Livfull färgfest hos blomsterdekoratören i Helsingborg

Hemma hos Sara Holm i Helsingborg.

Blomster, kulörer och roliga pjäser. Blomsterdekoratören Sara Holm och hennes sambo Michael Fleur bor i centrala Helsingborg och här är det färg som gäller.
08 oktober, 2021
Inredningstrender hösten 2021- åtta trender att ha koll på
1:32

Efter reklamen: Inredningstrender hösten 2021- åtta trender att ha koll på

(1:32)

Slå på ljud

Fastigheten som Sara och Michael bor i uppfördes så tidigt som 1867, men då som spannmålsmagasin. I samband med förra sekelskiftet renoverades fasaden och fick därmed sitt nuvarande praktfulla utseende med ståtliga kupoltorn, klassiska listverk, utmärkande fönsteraxlar, burspråk och dekorativa ornament.

Men det är inte enbart exteriören som utmärker sig, även insidan bjuder på storslagna karaktärsdrag. Sara och Michaels tvårummare har en skön atmosfär.

– Takhöjden på 310 centimeter är fantastisk! De stora fönstren och de djupa fönsternischerna är också ett stort plus, särskilt eftersom lägenheten inte har någon balkong, säger Sara.

– När vi flyttade in 2018 hade jag och Michael väldigt olika syn på inredning. Han var mycket symmetrisk av sig, vilket jag inte alls är. Liksidig interiör är inte riktigt min grej, jag undviker exempelvis att ha likadana föremål på sängborden. Jag tycker också om second hand mer än vad Micke gör.

För att skapa ett hem där båda trivs lika bra, har paret testat sig fram och på så vis låtit sin gemensamma stil ta form. Numera faller de oftast för samma inredningsdetaljer. Sara och Michael har också kommit fram till att de vill fylla lägenheten med pigga färger och en del moderna möbler.

– Vi började med att måla sovrummet mörkblått. Vi ville dela upp lägenheten i rum. Sedan fick vi feeling och fortsatte med vardagsrummet som blev grönt, och genomgångshallen som fick en rosa kulör. Skiljeväggen i köket målade vi brun. Nu står köket på tur, det funderar vi på att färgsätta i någon av Jotuns varmare kulörer, säger Sara.

Sara får mycket inspiration från sitt jobb som blomsterdekoratör. Hon driver en blomsterbar på Magasin 36 i Höganäs, @blommor.enligt.sara på Instagram.

Parets färgstarka bostad är inredd med en blandning av unika second hand-fynd och arvegods, som står i samklang med moderna möbler och designlampor.

Det karaktärsstarka hemmet är i ständig förändring. Möbler byter plats med varandra, tavlor sätts upp och tas ner, och nya blomsterarrangemang kommer till. De kommer ständigt på nya idéer och förundras över hur mycket känslan i ett rum kan påverkas av inredningens placering och färgsättning.

– Mitt bästa tips är att våga måla! Det är enkelt, kostar inte särskilt mycket, och gör enorm skillnad. Vi har målat, bytt handtag i badrummet och på garderoberna, samt satt upp saker på väggarna. Allt sådant är enkelt att återställa om det behövs när man flyttar ut. Att riva väggar är värre, säger Sara.

Av: Jennilie Iaksson Foto: Camilla Isaksson

Skinnfåtöljen som har fått sin givna plats i vardagsrummet har Sara fått av sin pappa. Den har han ropat in på auktion. Golvlampan är köpt på en loppmarknad. Den broderade Crazy cat lady-tavlan har Saras syster gjort.

När det loppisfyndade glasbordet visade sig vara för högt ersattes underredet med tidningar och ett avlastningsbord från HK Living. Ljuslykta, Butiken i Höganäs. Grön vas, Butik Linnea.

Skänken i vardagsrummet pryds av den klassiska bordslampan Flowerpot som designades av Verner Panton år 1968. Spegelkub, loppis.

Sara och Michael inreder gärna lägenheten med föremål som sticker ut. Skulpturen är köpt hos en blomstergrossist i Köpenhamn. Sidobord, Moment i Köpenhamn.

Katten Doris har slagit sig ner i sängen för en tupplur. Sängkläder, IKEA. Sängbord, HK Living. Lampan Taccia från Flos.

Sara och Michael blandar gammalt och nött, med nytt och modernt. Lampan Night owl, Fritz Hansen. Pall och spegel, loppis.

Från den lilla hallen når man bostadens alla rum. Utrymmet har paret målat i den behagliga ljusrosa kulören Setting plaster 231 från Farrow & Ball. Hylla, String.

I entrén möts man av en liten skiljevägg som delar av hallen från köket. Väggen har fått en härligt brun nyans och fyllts med lekfulla tavlor och speglar.

De olika stolarna ger matplatsen ett smått lekfullt uttryck. Vimpeln förstärker känslan. Matbordet är ett ommålat loppisfynd. Pinnstol, HAY. Svart stol,
Oscar
.

Sara Holm i köket.