Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

12 enkla sätt att julpynta på

01 dec, 2021 
enkelt julpynt
Skapa julstämning i hemmet med enkla medel och utan att behöva köpa nytt. Föredrar du att julpynta med naturnära färger, mycket grönska eller vintervitt? Det finns något för alla smaker att inspireras av!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
7 sätt att inreda med julbelysning (ELLE)Brand logo
7 sätt att inreda med julbelysning (ELLE)

Det är dags att börja julpynta hemmet igen! Ett årligt, roligt projekt som ger tillfälle att låta kreativiteten flöda, både när det kommer till val av färger, dekorationer och olika DIY-projekt.

Vill du satsa på något enkelt, som går att skapa med de juldekorationer du redan har hemma? Eller kanske pynta med något som går att köpa begagnat? Då är de här tipsen för dig!

Inspireras av 12 fina och enkla sätt att julpynta hemmet:

1. Lägg krut på juldukningen

juldukning och julgran med dekorationer från Arket
Foto: Arket
Annons
juldukning i grönt och guld från arket
Foto: Arket

Ett festdukat bord gör varje måltid lite mysigare i december. Det krävs inte mycket, några finare serveringsskålar, en fin karaff och ett par ljusstakar placerade i mitten på bordet kan vara allt som behövs för att ge ett stämningsfullt lyft. Duka även gärna upp finporslinet oftare, det är till för att användas och sätter guldkant på vardagen!

2. Uppdatera färgpaletten i hemmet till jul

vardagsrum i beige och vitt med detaljer i grönt
Foto: Zara Home

Går inredningen i ditt hem i jordnära färger eller en ljus, monokrom ton? Då kan en så enkel detalj som en klick färg ändra årstid i inredningen. Det ljust inredda vardagsrummet ovan får en julig känsla med några kuddar i en vacker grön nyans.

Annons

3. Alternativa julgranar

Kök från Kvänum med alternativ julgran i kruka
Foto: Kvänum

Ute efter ett enkelt och budgetvänligt alternativ till julgranen? Några väldoftande tall- eller grankvistar i en vas, klädda med dina favoritdekorationer, kan vara allt som behövs för att skapa rätt stämning!

4. Vintervit inredning

Vitt vardagsrum med inredning från Arket
Foto: Arket
Annons
ljus inredning från arket till jul
Foto: Arket

Ibland behövs inte mycket för att ge den vanliga inredningen julkänsla. Om ditt hem redan går i vintervita toner kan det vara fint att satsa fullt ut på det, och istället för att addera något ta bort, så att det monokroma inomhus får matcha det vintervita utanför fönstret.

Tips! En monokrom inredning blir allra finast när du blandar olika material och texturer, vilket är enkelt att göra med olika textilier och dekorativa objekt.

5. Lyft in juldofter i hemmet

doftljus med doft av jul
Foto: Zara Home

Julstämning handlar om så mycket mer än vackra saker att se på. Julens smaker och dofter kan på några sekunder få oss att återuppleva fina minnen från barndomen. Inred gärna med utvalda doftljus som ger den nostalgiska julkänsla som just du är ute efter.

Annons

6. En egen twist på julklassikerna

en annorlunda adventsljusstake
Foto: Stoff Nagel

Sätt egen prägel på julklassikerna! En adventsljusstake är en favorit i många hem, men den behöver inte se likadan ut för det. Välj en variant som passar just din stil och komplettera den med något annat än klassiska vita stearinljus om du föredrar färg.

7. DIY-arrangemang till jul

Spiselkrans med torkat grönt arrangemang

Har du en tom yta som är i behov av en julig uppdatering, exempelvis en spiselkrans eller ett sidobord? Gör ett eget arrangemang av torkad grönska, som kan hänga kvar även långt efter jul. Det kan vara ett lite pilligt projekt, men om du jobbar med torkade växter håller den länge, och det går såklart också att få en gjord hos en florist.

Annons

8. Uppdatera belysningen

julstjärna på fot som golvlampa
Foto: PR Home

Känns det krångligt att få upp julstjärnan i fönstret eller är du helt enkelt sugen på något nytt? Prova byta ut lampskärmen på en golv- eller bordslampa mot en adventsstjärna för att få till julbelysningen snabbt och smidigt!

9. Inred med blänkande metaller

krukor i mässing och silver från Arket
Foto: Arket

Högblanka metaller ger festkänsla till inredningen och några små, blänkande detaljer kan göra stor skillnad till helhetsintrycket. Har du både silver och mässing hemma? Du behöver inte välja, mixa dem fritt för en extra festlig touch!

Annons

10. Juldekorera med vinterns grönska

kök från marbodal med juldekorationer
Foto: Marbodal
Kök med juldekorationer och grönska
Foto: Arket
Annons

Plocka in vinterns grönska för en säsongsenlig och naturnära uppdatering. Kvistar, enkla kransar som du gör själv eller köper färdiga, snittblommor och lökar i vas är alla fina alternativ. Du kan också använda årstidens finaste (och godaste!) frukter och grönsaker som dekoration innan de hamnar på tallriken, som exempelvis apelsiner, röda äpplen och grönkål.

11. Återanvänd julgranspyntet

Festdukning på bord med julgransdekorationer
Foto: Stoff Nagel

Låt julgranskulorna få fler användningsområden! Genom att placera dem i grupper på det dukade bordet får du en fin festdukning med enkla medel. De kan också vara vackra att bara lägga i en dekorativ skål på soffbordet.

Annons

12. Juluppdatera det tomma hörnet

julinredning med julgran och lampett från Zara Home
Foto: Zara Home
dekorativ ljuslampett på vägg
Foto: Zara Home
Annons

Har du ett tomt hörn i hemmet, som känns än mer mörkt så här års? Uppdatera det med en ljuslampett på väggen. Det finns flera olika stilar att välja bland, från minimalistiska till mer dekorativa, och de allra finaste finns att köpa second hand och på auktion.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons