Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Färgstarkt och stilsäkert i magnifika Milano

24 feb, 2022 
AvRedaktionen ELLE
Färgstarkt och stilsäkert i magnifika Milano
Färgstarka accenter, svärmors fantastiska designarkiv och varsam renovering ligger bakom Tamu McPhersons stilsäkra hem i Milano.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så inreder du med feng shui – rum för rumBrand logo
Så inreder du med feng shui – rum för rum

För Tamu McPherson, som föddes på Jamaica och flyttade till New York som barn, ”finns rötterna kvar i hjärtat, det spelar ingen roll vart livet tar dig. Hemmet är en plats där du lever i nuet, där ditt sinne etablerar det vardagliga och där du förvarar dina viktiga saker”. Sedan femton år tillbaka har Tamus hjärte­saker funnits i Milano: en man, italienare, som hon träffade när hon studerade juridik i New York, en son och en karriär som hon älskar.

Annons
För Tamu McPherson var lockdown-perioden under covid ett tillfälle att sakta ner och verkligen njuta av sitt hem.

Hon grundade livsstilsbloggen All the pretty birds 2008 och sågs ofta på stan med sina mångfärgade outfits och sitt strålande leende, i stilettklackar, knasiga streetstyle-looks eller på front row under visningsveckorna i Milano och Paris.

Hon hade en tydlig redaktionell vision och blev chefredaktör på italienska Grazia mellan 2011 och 2013, samtidigt som hon skötte sitt Instagram med hundratusentals följare.

Tamu McPherson grundade livsstilsbloggen <i>All the pretty birds</i> 2008.

– Att skapa ett hem är lite som att skapa en outfit, säger Tamu glatt på italienska med amerikansk accent. Du börjar med en stark pjäs och sedan bygger du en stämning och en palett runt den.

Annons
I hemmet i Milano är de formstarka objekten många och färgaccenterna återspeglas genomgående, vilket ger karaktär åt den tidiga 1900-talslägenheten.

I hennes hem i Milano är de formstarka objekten många och färgaccenterna återspeglas genomgående, vilket ger karaktär åt den tidiga 1900-talslägenheten som har funnits i hennes mans familj i decennier. Stilen? Eklektisk och sofistikerad!

Tamu McPhersons svärmor köpte lägenheten för nästan två decennier sedan efter sin mans bortgång för att komma närmare barnen som studerade i Milano. För tre år sedan accepterade Tamu och hennes man erbjudandet från ”Signora”, om att flytta in i familjehemmet. En efterlängtad fristad som passade deras behov.

Annons
Tamu har plats för sitt kontor och ett gästrum, som ännu inte har färdigställts, så det fungerar även som fotokuliss för hennes digitala innehåll.

När de renoverade lägenheten för att göra den till sin egen lämnades det mesta av den ursprungliga layouten intakt. De privata delarna, inklusive två sovrum, är skilda från de gemensamma utrymmena med en lång korridor som öppnar sig mot köket.

En öppen matplats leder till ett stort vardagsrum, som i sin tur leder vidare till biblioteket. Lite längre in har Tamu hittat en plats för sitt kontor och ett gästrum, som ännu inte har färdigställts. Nu får det i stället agera fotokuliss när hon skapar sitt digitala innehåll.

Annons
Bordet av Carlo Scarpa i matsalen är en gåva från svärmor.

De största förändringarna handlade om att förnya badrummen och köket. Men originaldelar som dörrar, trägolv, en antik bokhylla, mosaikgolvet i matsalen och boaseringspanelen i studion bevarades.

Renoveringen följdes noga av vännen, inredningsdesignern och galleristen Raimondo Garau, som kände till fastigheten och ville behålla dess själ. Han hjälpte dem att ge lägenheten en ny karaktär genom att använda sådant som redan tillhörde paret, samtidigt som han utnyttjade det enorma designarkiv som McPhersons svärmor erbjöd.

Annons
Galleristen Raimondo hjälpte paret ge lägenheten en ny karaktär.

I vardagsrummet, som är målat i en vacker grön ton, dras ögonen omedelbart till den färgstarka paletten i en målning av Marcel Cordeiro, som återspeglas i den cyklamenfärgade soffan från Knoll. Men de starkast lysande stjärnorna i rummet är två soffor från Luigi Caccia Dominioni – en gåva från familjens matriark.

– Min svärmor är ett geni! Hon har en otrolig smak och jag är ett av hennes största fans!

Tamu är sin svärmors största fan och hon har en otrolig smak när det gäller inredning.

Tamus entusiasm är lätt att förstå när vi får en glimt av bordet av Carlo Scarpa i matsalen – en gåva från Signora.

Annons

– Hon och jag delar en passion för mode och design, även om hon är mycket mer seriös! säger Tamu med ett skratt.

Entrén är magnifik och väggarna pryds av speglar från 1970-talets Italien.

– Hon är akademiker och undervisade i modern historia vid universitetet i Bologna. Tack vare henne fick vi tillgång till en kunskap om design som vi aldrig hade kunnat samla på oss själva.

För McPherson var lockdown-perioden under covid ett unikt tillfälle att sakta ner, ta en paus och verkligen njuta av sitt hem. Men, ”att bo i ett hem 24 timmar om dygnet i två hela månader innebär att fläcka ner gardiner, krossa vaser och slita på golven … Nu har jag mycket att återställa!”

Annons
Tamu McPherson i sin studio.
Tamu McPherson i sin studio. Bakom henne syns tavlan Bag lady, av Marcel Cordeiro.

Tamu McPherson brukar definiera sig själv som en ”bag lady” och känner en viss samhörighet med figuren som är avbildad på en målning som står bakom skrivbordet i hennes studio, som följer henne under hela arbetsdagen – en bag lady som älskar mode och som bär med sig ett rikt, intensivt och färgstarkt ”bagage”.

Av: Alice Ida Fotograf: Valentina Sommariva/Living Inside

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons