8 av Europas mysigaste julmarknader 2017

FB670K Belgium, Brussels Christmas Market or Winter Wonders, Marche aux Poissons, Fish Market next to St Catherine Church.

Kom i julstämning genom att besöka en av Europas bästa julmarknader i år. Njut av glögg, körsång och handla klappar i en ny stad eller en gammal favorit. Vart går din weekend i julens tecken – Berlin, Tallinn eller kanske Strasbourg?
29 november, 2017

Många julmarknader slår upp portarna redan i slutet av november och är en perfekt destination om du är ute efter lite julkänsla i det mörka höstrusket.

Läs också: 6 magiska platser som skänker oss julstämning

Upplev enorma julgranar, vacker belysning och inhandla julklappar och dekorationer på Europas bästa julmarknader.

Här listar vi 8 mysiga favoriter som är bland de bästa julmarknaderna i Europa!

1. Tallinn, Estland

Man behöver inte bege sig långt för den genuina julkänslan. I Tallinn pyntas hela Rådhustorget och den vackra gamla staden i julljus och dekorationer. Här kan du handla allt från handgjorda ylletröjor till julpynt i de små bodarna, dricka varm glögg och njuta av julens godsaker i en medeltida miljö. Julmarknaden öppnar den 17 november och pågår fram till den 6 januari.

2. London, England

London erbjuder julshopping och julmys i mängder. Här finns bland annat julmarknaden Winter Wonderland i Hyde Park som öppnar så tidigt som den 17 november och håller igång fram till den 1 januari. Det är fri entré till marknaden där det säljs allt från dryck till delikatesser och hantverk. För den som vill ha ytterligare underhållning finns det även pariserjul, julcirkus, en Ice Bar och Storbritanniens största utomhusskridskobana.

3. Prag, Tjeckien

I Tjeckiens huvudstad Prag förvandlas Václavplatsen och torget i gamla stan till ett magiskt vinterland när två stora julmarknader slår upp. Handla julklappar, gammaldags träleksaker, juldekorationer och njut av grillad korv, fisksoppa, glögg och andra tjeckiska juldelikatesser. Dessutom finns ett flertal andra julmarknader i staden, bland annat en vid Prags slott som öppnar redan den 24 november. De största julmarknaderna i Prag öppnar den 2 december och håller öppet till 6 januari.

4. Köpenhamn, Danmark

En traditionell julmarknad anordnas varje år på Tivoli i Köpenhamn. Ljus, juldekorationer, glitter och isskulpturer skapar en härlig julstämning som en miljon besökare lockas av varje år. Det finns klassiska stånd att handla i och flera olika aktiviteter för barnen.

Inte sugen på att ställa dig i köerna på Tivoli? Köpenhamn är fullt av andra mysiga julmarknader. Strax utanför Tivoli finns H.C. Andersens julmarknad och om du styr stegen mot Ströget finns det ytterligare en stor julmarknad. Ger du dig ut till kvarteren runt Nyhavn kommer du hitta fler härliga julmarknader med kortare köer.

5. Strasbourg, Frankrike

Frankrikes äldsta julmarknad finns i Strasbourg. Marknaden är även en av världens äldsta och har flera gånger röstats fram till en av de bästa i Europa. Staden glittrar i ljus och dekorationer och runt katedralen samlas säljare i gatustånd. Utöver shoppingmöjligheter finns ett stort antal konserter, julkörer och uppträdanden att ta del av. Passa även på att njuta av den lokala varianten av glögg och smaka på den traditionella julkakan bredele. Marknaden öppnar den 24 november och pågår till den 24 december.

6. Berlin, Tyskland

I Berlin finns det julmarknader så det räcker och blir över. Enligt sajten Skyscanners sammanställning finns det över 60 marknader runt om i den tyska huvudstaden. Weihnachtszauber på Gendarmenmarkt är en favorit som lockar många besökare årligen. På det vackra torget kan du handla från hantverkare och se uppträdanden från bland annat körer och dansgrupper. En annan favorit är julmarknaden i slottet Charlottenburg och dess slottspark, här kan du äta, shoppa och besöka slottets utställningar.

7. Lübeck, Tyskland

Tyskarna vet hur man får rätt julstämning och kniper därför två platser på denna lista. På den anrika julmarknaden i Lübeck i norra Tyskland håller hundratals försäljare till på det medeltida torget i staden. En attraktion som lockar många är sagoskogen som är inspirerad av bröderna Grimms sagor. Julmarknaden i Lübeck öppnar den 27 november och håller öppet till 30 december.

8. Bryssel, Belgien

I den belgiska huvudstaden Bryssel finns en julmarknad som rymmer över 250 små stugor och är hela två kilometer lång. Här kan du fynda julklappar, pynt och andra etiskt framställda produkter. Missa inte att njuta av belgisk choklad och besöka ljud- och ljusshowen som hålls på det berömda torget Grand-Place varje kväll. Julmarknaden i Bryssel håller öppet från den 24 november till den 31 december.

Foto: IBL/Shutterstock

Artikeln publicerades först på Femina.

Läs också: 7 av de hetaste resetrenderna 2018