Elin Lannsjös magiska kolonilott mitt i Göteborg – kika in
Hon har lite svårt att sätta etikett på sig själv. Är hon keramiker, designer, stylist? Elin Lannsjö skulle kunna ha många titlar på sitt visitkort. Någonstans bottnar förstås hennes sällsynta driv och skaparlust i att hon är en väldigt kreativ person. Det syns på hennes blogg på ELLE.se och det syns i allt hon gör. Just nu är hon bland annat aktuell med en klädkollektion för Ellos.
Ytterligare en kvist på hennes kreativa grenverk har rötter i trädgården. I hennes och fästmannen Victors alldeles egna kolonilott i Slottsskogskolonin mitt i Majorna i Göteborg. Hon cyklar på ett kick hit från lägenheten.
Det blev vanligt med kolonilotter i Sverige för ungefär 100 år sedan. Människor hade i stora skaror flyttat in i städerna och var trångbodda. Maten var inte alltid färsk, tillgången till frukt och grönsaker begränsad. Staten vill ge storstadsborna en chans till egen trädgård att odla i. Projektet slog väl ut, numera ringlar kön till attraktiva koloniträdgårdar lång.
För tio år sedan knappt kunde Elin och Victor köpa kolonilotten av Göteborgs stad, tomten arrenderas men husen är deras.
– Det går inte att känna igen stället från tiden när vi köpte det. Det var så himla igenvuxet och buskarna tryckte mot fönstren. Vi har sparat de tre äppelträden, annars rök mycket. Jag försökte spara alla gamla blomsorter som jag inte trodde var ogräs. Du kan tro att det stör mig att jag grävde upp bolltistlarna. Men jag var en sådan nybörjare i trädgården då!
Numera står här en nyrenoverad kolonistuga som lappats och lagats med de material som blev över när de gjorde om stugan invändigt. Ursprungligen fanns här fyra små rum, vilket är svårt att greppa i dag. För Elin och Victor var det ett rejält kök och umgängesrum som fick stå i fokus.
– Vi vill att vår kolonilott ska vara ett ställe där vi kan samlas många och då rev vi bort väggar, loft och byggde en liten groventré och ett stort rum. Vi är så himla nöjda med hur det blev. Det här stället har inte kostat oss många kronor, men mycket tid. Vi vill återbruka, vårda och ta hand om det här.
Platsbyggt kök och bänkar
Groventrén blir en plats för förvaring och försådd. Under träbänken finns gott om korgar att stoppa undan saker i. Och innanför den lilla entrén: Det stora, numera luftiga rummet. Med platsbyggda bänkar, hyllister och ett stort matbord byggt av det material som blev över när väggar och loft revs. De la pengar på ett platsbyggt kök med bänkskiva och stänkskydd i carraramarmor. Men även köksön är byggd av spillvirke.
– Det känns väldigt varmt och levande här inne och det bidrar alla naturliga material till. Och den dämpade färgpaletten med grå och jordiga toner.
Redskapsboden blev sovrum
– Och så blir förstås blommorna jag plockar i trädgården och gör buketter av accenter, som inredningsdetaljer som lyfter allt.
Sovrum då? Jo, turligt nog fanns möjlighet att bygga en redskapsbod om max fem kvadratmeter på tomten. Men i stället för redskap ryms i den rara boden en dubbelsäng med förvaring under. Och med en egen liten uteplats framför. I gruset ligger granitplattor, det gör det också framför stora stugan vilket ger harmoni.
Fin punschveranda
Elin och Victor har verkligen skapat ett supercharmigt ställe som gjort för häng och lata dagar. Punschverandan blir på något vis pricken över i.
– Jag har blivit lite snällare mot mig själv och tillåter mig att koppla av här. Det blev naturligtvis väldigt mycket jobb de första åren med både trädgården och husen. Men lotten ska vara ett ställe för rekreation och odling. Utan för stora krav.
Tomten är på 250 kvadrat och bjuder på mycken rumslighet. Under äppelträdet finns som en liten berså, i ett hörn hänger hängmattan och gungar mjukt i vinden, gruset knastrar skönt under skorna och det finns ett naturligt flöde mellan rabatter, gräs och grus. Från grinden går grusgången mot huset och bildar struktur.
Vad har hon för tips för odling?
– Njut av grönsaker visuellt och låt dem synas i rabatten. Till exempel är kronärtskockor otroligt vackra med vallmo, malva och olika klockblommor. Och ärtor och bönor blommar med så fina blommor och kan bli höga och vara nästan som insynsskydd.
Fotograf Fanny Rådvik