Artikeln innehåller reklamlänkar

Designproffsen tipsar: resmålen du inte får missa i höst

Designproffsen tipsar: resmålen du inte får missa i höst

21 oktober, 2014

Dags att boka in en weekendresa! Höstlovet närmar sig och vilken årstid är bättre för att upptäcka nya städer? Vi bad fem formproffs att tipsa om sina hemliga guldkorn bland världens städer.

Av: Anders Bergmark

iittala-portratt-Matti-Klenell

Matti Klenell, formgivare

Var: Porto, Portugal

Restaurante_Boa_Nova-porto-portugal-resetips-weekend

Ett måstestopp för den formintresserade i Porto: Álvaro Sizas första verk, tehuset Casa De Chá i Portos Boa Nova.

Varför: Porto är helt fantastiskt! Jag åkte dit första gången 1997. Det finns så mycket rolig arkitektur att titta på, både samtida och äldre. Bland annat har arkitekten Álvaro Siza Vieira sitt kontor där. Stan har en jättefin musikteater, Casa da Música, ritad av Rem Koolhaas och ett otroligt bra modernt museum, Fundação de Serralves, som Siza Vieira har ritat. Sedan finns ju också det gamla centrumet där man kan gå vilse i gränderna och hamna på någon fin restaurang nere vid vattnet.

Casa_de_Cha_da_Boa_Nova_-porto-weekend-resetips-matti-klenell-003

Tehuset Casa De Chá i Boa Nova, Porto. Foto: Alegna 13/Wikimedia Commons

Missa inte: Ta metron ut till fiskmarknaden i Matosinhos. Promenera sedan utmed stranden till Álvaro Sizas förstlingsverk, tehuset Casa De Chá i Boa Nova. Huset är nyligen restaurerat och innehåller idag en mycket bra fiskekrog där man har den dånande Atlanten som närmsta bordsgranne.

Margot Barolo, formgivare Foto: Felix Odell

Margot Barolo, formgivare
Foto: Felix Odell

Var: Paris, Frankrike

Paris_palais_de_tokyo-weekend-resetips-paris

Ett givet besök för konstälskare i Paris: Palais de Tokyo, adress 3 Avenue du Président Wilson, Paris.

Varför: Jag känner mig väldigt hemma i Paris, jag har halva min familj där, men jag rör mig i princip bara i sjunde arrondissementet. Det vimlar av väldigt fina små restauranger, caféer och ostaffärer på smågatorna kring rue Saint-Dominique, det räcker bra för mig. Möjligen går jag över till konstmuseet Palais de Tokyo. Jag är så nöjd om jag bara får sitta på ett trevligt café och läsa.

paris-bistro-saint-dominique-weekend-resetips-margot-barolo

Mysigt och typiskt franskt: Bistro Saint Dominique, adress 131 rue Saint-Dominique. Foto: Cedric Bonhomme/Wikimedia Commons

restaurangtips-paris-weekend-resetips-margot-barolo-lami-jean

Margots favoritrestaurang i Paris: L’Amie Jean, adress 27 rue Malar.

Missa inte: Restaurangen L’ami Jean har helt fantastisk mat i jättelika portioner (och personal som skäller på en om man inte äter upp).

tina-hellberg

Tina Hellberg, stylist

Var: Zürich, Schweiz

zurich_tourism_di_im-viadukt-weekend-resetips-zürich

Ett av Tinas favoritställen i Zürich: Im Viadukt.

Varför: Vi åkte till Zürich för att se en konsert och det var ju en överraskning hur kul det var! Vi bodde i stadsdelen Zürich West som först kändes lite tom och konstig, men det visade sig finnas massor att se och göra.

Zuerichwest_Haeberlisuite1_25-hour-hotel-zurich-weekend-resetips-tina-hellberg

Hotelltips i Zürich! Haeberli Suite på 25 Hour Hotel.

Hotellet, 25 Hour Hotel (länk till Hotels.com), var helt nybyggt och visade sig vara toppen. Man fick låna elcykel och bil gratis. Inte långt därifrån finns ett område med caféer, butiker och restauranger i valven under en tågviadukt som heter Im Viadukt.

freitag-butik-zürich-shopping-weekend-resetips

Missa inte: Väskföretaget Freitags butik är byggd av fraktcontainrar staplade på varandra. Runt omkring ligger ett gammalt industriområde med många spännande butiker och restauranger. Foto: Roland Tänner

Missa inte: Väskföretaget Freitags butik är byggd av fraktcontainrar staplade på varandra. Runt omkring ligger ett gammalt industriområde med många spännande butiker och restauranger.

Mattias-Stenberg-designer-resetips-weekend-new-york

Mattias Stenberg, formgivare

Var: New York, USA

Central_Park_View_Jen_Davis

Inget slår utsikten över Central Park i New York! Foto: NYC & Company/Jen Davis

Varför: Jag har alltid varit fascinerad av New York och återvänder ofta dit för upplevelsernas skull – staden, pulsen, maten och vännerna. När jag åker hyr jag hellre en lägenhet än bor på hotell.

upper_west_side_brownstones-new-york-daniel_krieger

Typisk New York-ariktektur: brownstones på Upper West Side.

Stanton-Social-restaurant-new-york-resetips-new-york-main-room-above-02_high-FOTO-Michael-Weber

Restaurangtips i New York: Stanton Social på adress 99 Stanton Street på Lower East Side.

Manhattans Upper West Side är trevlig att bo i, ganska ungt, bra puls och energi och ganska lite turister. Jag börjar gärna dagen med frukost på Le Pain Quotidien och äter kanske middag på någon av designbyrån Avrokos krogar, som exempelvis The Stanton Social på Lower East Side.

weekend-new-york-resetips-midtown-Paley_Park-Jim-Henderson,-Wikipedia

En trevlig överraskning mitt i Manhattans Midtown: Paley Park, adress 3 East 53rd Street. Foto: Jim Hendersson/Wikimedia Commons

Missa inte: Paley Park i Midtown, en pytteliten park som oväntat dyker upp mellan två hus och där det är härligt att hänga en liten stund.

emma_olbers_i_studion_vid_skrivborde_ansiktet-_foto_alexander_lagergren

Emma Olbers, formgivare
Foto: Alexander Lagergren

Var: Aten, Grekland

weekend-resetips-aten-emma-olbers-Acropolis_Museum_in_2014-foto-M(e)ister-Eiskalt

Akropolismuseet i Aten hittas på adressen 15 Akropolismuseet, adress Dionysiou Areopagitou Street. Foto: Meister Eiskalt/Wikipedia Commons

Varför: När man håller på med form så är det roligt med Atens långa historia av att bygga och smycka. Vi bodde senast på ett hotell med utsikt över Akropolis, det var härligt. Barnen tycker att det är roligt med de grekiska sagorna. Har man tid kan man utgå härifrån och båtluffa i den grekiska övärlden.

Aten-nya-akropolismuseet-weekend-resetips-emma-olbers

Nya Akropolismuseet i Aten. Foto: G Vitsaropoulos

Missa inte: Det nya Akropolismuseet som invigdes 2009.