Färg- och formval visar vägen i den magnifika Brommavillan – följ med
Grattis i efterskott är på sin plats, eftersom Helena och Axel Bukowskis Brommavilla fyllde hundra år i fjol. Så gjorde även flera av tjugotalshusen i kvarteret och det är svårt att inte dra på smilbanden när Helena berättar hur flera i grannskapet ställde till med hundraårskalas för sina hem. Helena, som kommer från Göteborg, flyttade till området 2006 med sin familj:
– Jag älskar Bullerbyn-möter-Stockholm-känslan i Bromma.
Men även om Helena blev betagen av stadsdelen, som hon beskriver som ”nyp mig!”-pittoresk, var hon inte upp över öronen förtjust i deras tidigare hem. Ett gammalt hus, men som totalrenoverats och blåsts ut så att det snarare liknade nyproduktion. För själlöst för hennes smak. Nu känner sig Helena hemma på riktigt, i den karaktärsfulla villan som flyttlasset gick till 2021. Hon förälskade sig i hur huset berättade en historia om dem som tidigare levt i det, men också hur trädgården lovade ett naturnära liv och en gräsmatta för barnen att springa på. Det bästa av allt? Nockebybanan, som av Brommaborna kallas för Tolvan, passerar precis utanför tomten. Måhända är Helena i sann Göteborgsanda extra svag för spårvagnar, men hon beskriver den också som en stor del av Bromma-andan.
– Det är så charmigt med allt liv som pågår precis utanför dörren, att små glimtar av människors vardag susar förbi.
Trots att villan har fyllt tresiffrigt har den faktiskt bara hyst tre hushåll under sin livstid. Eller ja, tre om man inte räknar med kollektivet som också brukade hålla till på ovanvåningen. De tidigare ägarna hyrde ut det övre planet till ett gäng KTH-studenter och delade därför upp den våningen i flera små rum. Med andra ord, ett perfekt upplägg för den här stora familjen om fem, som senare skulle komma att behöva just flera mindre sovrum.
Nu har klassiska designmöbler, unika vintageprylar och fluffiga inredningsdetaljer hittat sin plats i tjugotalsdrömmen. Upp på väggarna klättrar delikata nyanser av rosa, blått och kalkigt gråbeige. Även många budgetval syns här och där i villan.
– En av de största utmaningarna har varit att förverkliga inredningsdrömmen plånbokssmart. Det har varit mycket pusslande för att hitta fiffiga lösningar, berättar Helena och avslöjar ett av sina bästa knep för att – med lite research – komma billigare undan: bildsökningsfunktionen Google Lens. Med hjälp av den har hon till exempel hittat ett prisvärt verk av en svensk konstnär, i liknande stil som en dyrgrip som hon såg i ett showroom.
När folk kommer på besök lyfter Helena gärna de lokala förmågor som har fyllt deras hem med färg och form. Särskilt eftersom villans uttryck i mångt och mycket har skapats i goda vänners lag. Bland annat har Ellen Westöö, en av grundarna av inredningsstudion The Straw, hjälpt till med inredningen.
– Ellen har utmanat mig med kulörerna hemma. Dels har hon hjälpt mig att våga ta i och dels har hon sett till så att färgsättningen hänger ihop i hela huset. Nu löper färgerna som en röd tråd från hallen ända upp på vinden.
Med köket, som var i behov av renovering, fick de hjälp av inredningsarkitekten Carl Rössner, vars öga såg dess fulla potential. I stället för att rada upp bänk och skåp längs med en vägg utnyttjade man hela det stora rummet, som förvandlades till den sociala, omfamnande platsen som i dag är ett faktum. Axels syster Kattis, som är arkitekt, tipsade om kaklet från Toniton.
– Min största inspirationskälla är de absolut närmsta: vänner och familj, säger Helena.
En nästintill befriande utsaga i en dag av scrollande och digitala låtsasvärldar. Det är inte till synes perfekta Instagrambilder som gett upphov till idéerna bakom interiören i Brommavillan, utan riktiga hem. Där det kan tittas på Greta gris i ett rum, stekas pannkakor i ett annat och där alla pinaler kan ha slitits upp ur alla lådor samtidigt. Varje fönster till andras vardagsliv – liksom de fragment som skymtar genom rutorna på Tolvan – är en skatt, väl värd att vårda.
Fotograf: Fanny Rådvik
Stylist: Ida Lauga