En dag på Formex i bilder

19 januari, 2013

Igår gick startskottet för Formex våren 2013! Och vilka vårkänslor vi fick. Temat var Fresh och kameran var med hela dagen.

Morgonen började med en pressfrukost med bland annat trendspanaren Stefan Nilsson på scen. Otroligt duktiga Oddbirds hade fått i uppdrag att inreda utställningen i den omgivande miljön under namnet The Odd Colony.

Sedan gick vi vidare till Svenska Moderådets inspirerande trendutställning Fresh som speglar säsongens främsta strömningar. Fick varsitt blomsterarmband och fick även syn på det helt nya mönstret av Bea Szenfeld med Hello Kitty för Klippan Yllefabrik. Lyssnade även på två föredrag under temat Fresh, till vänster Fresh-er (odlingar och trädgård, vårblommor och en slags icke-stylad gör det själv-känsla). Till höger Re-fresh (återanvända och fräscha upp) med Stockholm Stadsmission. De två tillsammans sammanfattar hela Formex ganska bra och trenden att själv så och skörda, oborstad grönska, det närodlade, ljuvliga pasteller och fräscha blommor. Tillsammans med återvinning, gör det sjäv, rena material, hållbarhet och det naturliga och äkta.

Moderådet har tillsammans med Alcro tagit fram en egen färgpalett för 2013/14. Hittade det här kuddhavet hos Littlephant, skulle gissa på att hela paletten finns där.

Felicia dokumenterar Tina Hellbergs designlounge Oh Sunny Day! med fågelkvitter i hörlurarna. Hanna föll för färgskalan på Mimous många överkast. Mer tulpaner och vårkänslorna gick nästan att ta på. Bekväma skor är a och o på stora mässor.


Young Designers är ett absolut favoritstråk. Här samsas talangfulla oetablerade formgivare. Just här hänger Jollygoodfellow. Sen var det dags för dagens fjärde kopp kaffe.

Två rena inspirationsbilder. Till höger ett utsnitt från Lisa Bengtssons monter med fotografier signerade Anna Malmberg. En smal gammal gränd i något Pariskvarter med linor med tvätt hängandes från balkongerna var känslan man fick.

Vi blev ståendes länge hos Fraufurtenbach och hennes underbara Pijtmåle. Pratade om farmors lapptäcke och palt, mest om palt. Tillbaka hos Lisa och mer av hennes mönster. Medan en antecknar fotograferar en annan och den tredje är redan i nästa monter och rekar. Teamwork.

Svenska Moderådet igen: nytänk, nystart och fräscha möjligheter på nordiskt sätt. Till höger naturliga influenser av designkollektivet Oddbirds.


Mimou är duktiga på att skapa inspirerande miljöer. Tydligen var vi inte ensamma om att tycka det – det var kölapp för att få en bra bild. Här är lite samma färgskala som ovan. Tapeten heter Dots.

Trötta och nöjda satte vi oss ner för att avsluta dagen med Lotta Lewenhaupt och hennes föredrag Att leva med konst & design. Till slut var vi så illa tvungna att lämna vår lilla bubbla av vårrus och lite motvilligt bege oss ut i snön och mörkret. Men snart så!

/Felicia, Hanna och Emma.