Artikeln innehåller reklamlänkar

Allt du behöver veta om dukningen på årets glittrigaste fest – Nobelfesten!

Allt du behöver veta om dukningen på årets glittrigaste fest – Nobelfesten!

Hur ser egentligen dukningen ut på årets mest glamorösa middagsbjudning? Vi tar en närmre titt på Nobelservisen som i år firar 25 år.
09 december, 2016

För exakt 25 år sedan vid Nobelprisets 90-årsjubileum invigdes Nobelservisen. Porslinet formgavs av Karin Björquist för Rörstrand och bakom glasen från Orrefors (länk till butik) och besticken från Gense (länk till butik) stod Gunnar Cyrén. För textilens design ansvarade Ingrid Dessau från Klässbols Linneväveri (länk till butik), som med sin duk ville skapa en scen där övriga dukning lyftes fram och kom till sin rätt.

Läs också: Lars Wallin designar sagolik drömservis

Nobelservisen med porslin från Rörstrand, glas från Orrefors och bestick från Gense.

Nobelservisen med porslin från Rörstrand (länk till butik), glas från Orrefors (länk till butik) och bestick från Gense (länk till butik).

Den exklusiva servisen i benporslin med guldkant togs fram på initiativ av Nobelstiftelsen med förhoppningen om den skulle tilltala både inhemska och internationella gäster. Servisen blev en succé och året efter invigning belönades den med utmärkelsen ”Utmärkt svensk form”.

Porslinet från nobelservisen går bland annat att köpa på auktion. Foto: Auktionsverket.

Porslinet från nobelservisen går bland annat att köpa på auktion. Foto: Auktionsverket.

Nobelservisens olika färger symboliserar de fyra årstiderna, kontinenterna och de främsta nobelprisen.

Gul: Höst, Asien, medicin
Vit: Sommar, solens rike Afrika, kemi.
Blå: Vinter, det gamla visdomens Europa, litteratur.
Grön: Vår, det unga Amerika, fysik.

Fiskbestick Nobel i design av Gunnar Cyrén (länk till butik) för Gense (länk till butik). Besticken säljs bland annat hos Designonline.se (länk till butik).

Varje år skålar pristagare och kungligheter med Orrefors (länk till butik) glas Nobel (länk till butik) formgivna av Gunnar Cyrén. Glasen finns t.ex. hos Royaldesign.se (länk till butik).

Nobelduken i design av Ingrid Dessau för Klässbols Linneväveri. Duken finns i att köpa i olika utföranden hos Shop.klassbols.se.