Den gamla butiken har förvandlats till ett personligt hem med färg och roliga detaljer

Edvina Berg i Malmö

I en gammal mjölkbutik i Malmö huserar Edvina Berg. Där har hon skapat ett personligt hem fyllt av färg och detaljer i harmoni.
13 december, 2021
1:30

Efter reklamen: Fem stora inredningstrender 2022 enligt Pinterest

(1:30)

Slå på ljud

I ett lummigt kvarter i stadsdelen Slottsstaden i Malmö, av Malmöborna länge kallad Käppa- stan på grund av den höga medelåldern på de som bodde här, ligger funkishusen på rad. Runt hörnet ligger en av Malmös många parker. Mellan nästan alla hus finns minimala grönytor, stora nog att rasta en väldigt liten hund på, och i bottenvåningen på många av husen ligger små butikslokaler, ett minne från en tid när små butiker hade en större överlevnadschans än de har i dag.

I en del av dem huserar frisörer eller keramiker, men många av lokalerna har under åren gjorts om till bostäder. I en av dem, en gammal mjölkbutik i ett hus ritat av arkitekten Mogens Mogensen 1946, bor Edvina Berg.

– Jag har alltid gillat husen han har ritat i området och när det dök upp en lägenhet med spännande planlösning och en egen liten hörna på markplan i ett av dem blev jag såld. Det var också något väldigt lockande med att det inte fanns några andra intressenter, lägenheten hade legat ute länge. Jag tenderar att bli mer taggad när jag ser potentialen i något andra inte verkar tycka om. Och så kul med utmaningen att totalrenovera utifrån min vision, som dök upp redan när jag såg mäklarbilderna, säger Edvina.

Lägenheten är en sammanslagning av den gamla butikslokalen och enrummaren en halvtrappa upp. På den övre våningen ligger nu hall, kök och badrum, på markplan vardagsrum och i det gamla personalutrymmet, sovrum. Och alltihop behövde kärlek, den tidigare ägaren hade gjort en spekulationsrenovering som förmodligen bäst liknas vid en ”hit and run”.

Ett hem fyllt av färg

– När jag precis hade flyttat in fylldes mitt sovrum med jämna mellanrum av en inte så härlig bajsdoft och jag hade massor av ventilationsgubbar här som inte kunde hitta någon förklaring. Efter att ha upptäckt en missfärgad ring i parketten rev jag tillslut ut den och insåg då att den var lagd rakt över det gamla avloppet, den förra ägaren hade inte ens brytt sig om att sätta igen det!

Det var bara att göra om och göra rätt. Och under de år som Edvina bott här har lägenheten förvandlats till ett hem som är fyllt av färg, opretentiöst och med en extremt fin känsla för detaljer. Precis som sin ägare.

– För mig är hemmet, precis som till exempel klädstil, ett sätt att uttrycka sig. Därför känner jag mig mer hemma när jag omges av saker jag valt ut, kämpat för och längtat efter. Jag tycker att det är tillfredsställande och lugnande att rå om, fixa och göra om. Inredning har blivit mitt sätt att vara kreativ på.

– Men det viktigaste för mig är ändå att det är en plats där jag kan slappna av och känna mig hemma. Jag har tvångssyndrom och är pedant, så prio ett är att jag bor i ett lättstädat och rofyllt hem. Det behöver ju inte vara tråkigt för den sakens skull!

Edvina Berg byter gärna stil

– Stil byter jag lite hela tiden, utifrån humör och var jag befinner mig i livet. När jag först flyttade hemifrån såg det ut som att en liten tant bodde i lägenheten, med kitschiga porslinshundar och blommigt porslin.

– Därefter accepterade jag endast naturfärger i hemmet och gick igenom en väldigt minimalistisk period utan knappt några saker alls. Nu är jag nog lite mer lekfull och tar inte allt på så stort allvar.

En sak som slår en så fort man kommer in i lägenheten är de oväntade och vackra färgkombinationerna. Ett rostfärgat element mot nästan piggelinfärgade väggar i vardagsrummet, en rosa hylla mot en intensivt kleinblå fondvägg.

– Jag vågar oftast måla direkt på känsla och tänker inte så mycket, men självklart blir det bäst när jag provmålar och jämför kulören i flera ljus. Den senaste tiden har jag blivit väldigt sugen på att experimentera lite mer med färg. Jag tycker till exempel att väggfärgen i köket är väldigt lik färgen av fågelbajs, haha!

Jobbar på Byggfabriken

Till vardags jobbar Edvina med kommunikation på byggnadsvårdsföretaget Byggfabriken och för henne precis som för många andra har hemmet det senaste året haft en dubbelfunktion som kontor.

– Det blir naturligt att jobbet hamnar i köket, så det rummet använder jag mest. Det är också där jag lagar mat och hänger med kompisar. Men annars är sängen och badkaret mina favoriter. Minst ett bad om dagen! Jag är ute mycket, bor i ett singelhushåll och använder hemmet mycket som viloplats mellan olika upptåg.

– Och jag älskar att bo på första plan utan någon granne under mig, i ett bastant funkishus med tjocka väggar så att jag kan spela musik utan att någon granne störs.

Foto: Petra Bindel

läs allt om inredningen i bildspelet här:

En halvtrappa ner ligger vardagsrummet. Fönsterväggen har målats kleinblå. Soffa och soffbord, Jotex, den senare med skiva målad i Lagerblad från Auros lackfärg. Rutigt tyg, loppisfynd, och skinnfåtölj, auktionsfynd, liksom golvlampan Epilog, av Tord Björklund för Ikea.

Edvina Berg tar emot hemma i Malmö. Elementet i vardagsrummet är målat i lackfärg från Auro i nyansen Rost och blir en fin kontrast mot de piggelinfärgade väggarna. Lampan Pelikan från Luxo är ett loppisfynd.

Trappan, som är ihopbyggd med den långa väggfasta hyllan i vardagsrummet, har Edvina ritat och fått byggd av en finsnickare. En fin detalj i lägenheten är att även dörröppningen in till köket har klätts i samma kakel som köksväggarna.

Det stora Børge Mogensen-bordet i köket är köpt på auktion. Stolen med röd sits är köpt på loppis och ekstolarna kommer från Åhléns. Målningen på väggen har Edvinas syster, konstnären Josefa Berg gjort. Golvlampan Zero från Lindau & Lindecrantz är ett auktionsfynd.

Bästa platsen för kompishäng är det stora Børge Mogensen-bordet i köket. Taklampan är Flower pot vp2 från &Tradition och det lilla vitrinskåpet i metall är köpt på loppis.

En del av köksstommarna från det gamla köket kunde återanvändas men fick nya rostfria luckor från Ikea och handtagen Sorgenfri från Byggfabriken. Spisen kommer från Gorenje och de rostfria hyllorna, som är inspirerade av Malmös falafelställen, är från Bartscher.

Köksdelen på ovanvåningen är kaklad upp till taket. Teckningarna på kaklet har Edvina gjort, målningen är köpt på loppis.

I Edvina Bergs mysiga Malmölya är det detaljerna som gör det. Hon har gått från kitschig tant via sparsmakad estet till att ha hittat en stil där färgerna får tala och där hon gärna målar både element och väggar i starka kontrastkulörer. Coolt och ombonat på samma gång.

Den rosa lilla bokhyllan i ask och björkplyfa med graverade teckningar av körsbär är gjord av Edvinas vän, konstnären Simon Skatka Lindell, ”sommaren 2020 när körsbären var som mest mogna”.

Målningen ovanför sängen är gjord av Edvinas syster, konstnären Josefa Berg. Taklampan Gross kommer från By Rydéns och de små sängborden i glas är köpta på Beau Marché i Köpenhamn.

Det lilla vitrinskåpet är en gåva och kommer från köket i en gammal kolonistuga, nu målat i lackfärg från Auro i kulören Tall. Bordslampan och mattan är loppisfynd.

Grönt på grönt. Den vackra bordslampan är ett loppisfynd.