängt och vindlat sig fram. I 40-årsåldern började hon som mäklarfotograf, vilket så småningom ledde in i magasinsvärlden och numera är hon sin egen och fotograferar framför allt inredning åt stora företag.

– Jag blir så inspirerad när jag jobbar. Jag andas inredning jämt. Instagram är min största källa till inspiration. Och böcker och konst.

Hela hennes värld är kreativitet, hennes pappa var konstnär och dottern Jade Cropper är ett av modevärldens hetaste stjärnskott, vars signaturbikini burits av Kim Kardashian. Malin bor här med sin man och sönerna Dylan och Cedric, Jade är redan utflugen.

Färingsö ligger bara några mil från Stockholms city, och har just därför en stor lockelse: Lantlig miljö men nära staden. Malins mamma hyrde hus vid vattnet här i många år och när tomten vid Färentuna kyrka blev ledig 2015 köpte Malin och maken Conny den. Han är projektledare i byggbranschen och Malin är bekant med arkitekten David Tall på Archus som har ritat huset.

– Jag gick till honom med min barnteckning: Så här vill jag ha det! Och när han fått säga sitt och lägga toaletter, väggar och dörrar rätt så blev det till slut det här huset. Jag visste att det skulle ha öppet upp i nock. Jag ville ha den här rymden och ljuset. Och en pool. Och växthuset som du når från vardagsrummet. Och takfönster i köket där vinrankor ska klättra och täcka. Att det nästan känns som att stå i ett orangeri och laga mat.

Malins önskelista var lång och gedigen. Och när huset stod klart för snart fyra år sedan var allt uppfyllt. Men eftersom det är en dyr affär att bygga nytt har familjen gjort lite varje år för att inte helt knäcka sig.

Det är svårt att tro att trädgården bara var en leråker när de flyttade in. På framsidan breder odlingarna ut sig, vid entrén står flera nyplanterade äppelträd. På baksidan, utanför sovrummet, ligger en pool på 3x10 meter infälld i den grå betongen, betongen som sedan letar sig in i huset. Att använda bottenplattan som golv är ett bra tips som sparar mycket pengar. Värmeslingor och mastertop, sedan är golvet klart.

Färingsöhuset och poolen

Det första man slås av är ljuset, Malin vittnar om att det till och med är ljust här inne på vintern. För henne var det självklart med vitrappade väggar. Alla andra saker i hemmet bidrar med färg.

Malins känsla för former och just scenografier tar hon med sig från sitt arbete rätt in i sitt hem och det har hon alltid gjort. Från lyan i Solna till huset här.

gröna växter, böcker och konst

– Jag vet inte om jag någon speciell stil, men jag vet att jag undviker trender. Mycket av allt som är fint är en bra grej! Jag har mycket gröna växter, böcker och konst. Inred för din egen skull, det är du som ska trivas i din vardag.

Hon är också en fena på att se det där som andra kanske bara går förbi. De låga bokhyllorna från Ikea som skärmar av bakom Mario Bellinis Cameleonda-soffa har klätts med vitmålade mönstrade plattor i plåt.

Ett par åtråvärda Guzzini-lampor Quadrifoglio med beige skärm hittade hon på Instagram, liksom soffan som hon köpte direkt av inredaren Marie Olsson Nylander.

Och när hon hittade toalettdörrarna till övervåningen på en byggnadsvårdshandel, höga och smala pardörrar med infällt färgat glas, fick arkitekten smalna av öppningen, nu sitter de där och bryter av mot det moderna

När byggarna packade ihop sina saker såg hon att planken från byggställningarna skulle bli perfekta bord, nu har hon två rustika plankbord med bockben. Så skapas en personlig inredning!

Färingsöhuset Malin Cropper Elle Decoration ute trädgård kastanjeträd

Hemma hos Färingsöhuset

Huset är i två plan på 260 kvadratmeter. På bottenvåningen finns köket där fönstren täcks av rosengeranium eller doktor Westerlund, en pelargon som tycks älska att få bo här. Dessutom två sovrum, varav Malins och Connys har access till poolen.

Även teknikrum och två badrum finns. Och så hemmets hjärta, det enorma vardagsrummet med öppet till nock med en takhöjd på 7,5 meter. Det gigantiska fönsterpartiet blickar ut mot trädgården och hennes odlingar.

Här inne står tv:n på ett staffli i ett hörn, så att den går att rulla fram. Här äter man och hänger i soffan. Den stora ljusa ullmattan gör att ljudet blir dämpat och känslan ombonad. Tavelväggen ovanför plankbordet bjuder på verk av vänner, av pappa och konst som paret gillar. I den stora gjutna trappan finns en murad öppen spis.

Trappan är 120 centimeter bred, just för att man ska kunna mötas i den. På det övre planet finns två sovrum med gemensamt badrum och på loftdelen ligger parets arbetsrum.

Allt är skapat med fingertoppskänsla och värme. Och med ting som får ta plats.

– Ett stort hus kräver stora saker!

Läs mer om inredningen och se alla bilder i bildspelet här:

Fikusen trivs i att få bada i ljus i familjen Croppers vardagsrum. Soffa Cameleonda, B & B Italia. Soffbord köpt på Auctionet. Mattan är köpt på Bukowskis. På tavelväggen en mix av Malins pappas konst, vänners verk och bilder de gillar.

Fönsterpartiet år upp till nock. Känslan i rummet förändras beroende på väder. Fåtöljen heter Ari och kommer från Norell. Under tavelväggen Malins konstböcker. Och i hörnet lampan Nessino, Artemide.

Växthuset ligger i anslutning till huset och nås från två håll. Här slingrar sig vinrankan. Under vintern förvaras växter här och under våren försår Malin. Duken kommer från Chamois.

Vid entrén ligger en pergola med tak av bambu. Här finns en platsgjuten bänk i betong som målats vit. Bordet är byggt av gamla ställningsplank som byggarna lämnade kvar. Stolarna av Ingegerd Råman för Ikea.

Familjen köpte en tomt och planerade först för en sommarstuga, men det blev ett stort hus mitt på åkern där det platta landskapet gör att himmel och land möts. Och ljuset blir så där magiskt. Färingsöhuset bjuder på underbara stilleben, smarta lösningar, grönska i massor och idel värme.

Gästrummet innanför poolen badar i ljus. Sänglinne från Midnatt. Sängkappa, H&M Home. Den tunna linnegardinen silar ljuset och är uppsydd av en sybehörsaffär i Solna och fäst med takskena från Silent gliss.

Statyn är ett arvegods från Malins mamma, kommer från Mali. I hyllsystemet trängs en samling LP-skivor och några av Malins alla böcker.

Köket är ett trädgårdsrum och bjuder på grönska året om. Här trivs klockranka och rosengeranium. Trädgårdsbordet har fått samma skiva som bänkskivan av marmorn arabesqato corchia. Stolarna är Ingegerd Råmans ur kollektionen Viktigt för Ikea 2016.

Takfönster i köket och alla växter som frodas gör köket till rena orangeriet. Bänkskiva och fönsterbrädor i marmorn arabesqato corchia.

Kastanjeträdet tronar mitt i odlingarna på Färingsöhusets framsida. Här trängs bland annat solrosor, dahlior, lejongap och mangold som har gått i blom.

Ljusspel på väggen i badrummet. Alla badrum har platsgjutet handfat i betong i design av Malin. Kran från Vola. Fotografi av Malin.

Vy från sovrummet ner mot vardagsrummet. I hela huset ligger ett behandlat betonggolv av Svensk Betongdesign.

Bland åkrar och under den rosa himlen ligger familjen Croppers pool. Här badas det hela somrarna. Muren skapar avskildhet. Parasollet kommer från Skagerak. Den låga dagbädden i bambu är köpt på Auctionet.

Foto: Malin Cropper