ANNONSSAMARBETE MED SMEG
Detta misstag gör nästan alla när de renoverar köket

Detta misstag gör nästan alla när de renoverar köket

Luckor, handtag, bänkskiva, färgsättning och vitvaror. Äntligen ska du få välja allt precis som du vill ha det! En köksrenovering innebär massor av roliga och svåra beslut – se till att du börjar i rätt ände och undviker ett av de vanligaste misstagen.
18 oktober, 2021

En köksrenovering är ett av de största renoveringsprojekten de flesta gör. Många beslut ska fattas och det är viktigt att det blir rätt. Innan det är dags för de roliga besluten – stil, färg och material – är det viktigt att fråga sig hur man vill använda sitt kök och vilka funktioner det ska ha. Här är det vanligt att man börjar i fel ände.

– Man vill veta var vitvarorna ska vara från början. Har du tre till fyra viktiga funktioner som du vet att du vill ha in, men redan har beställt stommar och bänkskiva för ett annat upplägg kan det vara svårt att göra om. Börjar du med vitvarorna vet du hur du ska bygga köket utifrån dem, säger Malin Lundin, butikschef på Smeg Concept Store i Stockholm.

Vitvarorna utgör kökets funktion, så tänk igenom var du vill ha dem innan du börjar fundera på färg- och materialval.

Vitvarorna skapar förutsättningarna för kökets funktioner, så det är viktigt att tänka igenom vilken typ av mat du lagar och vad din boendesituation ställer för krav.

– Det är i vitvarorna funktionerna ligger. För att man ska bli nöjd måste man veta sina behov. Fråga dig själv vad du ska göra i köket. Tycker du om att laga mat med ånga? Då kanske det är en sådan ugn du ska ha. Kommer du att behöva flera ugnar? Vilka andra krav ställer din livsstil och din matlagning på funktionaliteten?

Anpassa antalet ugnar och dess placering efter dina behov.

Nästa fråga är hur de vitvaror du väljer ska vara placerade. Ska ugnarna vara placerade ovanpå eller bredvid varandra och vilken höjd passar dig och din familj.

– En annan sak som är viktig för många är ljudnivån, särskilt om diskmaskinen är nära matbordet. Har man en trång passage kan det vara smart att välja produkter utan handtag. Behoven kan skilja sig mycket mellan olika kök och olika personer, så det är viktigt att tänka igenom de val man gör, säger Malin Lundin.

Dessutom är det viktigt att se till att man har elkapacitet för de produkter man väljer.

– Vi hjälper gärna till med information om våra produkters anslutningseffekt, fortsätter hon.

Sedan börjar det roliga – det är dags att välja stil. Väljer du en serie från Smeg kan du få allt från kyl och spis till mikro och vinkyl i samma designserie.

– På så sätt får du genomgående samma linjering, handtag och finish.

När det kommer till de estetiska valen tycker Malin Lundin att man ska lita på sin magkänsla.

– Jag tycker att man ska ha tilltro till sin egen estetiska förmåga och våga gå på magkänslan.

Fem stilar – vilken är din?

Classic

Smeg grundades 1948 i Italien, i regionen Emilia-Romagna som är känd för sin rika mat- och vinkultur. Med en minimalistisk design i svart och silver har serien Classic en tidlös elegans och det är kanske inte särskilt förvånande att den är Smegs mest populära serie.

Dolce Stil Novo

Med raka linjer och detaljer i koppar eller rostfritt stål mot en svart bas står Dolce Stil Novo för en lågmäld lyx och en estetik som andas högsta kvalitet och estetisk förfining.

Portofino

Tänk italiensk kuststad, olivträd, färska råvaror och genuin matlagningsglädje. Serien Portfino inspirerar till lekfullhet, romantik och skaparglädje i köket.

Victoria

Gillar du att sticka ut i mängden? Serien Victoria har ett gediget, retroromantiskt uttryck som passar lika bra i ett stort hus på landet som i en sekelskifteslägenhet i stan.

Cortina

Drömmer du om en lantkök med rustik känsla där tradition och genuinitet står i centrum – om att skapa en oas där tiden tycks ha stått still? Serien Cortina leder tankarna till det gamla lantliga storköket där allt görs från grunden.