Familjen Lätt är tillbaka med nya slottsdrömmar

23 okt, 2019 
AvNina Nyström
Förra hösten fick vi följa familjen Lätts underbart djärva (och lite galna) drömmar om att göra det förfallna Hägerstads slott i Östergötland till ett vackert och trivsamt hem. Nu är de tillbaka i rutan. Här är höstens renoveringsutmaningar!
Annons

Man kan lugnt säga att sagan började i en uppförsbacke. När familjen för två år sedan köpte slottet var det inte bara övergivet, det var dessutom både eldhärjat och fuktskadat. ”Sannolikt ett rivningsobjekt” stod det i beskrivningen på Hemnet.

Men det var vackert. Ett riktigt drömslott. Så när familjen väl fått syn på slottet kunde de inte släppa det. Sagt och gjort. Familjen Lätt lämnade sitt liv i Miami för att flytta hem och sätta tänderna i slottet. Nu har de renoverat det 900 kvadratmeter stora slottet och dess omgivningar på heltid i två år.

Hägerstads slott
Hägerstad Slott | Foto: Michael Nilsson/Sothebys

Prislappen var låg: 4,3 miljoner fick paret betala för slottet och ägorna. Men sedan dess har de lagt ner minst fyra miljoner till på renoveringar, och än finns mycket kvar att göra. I första säsongen renoverades och målades fasaden, och invändigt fixades exempelvis kök och badrum, en öppen spis byggdes, och familjen pysslade även med byggnadsvård som stuckaturer och dekormålning. Och självklart löstes massor av oväntade bekymmer som uppkom längs renoveringens gång.

Det färdiga köket på slottet.
Det färdiga köket.

Men trots att det kanske såg ganska färdigt ut på sina håll, fanns det otroligt mycket kvar att göra. Exempelvis är hela våning två fortfarande oinredd och bjälklaget mellan våningarna behöver fixas innan renoveringen kan sättas igång.

Agnes och Stefan Lätt
Det är ett hårt jobb att renovera ett fallfärdigt slott.

Tufft för både orken och besparingarna

Familjen har tidigare renoverat flera hus och för att hålla budgeten har de gjort mycket själva, vilket bitvis varit otroligt tufft för familjen som även har tre barn mellan 7 och 17 år. Ändå har arbetet tagit hårt på besparingarna och i Expressen berättar familjen att de sålt bilar och andra saker de haft med sig från USA för att finansiera renoveringarna. Stefan överväger också att börja arbeta i IT-branschen igen.

Annons

I andra säsongen ligger stort fokus på trädgården

I den andra säsongen, som spelades in nu i somras, kan vi vänta oss mycket fokus på utomhusmiljön och den gamla slottsträdgården genomgår en förvandling. Familjen fixar även i ordning en remsa sandstrand nere vid sjön – som en hyllning till sitt gamla liv i Florida. En egen Miami Beach-strand på den Östgötska slätten!

Planen framöver är också att få klart så pass mycket av de övriga utrymmena att de kan anordna bröllop och andra festliga tillställningar på slottet.

Familjen Lätt
Förhoppningsvis blir det prinsessliv varje dag för familjen Lätt när renoveringarna är klara.

”Det är inget prinsessliv”

Den som väntar sig ett färdigrenoverat slott kommer dock bli besviken säger Agnes Lätt till Expressen, och i trailern deklarerar hon att ”Det är inget prinsessliv jag lever just nu”.

Annons

Drömmen om slottet, säsong 2 har premiär tisdagen 29 oktober på TV4.

Bilder: TV4, toppbild Linus Hallsenius

Läs mer:

Annons