ELLE Decorations Katarina Matssons 9 bästa inredningsnyheter

ELLE Decorations Katarina Matssons 9 bästa inredningsnyheter

ELLE Decorations Katarina Matssons listar sina 9 bästa inredningsnyheter – allt från genusbefriade takkronor till färgglada plädar och vackra skrivbord.
28 april, 2022
6 smarta tips – så inreder du för ett lättstädat hem
1:11

Efter reklamen: 6 smarta tips – så inreder du för ett lättstädat hem

(1:11)

Slå på ljud
ELLE Decorations Katarina Matssons listar sina 9 bästa inredningsnyheter just nu.

ELLE Decorations Katarina Matssons listar sina 9 bästa inredningsnyheter just nu.

1. Gärsnäs hittar hem

Det så kallade orangeriet i nya House of Gärsnäs på Skeppsholmen.

Det så kallade orangeriet i nya House of Gärsnäs på Skeppsholmen.

Efter en lång tids sökande har möbelhuset Gärsnäs, med tillverkning i Skåne, tagit över ett helt hus på Skeppsholmen. Det blir ett showroom som välkomnar både allmänhet och arkitekter. Det gamla vakthuset ritades av Victor Ringheim och byggdes åt flottan 1862–64. Så renoveringen, ledd av inredaren Lotta Agaton, har av förklarliga skäl varit varsam. I samband med öppningen lanserades också de nya borden Nordan i design av Bernadotte & Kylberg, tillverkade i masurbjörk och mässing.

Bernadotte &amp; Kylberg samarbetar med House of Gärsnäs och lanserar borden <i>Nordan</i>.

Bernadotte & Kylberg samarbetar med House of Gärsnäs och lanserar borden Nordan.

– Just masurbjörk har en fantastisk lyster och spännande mönsterbild som vi gärna ville framhäva, berättar prins Carl Philip.

– Som grafiska formgivare letar vi väldigt mycket efter naturens egen dekor och att släppa fram den. Det är liksom originalet på något sätt, fyller Oscar Kylberg i.

En nyskapande försänkning i bordsytan väcker fantasin och uppmuntrar till lek.

Så hur påverkar prinsens bakgrund hans jobb?

– I stället för att se att jag är uppvuxen på slottet med väldigt mycket äldre och eleganta möbler så blir det väldigt sparsmakat, säger prins Carl Philip.

2. Genusbefriat

När designkollektivet Misschiefs bjöd in till samlingsutställningen Fine dying – en lek med begreppet fine dining – tidigare i år kröntes det fantastiska bordet av tre takkronor vid namn Genderfucked. Det är Alice Hägglund aka BUTCH x FEMME som ligger bakom verken, gjorda i bland annat trä, spackel, skumplast, kedjor, fuskhår och spegelglas. Vi föreställer oss att den skulle hänga fint hemma hos artisten Lil Nas X, pris 40 000 kr.

3. Mattis moderna mönster

Hur kan den klassiska diskbänken i rostfritt stål uppdateras? Med mönster såklart! Det har finska Stala, producenter av köksprodukter i rostfritt stål, tagit fasta på och i sin andra kollektion under namnet StalaTex har svenska Matti Klenell designat sina första mönster någonsin. Resultatet är kollektionen Grid, åtta grafiska och storskaliga dekorer, som för tankarna till art déco och inbjuder till att inreda köket på ett helt nytt sätt.

4. Tillbakalutat brygghäng

Däckstolen Oona var Atelier Sandemars första produkt, och föddes när designern David Ericsson själv saknade en avslappnad utomhusstol till sitt sommarhus. Med sin tidlösa design och smarta hjul kan den enkelt flyttas runt på tomten, och de lätt vinklade brädorna gör den enkla konstruktionen oväntat bekväm. Nu har Oona fått en ny, liten kompis, det lilla sidobordet med samma namn, som tack vare sitt smarta handtag lätt kan följa med på stolens äventyr, oavsett om det är till bryggan, brasan eller skuggan under äppelträdet. Båda tillverkas i Sverige, däcksstol 12 500 kr, och sidobord, 3 800 kr.

5. Mjukglass

I gränslandet mellan mode och inredning är filtar i mjuka färger hetaste trenden. Perfekt för kyliga sommarkvällar!

Bäddföretaget Magniberg utökar sortimentet med oversize filtar som lätt räcker till två. I fin lavendelfärg och gjord i virgin wool: Lavender i kollektionen Bold blankets, 150x250 cm, 4  119  kr.

Som en läskande citronsorbet är filtarnas drottning Pia Walléns ljuvliga mohairfilt (80 procent mohair, 20 procent polyamid), 130x180 cm, 2 500 kr.

En riktig pistagedröm är vår favorit från väskföretaget Little Liffners nya filtkollektion, Ullfilt grön, 210x160 cm, 2  999  kr.

6. Vackraste väven

Företaget Ringvide grundades på Gotland 2014 och där skapar Lukas Dahlén och hans team fortfarande magiska möbler i samklang naturen. Efter att ha nått stora framgångar utomlands vill de nu hitta in i svenska hem, med sin karaktäristiska och närmast poetiska design.

– Serien Weave är ett bra exempel på det vi hela tiden strävar efter att ta fram: möbler som kan bygga en historia tillsammans med sin ägare, säger Lukas Dahlén.

Skrivbord, Weave desk, 29  950  kr, Ringvide.

7. Plattform för kreativitet

Jonatan Nilssons <i>Power plinth</i> är en mångfacetterad liten piedestal gjord av bland annat frigolit och akryl
Martin Brusewitz

Med underkollektionen Hem X har designföretaget skapat en plattform för ban­brytande formgivare och konsthantverkare. Den senaste kollektionen är utvald av mångsysslande designduon Arranging Things (Lisa Milberg och Leo Forssell). De tre svenska kreatörer Jonatan Nilsson, Rasmus Nossbring och Lisa Reiser har gjort en limiterad kollektion konsthantverk för Hem, med priser från ca 6 200–9 900 kr. På bilden syns Jonatan Nilssons Power plinth, en mångfacetterad liten piedestal gjord av bland annat frigolit och akryl i en lek med hårt och mjukt, äkta och illusion. Begränsad upplaga om 35.

8. Vänd ryggen till

Det är detaljerna som gör det och i årets Lamino edition 2022 – klädd i ett brunt jacquardvävt rutmönster i ull från franska Pierre Frey – är det den brunröda ryggen som skapar mesta wow-faktorn! Fåtölj och fotpall, 25  790  kr, Swedese.

9. Sov som en sten

Möbelsnickaren Axel Wennbergs The floating bed – som tycks sväva i rummet – seglade snabbt upp som en favorit i det exklusiva men stilrena sovrummet. Tillsammans med kreativa byrån Ray Atelier lanserar han nu Marbled bed, en marmorerad version av sängen, för att lyfta fram både hantverket och hållbarheten i marmoreringskonsten. Varje säng handmålas – en process som tar cirka 15 timmar – och säljs i begränsad upplaga på Axels hemsida (pris vid förfrågan). Att blicka bakåt mot gamla konstformer och modernisera dem genom att ge dem en ny kontext känns helt rätt i tiden!

Emilia Ilkes inredningsfavoriter

Den aktuella konstnären Emilia Ilke släpper nya screentryckta blad
Sofie Blumenthal

Den evigt aktuella konstnären släpper nya screentryckta blad för Ed Art, som lanserades ihop med Grafikens hus och Pom Gallery under Stockholm Art Week som nyss gick av stapeln.

Sommarens viktigaste inredningsdetalj?

– Nämen, jag förstår typ inte ens frågan pga sommaren handlar bara om klippor, båt och bad för mig. Men ett par nytvättade badlakan från Midnatt är väl inte så fel?

Drömresmål?

– Sandig strand långt, långt bort. Drömmer om alla ställen dit vi i dag tyvärr måste flyga vilket ställer till det för mig moraliskt.

Främsta inspirationskälla just nu?

– Kakan (Hermansson reds. anm)! Hon är en fantastisk keramiker och har gjort gråtande lerhundar som är magiska. Jag frågade om jag fick måla av dem och sedan dess har vi setts och målat och lerat hundar ihop några gånger.

En ikon du alltid återkommer till?

– Jag har varit dödskär i Jockum (Nordström reds.anm) sedan 20 år tillbaka.

Senaste inköp till hemmet?

– Kaffebryggaren /mvh började dricka kaffe vid 36.

Önskeloppisfynd?

– Ett stort matbord med minst tolv platser som även kan agera målarbord. Kanske pistagefärgat?!