HURRA! Vi firar 25 år – här är omslagen vi minns mest!

25 år av mångkulturell mångfald i en livsbejakande mix – det är precis det som ELLE Decoration ska stå för! Följ med på en resa i tid och rum!
26 december, 2017

Över 1 000 hemreportage, 1 000-tals nyhetssidor, mer än 500 inspirationsjobb och – inte minst – 206 omslag har vi publicerat, och självklart kan vi stå för allt även om det finns en och annan skämskudde… Men det allra mesta är vi oerhört stolta över.

Av Svante Öquist

BILDSPECIAL: Här är några av de omslag vi minns mest – klicka på bildspelet för att se och läsa mer!

 

Nummer 2/1992.Redan på nr 2 ville vi göra något alldeles eget och delade för säkerhets skull upp en redan liten omlagsbild i fyra ännu mindre bilder. Kan bara säga att våra chefer i Paris
inte var glada ...

Nummer 4/1994.Omslagsbilden är gjord av Lotta Noremark – en av de stylister som varit med ända från början. En bild, och en stil, som aldrig blir omodern...

Nummer 4/1995.Om jag minns rätt är det här det allra första omslag som Anika Reuterswärd, inredningsarkitekt och formgivare, gjorde för oss. Så tidstypiskt med sex gerberor – eller Kalle Anka-blommor som jag kallade dem.

Nummer 6/1996.När det här numret landade på redaktionen
utropade en av redaktörerna på ELLE: – Vad har ni gjort? Är ni inte kloka? Jag har aldrig sett ett liknande omslag – men snyggt är det! Det var aldrig någon av mina chefer som ifrågasatte bildvalet, och numret sålde mer än vanligt. Hade det varit tvärtom hade säkert ifrågasättandet kommit ...Stylist: Helene Holmstedt, foto: Stefan Frank-Jensen

Nummer 6/1997.Lika banbrytande
som den delvis
oskarpa bilden från
året innan var den här superminimalistiska sovrumsbilden.

Nummer 5/1998.En bild av stylisten Mikael Beckman och fotografen Daniel
Hertzell, som känns
minst lika aktuell i dag – nästan 20 år senare.

Nummer 6/1999.Sett så här i backspegeln känns det
inte som om vi var rädda för något – då i slutet av förra seklet... Det här är det nummer som låg ute över millennieskiftet. Liv, Jonas Bohlins drömska lampa i form av en tyllkjol, fick symbolisera en ny tid ...Foto: Per Ranung.

Nr 1/2000.Redan på 2000-talets första omslag var vi inne på ”hemtrevligheter” – känner samma sak nu! Bilden – som är tagen hemma i köket hos Anika Reuterswärd,
inredningsarkitekt och formgivare – är på alla sätt essensen av ... ja, just det – hemtrevlighet!

Nr 1/2001.Än en gång tänker vi nytt och vill levandegöra våra omslag med en människa på bilden. Först ut är Lotta Voltaire i sitt eget kök.Stylist Lotta Noremark, foto Stellan Herner.

Nr 5/2002.Ett extra omslag från 2002, bara för att det är en så helt oemotståndlig bild! En sommardröm – iscensatt och fotograferad på en gotländsk strand. Stylist Helene Holmstedt, foto Annika Vannerus.

Nr 2/2003.Vilken tidning är det
som får komma hem till självaste Ralph Lauren och hans ranch
i Colorado? Jovisst, det är ELLE Interiör, och jobbet är villkorat med att det också ska vara omslag. Inget som vi har något emot – när det ser ut så här! 

Nr 2/2004.Ingen kan säga annat än att vi vågade
testa nya grepp – som här med
en symbolisk koja, ute i skogen. En fantastisk bild – dock kanske inte
med den ”vilja–vara-där-känsla” som är nog så viktig för omslag. Försäljningssiffrorna talade sitt tydliga språk.Stylist Synnöve Mork, foto Per Ranung.

Nr 2/2005.Ett väldigt udda omslag på en udda inredning – en storsäljare!

Nr 8/2006.Magnus Skogsbergs, med make, helt fantastiska hem gjorde vi på 10 sidor. Vi borde ändå inte ha satt bilden med julgranen på omslaget – tidningen var helt död redan på juldagen! Ändå låg den ute till försäljning ända till i februari ... 

Nr 5/2007.Redan sommaren 2007 hade vi Nina Perssons hem första gången – dock med förbehållet
att vi då inte fick skriva vem det var
som bodde där. Det får anses som
preskriberat vid det här laget ...Stylist Emma Persson Lagerberg, foto Petra Bindel.

Nr 2/2008.Modedesignern Vanessa Brunos hem
hade vi i tidningen redan i nr 2/2007
– dock gjorde vi det fatala misstaget
att missa den här fantastiska bilden. Här tar vi skadan igen och följer upp
med en ”Hitta Stilen” inne i tidningen.
 Precis som omslaget nedan till vänster
– med Lotta Agatons och Pia Ulins bild – är det här ett drömomslag! En storsäljare!

Nr 8/2009.Hemma hos
möbelföretagarna Sandra och Thomas Asplund, med Astrid Sylwans otroliga målning på hedersplats.Stylist Gill Renlund, foto Martin Löf.

Nr 8/2010.Hemma hos stylisten Sofia Ericson och fotografen Nils Odier
– fortfarande lika tidsenligt och coolt som det var 2010.
Skulle kunna ha omslaget igen! Stylist Lotta Agaton, foto Pia Ulin.

Nr 7/2011.Jag har många favoritomslag –
det här är ett av de mest favoritiga ...Stylist Tina Hellberg, foto Idha Lindhag. 

Nr 9/2012.Jag brukar tänka att ett omslag ska fungera som inflygningen till landningsbanan på en flygplats – efter landning och bagageutlämning
väntar resmålets fröjder ... Det här omslaget gär precis det – bokstavligen.Stylist Emma Persson Lagerberg, foto Petra Bindel.

Nr 6/2013.Hemma hos Johan Svenson, set designer och stylist. Ett udda omslag med färgglad mix och svartvitrandigt tak. Ändå ett nummer med rekordförsäljning – Kul! Foto Idha Lindhag.

Nr 1/2014.Det största scoop vi haft under de här 25 åren! Hemma hos Nina Persson med familj i deras town house
i New York. Och det behövdes! Från och med det här numret bytte vi namn och heter ELLE Decoration – inte ELLE Interiör.Stylist Emma Persson Lagerberg, foto Petra Bindel.

Nr 6/2015.Hemma hos konstnären och illustratören Liselotte Watkins med familj i deras Milanovåning, precis innan de packade ihop och flyttade till Rom. Ett av de coolaste hem vi haft!Foto: Living Inside.

Nr 3/2016Mitt eget och min familjs hem.Jag gjorde reportaget med tanke på ELLE Decorations internationella nätverk – med 25 systertidningar i lika många länder.Det publicerades i 12 av dem.Smickrande – och lite svindlande!Stylist Lo Bjurulf, foto Stellan Herner.

Nr 2/2017.Mer tidsenligt än så här blir det inte – det här är också årets storsäljare! Hemma hos Amelia Widell – bloggare på elledecoration.se och
 grundare av möbelproducenten Meli Meli Home.Stylist Saša Antic, Foto Andrea Papini.