Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongen

Drömmen om Frankrike blev ett bed & breakfast i Provence – titta in

05 jun, 2024 
AvKatarina Matsson
Drömmen om Frankrike blev ett bed & breakfast i Provence – titta in
Ulrika och Anders följde drömmen till Frankrike, där de har skapat ett personligt bed & breakfast med anor från 1300-talet.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Det var i mars 2021, mitt under pandemin. Ulrika Westin och Anders Sävelin hade lämnat Stockholm för att jobba på distans från Ulrikas föräldrars hus i Skåne.

– Efter en härlig middag och några glas vin frågade Ulrika mig, ”Anders vad väntar vi på, varför kör vi inte Provence nu?”, berättar Anders.

Stillsamt liv vid poolen. Randiga kuddar, IKEA och Mango Home. Hängstol i träd Bloomingville. Solstolar, Maison de Monde, kvarlämnade av tidigare ägaren. De har målats om med överbliven färg. Litet svart bord, H&M Home.
Stillsamt liv vid poolen. Randiga kuddar, IKEA och Mango Home. Hängstol i träd Bloomingville. Solstolar, Maison de Monde, kvarlämnade av tidigare ägaren. De har målats om med överbliven färg. Litet svart bord, H&M Home.Fanny Rådvik

Paret hade träffats nio år tidigare och sedan dess tillbringat varje semester i bil genom Frankrike, precis som Ulrika gjorde som barn. Tillsammans hade de särskilt fastnat för en av de sydliga provinserna, med vackra berg, pittoreska byar och närhet till Medelhavet.

Annons

– Provence klappade våra hjärtan lite extra för, och där väcktes också drömmen om att en gång i framtiden driva bed & breakfast där, fortsätter Anders.

I vardagsrummet: Tavla av Johanna Robleto, POM gallery Mariefred. Lampa, Gatto, Flos. Fåtölj, Bruno av Mats Theselius, Källemo. Kruka, Tessinska plataset. Kudde Magnolia, GP & J Baker. Soffa, Greatlift, Eilersen. Filt, stickad av Anders mamma. Skulptur av Malfred Keresturi.
I vardagsrummet: Tavla av Johanna Robleto, POM gallery Mariefred. Lampa, Gatto, Flos. Fåtölj, Bruno av Mats Theselius, Källemo. Kruka, Tessinska plataset. Kudde Magnolia, GP & J Baker. Soffa, Greatlift, Eilersen. Filt, stickad av Anders mamma. Skulptur av Malfred Keresturi.Fanny Rådvik
Ulrika Westin och Anders Sävelin driver La Maison de Platane i Fayence. Finns på Instagram@la_maison_de_platane.
Ulrika Westin och Anders Sävelin driver La Maison de Platane i Fayence. Finns på Instagram@la_maison_de_platane.Fanny Rådvik
Annons

Kanske var tiden redo? Barnen var utflugna och arbetet – han inom bygg- och fastighet, hon på Trafikkontoret – rullade på. Villan i Stockholm var färdigrenoverad. Samtidigt hade de sett husmarknaden i Frankrike dippa under pandemin. I bilen, på väg upp mot Stockholm, ringde de sina chefer och berättade att de skulle sluta. Sedan gick allt snabbt.

– Vi sålde huset i maj och de nya ägarna hade tillträde i juli, säger Anders.

Det var dessutom lock-down, vilket gjorde resor komplicerade, men på midsommarafton fick de en virtuell visning av ett hus i Fayence.

Tavlan är ett arv efter Ulrikas farmor. Antikt bord och stolar, Facebook Marketplace. Barstol i cognacsläder, Sjuan av Arne Jacobsen, Fritz Hansen, auktion. Champagnekylare i silver, arvegods. Mortel i sten, fransk loppis.
Tavlan är ett arv efter Ulrikas farmor. Antikt bord och stolar, Facebook Marketplace. Barstol i cognacsläder, Sjuan av Arne Jacobsen, Fritz Hansen, auktion. Champagnekylare i silver, arvegods. Mortel i sten, fransk loppis.Fanny Rådvik
Annons
Vi kikar in i de privata delarna av La Maison de Platane. Högsäsongen för parets B&B är från maj till september. Under vintern finns tid för vila och att fixa med hus och trädgård.
Vi kikar in i de privata delarna av La Maison de Platane. Högsäsongen för parets B&B är från maj till september. Under vintern finns tid för vila och att fixa med hus och trädgård.Fanny Rådvik

– Vi la ett bud direkt och köpte huset utan att ha sett det. Några dagar senare kom vi ner och tittade på det i verkligheten. Så fort portarna öppnades kramade vi varandra. Det kändes så, så bra. Vi är totalt förälskade i vårt hus och i Fayence! säger Ulrika.

Den medeltida byn med 5 800 invånare ligger 30 minuter rakt upp från kusten. La Maison de Platane, döpt efter innergårdens stora träd, hittas mitt i byn, med tolv restauranger på gångavstånd. Den skyddande muren gör att trädgården och det 380 kvadratmeter stora huset blir en egen värld.

Annons
I vardagsrummet: Loveseat, Englesson. Soffbordet lämnades av tidigare ägare och målades om. Grön dekoration, Durian, Oscar & Clothilde. Fåtöljer, Jetson av Bruno Mathsson, Dux, auktion. Taklampa, Zeppelin av Marcel Wanders, Flos.
I vardagsrummet: Loveseat, Englesson. Soffbordet lämnades av tidigare ägare och målades om. Grön dekoration, Durian, Oscar & Clothilde. Fåtöljer, Jetson av Bruno Mathsson, Dux, auktion. Taklampa, Zeppelin av Marcel Wanders, Flos.Fanny Rådvik
Gardiner i provensalskt tyg. Skrivbord, auktion. Fåtölj, Sweef. Skulpturer på skrivbord och spiselkrans, loppisfynd
Gardiner i provensalskt tyg. Skrivbord, auktion. Fåtölj, Sweef. Skulpturer på skrivbord och spiselkrans, loppisfyndFanny Rådvik
Annons

– Det är otroligt harmoniskt. Att bara sitta ute på kvällen tillsammans, titta på stjärnorna och uppleva både mörkret och tystnaden ... Det är som en liten oas, fast det ligger mitt i byn, berättar de.

Lugnet och harmonin var även den röda tråden när de tog sig an byggnaderna, med anor tillbaka till 1300-talet och slottet som en gång låg här, men som till stora delar revs på 1700-talet. Det är också orsaken till att verksamheten är barnfri. På bara sex månader renoverade och inredde paret nästan hela huset, med sex badrum och sju sovrum.

Tavla ovanför öppna spisen, Theo Tobiasse. Matta, auktionsfynd. Väggfärg Shaded white, Farrow & ball.
Tavla ovanför öppna spisen, Theo Tobiasse. Matta, auktionsfynd. Väggfärg Shaded white, Farrow & ball.Fanny Rådvik
Annons
Huset var i gott skick, vilket även gällde badrummen. Gardiner i provensalskt tyg. Rottinghylla, loppisfynd. La Maison de Platane är en del av organisationen Les Maisons d’Hôtes de Provence.
Huset var i gott skick, vilket även gällde badrummen. Gardiner i provensalskt tyg. Rottinghylla, loppisfynd. La Maison de Platane är en del av organisationen Les Maisons d’Hôtes de Provence.Fanny Rådvik

– Vi ville få in en känsla av Provence, med textilier och kakel, men våra skandinaviska rötter finns här också. Vi har försökt hitta en balans, säger Ulrika.

Den balansen gäller även blandningen mellan gammalt och nytt. Det mesta är vintage, fyndat i stora lagerlokaler på någon av deras många skattjakter på den franska landsbygden, med utropstecken i form av modern konst och design. Visst har det varit många turer med byråkrati, dokument och stämplar, men processen har hjälpt dem hitta ett nytt tempo.

Annons
Den varsamma renoveringen leddes av Anders, som arbetat i bygg- och fastighetsbranschen. Varje rum har haft en moodboard. ”Jag tycker det är jättekul att få leva ut min kreativa sida,” säger Ulrika.
Den varsamma renoveringen leddes av Anders, som arbetat i bygg- och fastighetsbranschen. Varje rum har haft en moodboard. ”Jag tycker det är jättekul att få leva ut min kreativa sida,” säger Ulrika.Fanny Rådvik
Sänggaveln i parets privata gästrum gjorde de själva, klädd i Toile de Jouy. Sängbord, loppis, ommålat. Vita örngott, H&M home. Rosa kudde, sytt själv. Överkast, Designers guild, loppis. Väggarna är målade med kalkfärg.
Sänggaveln i parets privata gästrum gjorde de själva, klädd i Toile de Jouy. Sängbord, loppis, ommålat. Vita örngott, H&M home. Rosa kudde, sytt själv. Överkast, Designers guild, loppis. Väggarna är målade med kalkfärg.Fanny Rådvik
Annons

– Det var enormt skönt den dagen man insåg att man inte blev ett dugg stressad över att saker tar tid. I Stockholm hade man inte tålamod om damen framför en i kassan på Ica tog lite tid på sig, säger Anders.

– Jag är jätteglad över att vi hade möjligheten att förändra våra liv på det här sättet. Och att vi tog den möjligheten, fyller Ulrika i.

De tjocka väggarna ger ett dramatiskt ljusspel som förstärks av väggfärgen De Nimes, Farrow & Ball. Den orientaliska mattan är en gåva från Ulrika föräldrar.
De tjocka väggarna ger ett dramatiskt ljusspel som förstärks av väggfärgen De Nimes, Farrow & Ball. Den orientaliska mattan är en gåva från Ulrika föräldrar.Fanny Rådvik

Fotograf: Fanny Rådvik Stylist: Sara Hellman

Annons