Artikeln innehåller reklamlänkar

Allt du behöver veta om dukningen på årets glittrigaste fest – Nobelfesten!

Hur ser egentligen dukningen ut på årets mest glamorösa middagsbjudning? Vi tar en närmre titt på Nobelservisen som i år firar 25 år.
09 december, 2016

För exakt 25 år sedan vid Nobelprisets 90-årsjubileum invigdes Nobelservisen. Porslinet formgavs av Karin Björquist för Rörstrand och bakom glasen från Orrefors (länk till Apprl) och besticken från Gense (länk till Apprl) stod Gunnar Cyrén. För textilens design ansvarade Ingrid Dessau från Klässbols Linneväveri (länk till Apprl), som med sin duk ville skapa en scen där övriga dukning lyftes fram och kom till sin rätt.

Läs också: Lars Wallin designar sagolik drömservis

Nobelservisen med porslin från Rörstrand, glas från Orrefors och bestick från Gense.

Nobelservisen med porslin från Rörstrand (länk till Apprl), glas från Orrefors (länk till Apprl) och bestick från Gense (länk till Apprl).

Den exklusiva servisen i benporslin med guldkant togs fram på initiativ av Nobelstiftelsen med förhoppningen om den skulle tilltala både inhemska och internationella gäster. Servisen blev en succé och året efter invigning belönades den med utmärkelsen ”Utmärkt svensk form”.

Porslinet från nobelservisen går bland annat att köpa på auktion. Foto: Auktionsverket.

Porslinet från nobelservisen går bland annat att köpa på auktion. Foto: Auktionsverket.

Nobelservisens olika färger symboliserar de fyra årstiderna, kontinenterna och de främsta nobelprisen.

Gul: Höst, Asien, medicin
Vit: Sommar, solens rike Afrika, kemi.
Blå: Vinter, det gamla visdomens Europa, litteratur.
Grön: Vår, det unga Amerika, fysik.

Fiskbestick Nobel i design av Gunnar Cyrén (länk till Apprl) för Gense (länk till Apprl). Besticken säljs bland annat hos Designonline.se (länk till Apprl).

Varje år skålar pristagare och kungligheter med Orrefors (länk till Apprl) glas Nobel (länk till Apprl) formgivna av Gunnar Cyrén. Glasen finns t.ex. hos Royaldesign.se (länk till Apprl).

Nobelduken i design av Ingrid Dessau för Klässbols Linneväveri. Duken finns i att köpa i olika utföranden hos Shop.klassbols.se.