Den nya sortens semester – är du en stilturist?

03 augusti, 2014

Stilturisterna-start

De reser inte för att upptäcka klassiska monument eller gå i historiens fotspår. För stilturisterna är det bara en sak som leder vägen: jakten på inredningsvärldens senaste guldkorn.

Det är middagstid på hotellet Ett Hem i Stockholm. Två gäster sitter och äter i det hemtrevliga köket. Plötsligt kliver en välklädd kvinna med sällskap in i rummet – turisternas ögon spärras upp. Kvinnan, med den karaktäristiska gluggen mellan tänderna, är den världsberömda formgivaren och inredaren Ilse Crawford, tillika kvinnan som ligger bakom Ett Hems på samma gång eklektiska och exklusiva inredning. Kvällen slutar med att besökarna gnuggar stjärnorna ur ögonen och delar måltid med den stilskapande inredaren. Anekdoten är typisk för dem vi kallar stilturister; personer som inte bara känner stilskapare som Ilse Crawford till namnet, utan också till utseendet – och som reser jorden runt i jakt på designvärldens höjdpunkter.

– Jag tror att det är många som hittar oss för att de är inredningsintresserade. Jag har ingen marknadsföring, utan ryktet sprids från mun till mun, säger Ett Hems ägare Jeanette Mix.

Om det tidigare var enskilda designer som satte dagordningen i inredningsvärlden är det idag de formgivare och stylister som har förmågan att skapa ett eget universum – en livsstil (eller i alla fall drömmen om den) snarare än enskilda produkter – som leder utvecklingen. Det är dessa universum stilturisterna söker.

– Jag tror att det handlar om kvalitet och genuinitet, en omsorg om produkterna, konsten, maten och gästerna. Det är det som är lyxen hos mig, säger Jeanette Mix.

I en globaliserad värld, där det mesta finns på några klicks avstånd, blir just det handplockade, unika och gärna lokalproducerade det stilturisterna letar efter.

– Städerna blir mer och mer lika, med samma stora kedjor. Förut åkte man till Italien för att gå till Prada – idag finns Prada överallt. Nu vill man hitta de här små, personliga butikerna och restaurangerna, säger Lotta Agaton, trendsättande stylist som även driver en egen butik i Stockholm.

Dit är det just många stilturister som hittar.

– Alla som kommer förbi butiken vet vad det är, man går inte bara förbi. Vi har ganska många utländska kunder som säger att ”Det här stod på min att göra-lista”. Framför allt är det folk som är inredningsintresserade och läser bloggar och tidningar. Grundtanken med min butik är att sälja det som inte finns någon annanstans, säger hon.

Mycket av inspirationen hämtar Lotta Agaton själv på resor och det första hon gör när hon kommer till en ny stad är att leta reda på bra inredningsbutiker och loppisar.

– Jag kollar själv hellre på bloggar än på generella guider, för då vet man att man gillar samma saker, säger hon.

I Milano skippar stilturisten domen till fördel för Spazio Rossana Orlandi och i Köpenhamn är Stilleben ett självklart stopp. När decoristan beställer en biljett till Portland i nordvästra USA är det inte för att utforska Orgeans fantastiska natur. Skälet hittas istället på Northeast Failing Street. Där, med bjälkar i taket, växter på varje ledig yta och möbler i obehandlat trä, hittas Kinfolks huvudkontor – livstilsmagasinet vars trendsättande tentakler når långt utanför Oregons hipstermekka.

– Vi har läsare som går på rundtur varje dag. Ibland har fem eller fler grupper per dag, vilket kan kännas lite fånigt eftersom det faktiskt bara är ett kontor – datorer och människor som knattrar på, säger grundaren Nathan Williams med ett skratt.

Men det är just det fysiska mötet med äkta miljöer och människor som lockar stilturisterna.

– Vi är väldigt mätta på konceptrestauranger och hotell, vi vill ha något som är på riktigt, säger Jeanette Mix.

Av: Katarina Matsson

Är du en stilturist? Här är platserna du inte får missa!

Stilturisten söker det unika och personliga – vilket blir en allt större utmaning i en globaliserad värld. Butiken Stilleben i Köpenhamn har även ett eget märke, vilket lockar till en resa!

Kinfolk-head-office-huvudkontor-portland

Livstilskonceptet Kinfolks huvudkontor i Portland har blivit en turistattraktion.

Merci-Boutique-butik-shop-interior-Paris

Sedan 2009 har livsstilsbutiken Merci i Paris varit ett självklart mål för världens stilturister. Där har atmosfären lika stor betydelse som produkterna.

Spazio-Rossana-Orlandi-milan

Spazio Rossana Orlandi. Stilturistens dröm är såklart att springa på den stilbildande Rosanna Orlandi själv. I över tio år har hon jagat – och hittat – inredningsvärldens nästa stjärnor. (väntar på bilder)

ett-hem-kitchen-kok-foto-magnus-marding

Ett Hem i Stockholm lockar stilturister som attraheras av Ilse Crawfords eklektiska inredning och den intima och hemtrevliga stämningen. Foto: Magnus Mårding.

Lotta-Agaton-shop-butik-stockholm

Stilturister på besök i Sverige går självklart en omväg för att titta in i Lotta Agatons butik – som är i ständig förändring både när det gäller inredning och utbud!

Jonathan-Adler-boutique-shop-butik-soho-new-york

Stilskaparen Jonathan Adlers flaggskeppsbutik i New Yorks Soho.