De 8 hetaste trendskaparna just nu

Vi kallar dem Stilskaparna – formgivarna och inredarna som tolkar vår tid allra bäst och som sätter trenderna för hur vi vill inreda våra hem. Här är åtta av de mest inflytelserika personerna i inredningsvärlden just nu.
19 april, 2016

Varje tid har sina uttolkare – personer som både avläser och formulerar tidsandan. Precis som inom mode, film, konst och litteratur finns det några få personer som mer än andra anger tonen för hur vi inreder våra hem.

Vi har valt ut nio av de mest inflytelserika personerna när det gäller inredning idag. Några av dem har varit med länge och etablerat en helt egen och igenkännbar stil som ändå kunnat utvecklas och följa med tiden i många år. Några är i grunden produktformgivare med en stark stil, andra är inredningsarkitekter, en är fotograf och en annan tidningsmakare. Alla åtta är de Stilskapare

MalibuLivingRoomJonathan_10_AM

Jonathan Adlers eget vardagsrum i huset i Malibu illustrerar hans inredningsstil ”Happy Chic”.

Jonathan Adler

Det är knappast en tillfällighet att det var Jonathan Adler som fick uppdraget att inreda ett helt Barbiehus när dockans 50-årsdag skulle firas år 2009. Han lätt galna men samtidigt eleganta stil passar perfekt för en glamourprinsessa – själv kallar han sin stil ”Happy Chic”. Han började dreja redan i tolvårsåldern och det var som keramiker han började sin karriär med att sälja krukor till Barneys i New York 1994. Sedan dess har han utvecklat sin stil i keramikföremål, möbler och allt däremellan och hans 25 butiker är tydliga ambassader för hans glada inredningsstil.

todd_selby

Todd Selby har betytt mycket för att sprida en kreativ, tillåtande inredningsstil med sin sajt The Selby och sina böcker. Foto Bill Gentle. I Simon Costins hem och arbetslokal sitter Humpty Dumpty i soffan … Ur Todd Selbys bok Fashionable Selby.

Todd Selby

Todd Selby är varken inredare, arkitekt eller designer, utan illustratör och fotograf. Ändå har han haft ett stort inflytande över hur vi ser på inredning de senaste fem åren. År 2008 lanserade han sin sajt The Selby där han lade upp bilder hemifrån sina vänner, ofta konstnärer, musiker, designer och författare. Det är hem som ofta kryllar av föremål och ser ut att sjuda av kreativitet. Todd Selby hyllar det personliga och icke perfekta och The Selby känns tillåtande och lätt kaotiskt. Projektet har resulterat i flera böcker med kreativa hem och i mars kommer den nya boken Fashionable Selby som ger oss chansen att titta in hos modefolket.

ilse_crawford_ett_hem

Ilse Crawford Foto Martyn Thompson. Inredningen på hotellet Ett Hem i Lärkstaden i Stockholm sammanfattar väl Ilse Crawfords stil. Foto Magnus Mårding

Ilse Crawford

Få kan som Ilse Crawford skapa hemkänsla. Hennes personliga hopplock av gammalt och nytt, designklassiker och okända fynd, böcker och prydnadssaker känns hemtrevligt och tidlöst. Därför är det knappast en tillfällighet att det är hon som skapat inredningen till det lilla exklusiva Stockholmshotellet Ett Hem. Och ingen kan väl ha missat hennes kollektion Sinnerlig för Ikea? Den omtyckta dagbädden ur kollektionen blev till och med utsedd till Årets möbel ELLE Decoration Swedish Design Awards 2016. Ilse Crawford började sin karriär som journalist och var med och startade brittiska ELLE Decoration 1989. Sedan år 2003 driver hon Studio Ilse, som vid sidan av inredningsuppdrag även formger möbler och produkter – bland annat för Georg Jensen.

Left-Bank-Collection-Spring-2013_RL-Home

Ralph Lauren Home nytolkar ständigt den amerikanska östkuststilen.

Ralph Lauren

För många står Ralph Lauren Home för den perfekta versionen av livet på den amerikanska östkusten. Det finns en tydlig koppling till en traditionell brittisk inredningsstil, med rutiga och paisleymönstrade textilier och gedigna trämöbler, samtidigt som stilen andas amerikansk nonchalans. Det är traditionellt, men ändå modernt, och alltid med en känsla av lyxig ledighet. När Ralph Lauren lanserade sin första inredningskollektion 1983 var det en naturlig förlängning av modemärket och idag är företaget ett komplett livsstilsimperium.

tom_dixon

Tom Dixons kollektion Spun i favoritmaterialet mässing.

Tom Dixon

Under 1980-talet var Tom Dixon en av årtiondets mest hyllade unga designer, men det är egentligen först sedan han startade företaget i eget namn år 2002 som han kommit att bli en tongivande stilskapare. Med sin förkärlek för blänkande metaller som mässing och koppar har han legat rätt i trenden de senaste åren och i lokalerna vid Portobello Dock i London har han skapat en egen Tom Dixon-värld med butik, workshop och restaurang. Hans stil är både högteknologisk och varm, hypermodern och lätt nostalgisk. Och snart är han även aktuell med ett av Ikeas mest hypade designsamarbeten någonsin!

Läs också: Ikea presenterar två nya supersamarbeten – med Tom Dixon och Hay!

Marcel_wanders_por_original

Marcel Wanders i utställningen Marcel Wanders: Pinned Up at the Stedelijk – 25 Years of Design på Stedelijk Museum i Amsterdam

Marcel Wanders

Marcels Wanders design är gränslös, fantasifull och totalt oförutsägbar. Just nu pågår utställningen Marcel Wanders: Pinned Up at the Stedelijk – 25 Years of Design på Stedelijk Museum i Amsterdam. Utställningen är en visuell äventyrsresa rakt in i hjärnan och hjärtat på Marcel Wanders. Ingenting är ”lagom” i Marcels rike – allt är överdimensionerat, stormönstrat, färgstarkt och fantastiskt. Han skapar design och inredningar med medarbetarna i sitt eget kontor och leder det kreativa arbetet för Moooi med samma passion. Han vill väcka glädje och sprida kärlek. Hans senaste projekt illustrerar perfekt hans mångsidighet: smartphoneappen Milestone där man samlar på livets allra viktigaste ögonblick.

tricia_guild

Tricia Guild har spridit färg över världen i över 40 år.

Tricia Guild

Tricia Guild är färgernas okrönta drottning som med sitt företag Designers Guild spridit färg- och mönsterglädje över världen sedan 1970. Hennes stil är lättsam och livsbejakande och hon inspireras av en starkt vibrerande färgskala i länder långt utanför Englands gränser – som Karibien, Marocko, Indien eller södra Frankrike. Genom sina inredningsböcker och sina textil- och tapetkollektioner inspirerar hon många till att använda färg på ett nytt sätt.

nathan_williams

Nathan Williams är chefredaktör för Kinfolk. Foto Leo Patrone

Nathan Williams

Det har bara gått tre år sedan magasinet Kinfolk grundades i Portland, Oregon, av en grupp likasinnade med chefredaktören Nathan Williams i spetsen. Sedan dess har man lanserat en webbsajt, arrangerat event och publicerat en kokbok som alla sprider den speciella Kinfolk-livsstilen genom bilder, recept och reportage till likasinnade över hela världen. Det finns en skön stillhet över den omsorgsfulla estetik som syns i alla bilder i magasinet – allt präglas av kvalitet och omtanke. Det här är stilen för dem som bakar surdegsbröd, älskar slowfood och inreder med naturmaterial.