Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongenSe ELLE Hemma hos

Enkla knepen som höjer värdet på bostaden – enligt mäklaren

27 nov, 2019 
Öka värdet på bostaden – tips från mäklaren
Går du i säljtankar och vill förbättra dina chanser till ett bra slutpris? Då kan det vara värt att göra några små förbättringar i hemmet. Här är knepen som ger resultat enligt mäklarproffset!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Vill du göra det lilla extra för att ditt hem ska vara attraktivt på marknaden och med enkelhet hitta nya ägare? Då finns det en rad olika tips att inspireras av. Med enkla medel går det nämligen att förbättra intrycket i hemmet avsevärt. I ett blogginlägg tipsar Erik Olsson, grundare av Erik Olsson Fastighetsförmedling, om smarta knep som kan höja värdet på bostadsrätten.

Höj värdet på bostaden med golvslipning

Ett av knepen att ta till är att se över golven. Är de slitna och repiga? Det behöver inte vara särskilt tidskrävande att få golven slipade, men hemmet kommer kännas som nytt när golven är släta och vackra.

– En bostad med skinande golv ger visningsbesökarna ett helt annat intryck. Om golven är slitna brukar värdet öka med 2-3 procent om man slipar upp dem, säger Erik Olsson i ett inlägg på Erik Olsson Fastighetsförmedling.

Det är fullt förståeligt att en total förnyelse av golv kan kännas onödig när man ska flytta ut och tankeverksamhet, pengar och energi helst läggs på det nya boendet och eventuella renoveringar och förnyelser man vill göra där. Men det är värt att lägga lite krut på ditt gamla hem för att hitta köpare som kommer älska hemmet lika mycket som du har gjort.

Snyggt vardagsrum i beige toner
Skinande golv och ljusa väggar ökar värdet. Foto: Erik Olsson Fastighetsförmedling Styling: Styled by Dahl för Erik Olsson/mäklare: Magnus Jansson

Måla om inför försäljning

Det är inte bara golven som kan göra skillnad. En annan stor yta som antingen kan lyfta eller dra ner helhetsintrycket i bostaden är väggarna. Slitna väggar eller en udda färg kan göra känslan rörig och ta fokus ifrån bostadens många fördelar.

Annons

För att passa så många köpare som möjligt är ljusare väggfärger att föredra. Det ger en neutral bas och gör det enklare för potentiella nya boende att föreställa sig själv i hemmet. Enligt Erik Olsson kan nymålade väggar öka värdet på bostaden med upp till fem procent. Dessutom tar målarjobbet inte många dagar och det behöver inte heller vara särskilt kostsamt.

Snyggt kök i grått och vitt – färger som höjer värdet på bostaden
Nyanser av grått och vitt är snyggt – och höjer dessutom värdet på bostaden. Foto: Anders Bergstedt för Entrance mäkleri/mäklare: Jonathan Liljegren

Bland färgvalen som ökar värdet på bostaden finns neutrala, ljusa nyanser som klassisk vit, äggskal eller en ljus beige eller sandfärgad ton. Även en mjuk ljusgrå nyans kan vara en fin, neutral väggfärg. Läs mer om färgerna som höjer bostadens värde och få mer inspiration här.

Annons

Rensa ut och styla bostaden

Utöver mäklarens två smarta knep finns det flera andra sätt att fräscha upp hemmet på för att få till snygga mäklarbilder och en hemtrevlig atmosfär på visningen. Kökets ytskikt och badrummets detaljer kan exempelvis vara värda att se över om de inte är i gott skick.

Det viktigaste är dock att rensa ut för att det ska kännas luftigt och rymligt på visningen när det är fler personer än normalt i bostaden. Plocka undan saker som skrymmer, personliga prylar och värdesaker. Det ska inte kännas kalt och tråkigt, men inte heller för personligt och plottrigt. Tona ner din egen stil och gör plats för köparens.

Ute efter fler tips för att höja värdet och inspiration till hur du kan styla bostaden själv? Här tipsar vi om tio enkla saker att göra hemma för att göra bostaden mer attraktiv inför försäljningen. Att styla en bostad handlar dock om mer än att bara ställa fram snygga möbler och detaljer. Här hittar du stylingknepen som gör stor skillnad – och de du ska undvika.

Snygg bostad i skandinavisk stil med sovrum med blå väggar
En snygg styling är pricken över i när golv och väggar är i toppskick. Foto: Fredrik J Karlsson Styling: Greydeco för Alvhem/mäklare: Sandra Guerrero

Läs mer:

Topplista: Här är de 10 mest populära sökorden på Hemnet

Nu lanseras nya Hemnet-konkurrenten Boneo – här är allt vi vet

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons