Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Den gamla butiken har förvandlats till ett personligt hem med färg och roliga detaljer

13 dec, 2021 
AvEmma Persson Lagerberg
Edvina Berg i Malmö
I en gammal mjölkbutik i Malmö huserar Edvina Berg. Där har hon skapat ett personligt hem fyllt av färg och detaljer i harmoni.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Fem stora inredningstrender 2022 enligt PinterestBrand logo
Fem stora inredningstrender 2022 enligt Pinterest

I ett lummigt kvarter i stadsdelen Slottsstaden i Malmö, av Malmöborna länge kallad Käppa- stan på grund av den höga medelåldern på de som bodde här, ligger funkishusen på rad. Runt hörnet ligger en av Malmös många parker. Mellan nästan alla hus finns minimala grönytor, stora nog att rasta en väldigt liten hund på, och i bottenvåningen på många av husen ligger små butikslokaler, ett minne från en tid när små butiker hade en större överlevnadschans än de har i dag.

Edvina Berg Malmö Elle Decoration trappa

I en del av dem huserar frisörer eller keramiker, men många av lokalerna har under åren gjorts om till bostäder. I en av dem, en gammal mjölkbutik i ett hus ritat av arkitekten Mogens Mogensen 1946, bor Edvina Berg.

Annons
Edvina Berg Malmö Elle Decoration matbord
Edvina Berg Malmö Elle Decoration matbord flowerpot

– Jag har alltid gillat husen han har ritat i området och när det dök upp en lägenhet med spännande planlösning och en egen liten hörna på markplan i ett av dem blev jag såld. Det var också något väldigt lockande med att det inte fanns några andra intressenter, lägenheten hade legat ute länge. Jag tenderar att bli mer taggad när jag ser potentialen i något andra inte verkar tycka om. Och så kul med utmaningen att totalrenovera utifrån min vision, som dök upp redan när jag såg mäklarbilderna, säger Edvina.

Annons
Edvina Berg Malmö Elle Decoration kök

Lägenheten är en sammanslagning av den gamla butikslokalen och enrummaren en halvtrappa upp. På den övre våningen ligger nu hall, kök och badrum, på markplan vardagsrum och i det gamla personalutrymmet, sovrum. Och alltihop behövde kärlek, den tidigare ägaren hade gjort en spekulationsrenovering som förmodligen bäst liknas vid en ”hit and run”.

Ett hem fyllt av färg

– När jag precis hade flyttat in fylldes mitt sovrum med jämna mellanrum av en inte så härlig bajsdoft och jag hade massor av ventilationsgubbar här som inte kunde hitta någon förklaring. Efter att ha upptäckt en missfärgad ring i parketten rev jag tillslut ut den och insåg då att den var lagd rakt över det gamla avloppet, den förra ägaren hade inte ens brytt sig om att sätta igen det!

Annons
Edvina Berg Malmö Elle Decoration köksbänk

Det var bara att göra om och göra rätt. Och under de år som Edvina bott här har lägenheten förvandlats till ett hem som är fyllt av färg, opretentiöst och med en extremt fin känsla för detaljer. Precis som sin ägare.

Edvina Berg Malmö Elle Decoration

– För mig är hemmet, precis som till exempel klädstil, ett sätt att uttrycka sig. Därför känner jag mig mer hemma när jag omges av saker jag valt ut, kämpat för och längtat efter. Jag tycker att det är tillfredsställande och lugnande att rå om, fixa och göra om. Inredning har blivit mitt sätt att vara kreativ på.

Annons
Edvina Berg Malmö Elle Decoration vardagsrum

– Men det viktigaste för mig är ändå att det är en plats där jag kan slappna av och känna mig hemma. Jag har tvångssyndrom och är pedant, så prio ett är att jag bor i ett lättstädat och rofyllt hem. Det behöver ju inte vara tråkigt för den sakens skull!

Edvina Berg byter gärna stil

– Stil byter jag lite hela tiden, utifrån humör och var jag befinner mig i livet. När jag först flyttade hemifrån såg det ut som att en liten tant bodde i lägenheten, med kitschiga porslinshundar och blommigt porslin.

Edvina Berg Malmö Elle Decoration vardagsrum gardiner

– Därefter accepterade jag endast naturfärger i hemmet och gick igenom en väldigt minimalistisk period utan knappt några saker alls. Nu är jag nog lite mer lekfull och tar inte allt på så stort allvar.

Annons
Edvina Berg Malmö Elle Decoration sovrum

En sak som slår en så fort man kommer in i lägenheten är de oväntade och vackra färgkombinationerna. Ett rostfärgat element mot nästan piggelinfärgade väggar i vardagsrummet, en rosa hylla mot en intensivt kleinblå fondvägg.

Edvina Berg Malmö Elle Decoration hall

– Jag vågar oftast måla direkt på känsla och tänker inte så mycket, men självklart blir det bäst när jag provmålar och jämför kulören i flera ljus. Den senaste tiden har jag blivit väldigt sugen på att experimentera lite mer med färg. Jag tycker till exempel att väggfärgen i köket är väldigt lik färgen av fågelbajs, haha!

Annons

Jobbar på Byggfabriken

Till vardags jobbar Edvina med kommunikation på byggnadsvårdsföretaget Byggfabriken och för henne precis som för många andra har hemmet det senaste året haft en dubbelfunktion som kontor.

Edvina Berg Malmö Elle Decoration lampa

– Det blir naturligt att jobbet hamnar i köket, så det rummet använder jag mest. Det är också där jag lagar mat och hänger med kompisar. Men annars är sängen och badkaret mina favoriter. Minst ett bad om dagen! Jag är ute mycket, bor i ett singelhushåll och använder hemmet mycket som viloplats mellan olika upptåg.

Annons
Edvina Berg Malmö Elle Decoration vardagsrum

– Och jag älskar att bo på första plan utan någon granne under mig, i ett bastant funkishus med tjocka väggar så att jag kan spela musik utan att någon granne störs.

Foto: Petra Bindel

läs allt om inredningen i bildspelet här:

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons