Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

De samlar alla världens nätauktioner på en enda sajt

19 okt, 2014 
AvRebecca Wictor
antikt-barnebys
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
antikt-barnebys

Tänk att kunna hitta alla världens auktioner på en och samma sajt – utifrån den visionen startade Barnebys för tre år sedan. Idag är grundarna Pontus Silfverstolpe och Christopher Barnekow på god väg att förverkliga tanken.

Det började som en idé som grodde hos Christopher Barnekow och Pontus Silfverstolpe var och en på sitt håll: Christopher Barnekow kom från reklambranschen och hade aldrig handlat på auktion, men kände att han ville ha ett stilleben att hänga på väggen i sitt nyrenoverade kök. Han började leta på olika sajter och blev snart frustrerad över hur svårt det var att få någon bra överblick över vad som fanns till försäljning. Pontus Silfverstolpe å sin sida hade arbetat länge i auktions- och antikbranschen och han hade noterat hur marknaden snabbt blev mer och mer internationell samtidigt som det fanns kunder som ville handla men som inte kunde hitta det de sökte. Christophers bror kände Pontus och förde samman dem och redan vid första mötet insåg de att det var någonting på spåret: en sajt där man kunde söka bland alla aktuella auktioner på nätet.

Annons

– När Christopher kom på idén tänkte vi ”varför finns inte det här redan – antingen är det en dålig idé eller också har branschen inte varit mogen”, säger Pontus.

Det visade sig snabbt att det inte var något fel på idén och redan på ett tidigt stadium lyckades de få med några ledande auktionshus – även om tveksamheten var påtaglig hos många i en bransch med långa traditioner och en väldigt kort digital historia.

josef-frank-skåp
Skåp från mitten av 1900-talet tapetserat med Josef Franks tapet Paradiset, utropspris 6 000 kr, Stockholms Auktionsverk Magasin 5.

Christopher driver en reklambyrå som arbetar med att bygga varumärken på nätet och med den erfarenheten utformades Barnebys sajt som en avancerad ”meta-sökmotor” som söker och sorterar informationen från de olika auktionshusen. Som besökare på Barnebys sajt kan man enkelt söka efter föremål i olika kategorier och skapa bevakningar – alla träffar presenteras med en bild på objektet, utropspris, namnet på det auktionshus där det finns och en länk direkt till auktionen. På så sätt underlättar man för alla som letar efter någonting speciellt samtidigt som man slussar vidare kunder till auktionsfirmorna.

Annons
bruno-liljefors-räv-i-landskap
Räv i vinterlandskap, målning av Bruno Liljefors. Såld på Bukowskis för 165 375 kr.

Om många auktionsfirmor var skeptiska till att ansluta sig till Barnebys i början så har den tveksamheten släppt när de upptäckt hur många nya besökare de har fått på sina sajter.

– Det var just de auktionshus som mätte trafiken på sina sajter som var de som gick med först, säger Christopher.

Utöver rena sökningar kan man skapa bevakningar och få föremål värderade via Barnebys, som också har flera bloggar med olika inriktning och ett nyhetsbrev. Ambitionen är att bli den viktigaste sajten för den som vill följa vad som händer i auktions- och konstvärlden och sajten utvecklas ständigt – i höst kommer till exempel en ny prisbank.

Annons
rölakanmatta
Rölakanmatta av Kerstin Persson, såld på Stockholms Auktionsverk Magasin 5, utropspris 1 500 kr.

I takt med att den svenska sajten har växt och Barnebys har fått in fler utländska auktionshus (i skrivande stund kan man söka bland 275 auktionshus i 41 länder) lanseras också sajter i flera länder. Först ut var den brittiska sajten, man har precis lanserat sajter i Tyskland och USA och därefter väntar Italien, Frankrike och Spanien.

– Det ligger mycket i branschens natur att det är lokala marknader, därför kommer vi alltid att vara ”glokala”, säger Pontus.

Annons

Fakta om Barnebys

  • Barnebys finns i Sverige, Storbritannien, Tyskland och USA. Snart lanseras sajter i Italien, Frankrike och Spanien.
  • Samlar information från ca 300 auktionshus i hela världen och nya tillkommer hela tiden.
  • Har ca 500 000 besökare i månaden.
  • Redan innan man lanserat USA-sajten kom 10 procent av besökarna från USA. Där är intresset för skandinavisk design mycket stort.
  • Se mer på www.barnebys.se
  • Barnebys grundades år 2011 av Christopher Barnekow och Pontus Silfverstolpe. Namnet låter snarlikt anrika firmor som Bukowskis, Christie’s och Sotheby’s men är påhittat för att passa internationellt. (Foto: Eric Österlin)
mässingslampa-dansk-design
Mässingslampa, design Jo Hammerborg, såld på Lauritz.com, utropspris 800 danska kr.

Auktioner ligger i tiden
Intresset för att handla antikviteter och secondhand ökar över hela världen och under de senaste åren har antalet auktioner ökat både i Sverige och internationellt. Att handla secondhand passar ihop med tankar om ekologi och hållbarhet. Samtidigt ger det möjligheter att hitta unika och personliga saker till hemmet.

Säsongssökningar
På sommaren söker många efter trädgårdsmöbler, slagbord, rottingmöbler och urnor. På vintern ökar istället sökningarna för ljuskronor, kandelabrar, mattor, speglar och konst.

Annons
grundare-barnebys
Barenbys grundades år 2011 av Christopher Barnekow och Pontus Silfverstolpe. Namnet låter snarlikt anrika firmor som Bukowskis, Christie´s och Sotherby´s men är påhittat för att fungera internationellt.

Mest sökt på Barnebys
1. möbler

2. 1900-talsdesign

3. konst

4. belysning

5. klockor

omega-seamaster
Armbandsur Omega Seamaster, ca 1950, utropspris 3 900 kr, Kaplans Auktioner.

 

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons