Succéprogrammet om gamla hus tillbaka

31 okt, 2016 
Av
I Det sitter i väggarna kombineras historia och byggnadsvård. Programledaren Christopher O’Regan berättar hur man lär känna sitt hus och dess historia.
Annons

Förra året följdes SVT:s Det sitter i väggarna av över en miljon tittare varje vecka. Programmet där historikern Christopher O’Regan och byggnadsantikvarien Erika Åberg besöker hus och hjälper ägarna att gräva fram berättelser om byggnadens historia och vilka som bott där tidigare och ger tips om hur man bäst kan bevara miljön är nu tillbaka med åtta nya program, med start den 1 november.

Christopher O'Regan och Erika Åberg vet mycket om gamla hus. Foto Janne Danielsson/SVT
Christopher O’Regan och Erika Åberg vet mycket om gamla hus. Foto Janne Danielsson/SVT

I det första programmet besöker de gården Häckelsäng i Gästrikland där ett hus stått orört i närmare 100 år och helt obebott de senaste 30 åren.

Annons

 Både Erika och jag tjöt till spontant när vi kom in i huset. Det var som om någon bara hade rest sig upp och gått ut och låst dörren. Allt fanns kvar: anteckningsböcker, kläder, brev, hattar, parfymflaskor. Det var precis det som man vill uppleva som historiker: att få förflyttas i tiden.

Huset har precis tagits över av Emma Norelius, vars släkt har bott på gården sedan 1600-talet, och för Christopher O’Regan var det ett verkligt drömprojekt att forska i.

Många som sett Det sitter i väggarna har säkert funderat över hur man själv kan ta reda på historien om sitt eget hus.

– Kommer man in på 1700-talet och framåt I Sverige så finns ju allt kvar i arkiven – det är verkligen fördelen med det vi brukar kalla ”kontrollsamhället”, säger Christopher O’Regan.

Det sitter i väggarna sänds i SVT1 på tisdagar kl 20.00.

Tips till dig som vill veta mer om gamla hus:

  • Börja med att söka på fastighetsbeteckningen på nätet. Ofta kan man få träffar där tack vare det stora intresset för släktforskning.
  • Lantmäteriet har register över alla fastigheter i Sverige.
  • Kontakta närmaste Landsarkiv eller Riksarkivet för att komma vidare i din forskning.
  • I Det sitter i väggarna har de haft stor glädje av hembygdsforskare och lokalhistoriker. Ta reda på om det finns en lokal hembygdsförening som kan hjälpa dig.
I det första programmet av Det sitter i väggarna gör Christopher O'Regan i verklig tidsresa. Foto: Titan Television
I det första programmet av Det sitter i väggarna gör Christopher O’Regan i verklig tidsresa. Foto: Titan Television
Först ut i Det sitter i väggarna är gården Häckelsäng i Gästrikland. Foto: TItan Television
Först ut i Det sitter i väggarna är gården Häckelsäng i Gästrikland. Foto: Titan Television
Annons
Annons