Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

10 hetaste möbeltrenderna just nu

22 mar, 2016 
AvCecilia von Mentzer
Vi listar de tio viktigaste trenderna från Stockholm Furniture Fair 2016. Speglar, dagbäddar och några 
70-talsfavoriter. Häng med!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Inredningstrender kommer och går och det är inte helt lätt att hänga med i svängarna. Men genom att byta ut eller lägga till en trendig detalj i form av en ny dekoration eller ny möbel kan man komma långt utan att behöva göra om hela hemmet. Låt dig inspireras av vår trendspaning!

Läs också: 5 största trenderna på årets möbelmässa

speglar
Art déco-inspirerade speglar, Federico Floriani för Petite Friture. Giò Pontis spegel FA33, Gubi

1. Speglar

Visa mig din spegelvägg och jag ska säga vem du är! Nämligen en riktigt trendsäker person. Speglar i alla former, med roliga ramar och med mönster i glaset, gärna art déco-inspirerade sådana är en av de starkaste trenderna just nu. Giò Pontis vackra FA 33 med sin tunna, våglika ram eller Jaques Adnets klassiska spegel för Gubi med upphängning av ett läderbälte har fått flera uppföljare. På mässan visade designföretag som Petite Friture, Hay och Friends & Founders alla nya speglar. Och inte måste spegeln borras upp, luta den mot gärna väggen.

Annons

Läs också: 8 bevis på att spegelväggen är trendigare än någonsin

serveringsvagnar
Julius serveringsvagn, Klong. Litet bord av Jasper Morrison, Fredericia.

2. Småbord och serveringsvagnar

Nätta, lättplacerade möbler med arkitekturkänsla i uttrycket. Efterfrågan på mindre möbler blir större när vi bor på mindre ytor. Vi säger ”ja tack” till den nya tidens möbel. Småbord med fantastiska övergångar mellan skiva och ben visades till exempel hos Fredericia. Broberg & Ridderstråle är aktuella med en underbar serveringsvagn för Klong. Se bara vilken lätthet och ”kaxighet” den har med handtaget i form av en ögla.

Annons
vaxter
Växtlampa, Globen Lighting.

3. Växtlighet

Den gröna inredningen släpper inte taget om oss. Globen lightings finurliga lilla lampa som också är ett växthus är ett exempel på hur vi vill inreda just nu. Den handlar om en sund inomhusmiljö men också om hur vi vill ta in naturen och omgärda oss med den så mycket det bara går.

Läs också: 19 nya sätt att plantera växterna på

terrazzo
Tapet, Photowall. Bord Tabula, Note Design Studio för Fogia.

4. Terrazzo

Redan de gamla grekerna använde sig av terrazzotekniken för att göra vackra golv och nu är den tillbaka hetare än på länge. Terrazzo är en konststen som framställs av krossad marmor, gör man den i mosaik så läggs utvalda marmorbitar i mönster. Nu syns tekniken på både möbler och inredningsaccessoarer, spana in ursnygga bord från Asplund och Fogia med skiva i terrazzo. Svenska tapetföretaget Photowall har en tapet i sin kollektion med terrazzomönster, så självklart.

Annons

 

lampor
Blå, röd och brun lampa w162 Dalston, Wästberg. Randiga Cirque, Louis Poulsen.

5. Multifärgade lampor

Trend att bli glad av! Wästbergs w162 Dalston är en pendelarmatur som gjorts i samarbete med brittiska designerduon Sam Hecht & Kim Colin. Du kan variera utseende och färg genom att sätta ihop de olika delarna, fäste och pendel, som du vill. Clara von Zweigbergks lampa Cirque för Louis Poulsen är också den formfin och klädd i fyra färger.

stolar
Stol Mesh, David Design. Rasterstol Dimma, Tingest.

6. Nät

Allt är ytor, gärna flätade sitsar, perforeringar och nät. Och lackade stålrör. Vi föll pladask för superba stolen Mesh av Lars Hofsjö för David Design. Lättheten, den rutiga nätryggen och enkelheten, allt känns rakt in i samtiden. Den är dessutom gjord för både ute- och innemiljö. Även Alexander Lerviks stol Dimma, inspirerad av Thonets bistrostolar, med perforerade sits och rygg – ett raster in i 2010-talet. Stålben och kviltad sits på fantastiska Vienna av Pierre Sindre för Källemo väckte också vårt habegär.

Annons
dagbaddar
Dagbäddar, Adea samt Fredericia.

7. Dagbäddar

Vi sa ju det när vi delade ut pris för Årets Möbel till Ilse Crawfords dagbädd för Ikea – den här möbeln är högsta mode just nu och här för att stanna! Gott om tjusiga exemplar visades på Stockholm Furniture Fair. Kolla in Broberg & Ridderstråles dagbädd för Adea. Eller den fantastiska pjäsen av Space Copenhagen för Fredericia.

Läs också: Så stylar du årets möbel i 3 trendiga stilar

sideboards_sidobord
Sideboard Reflect, design design Søren Rose, Muuto., samt Kottla, Klong.

8. Sideboard

Snygga sideboard med arbetade ytor och läckra mönster är en möbeltrend som sticker ut. Ania Pauser har gjort ett underbart skåp i grönt för Klong med skiva av marmor och med svarta träribbor lagda i kors. Inte en slät yta! Även hos Muuto syntes arbetade former på vackra Reflect, sideboard i ek, med luckor som böljar.

Annons
trend_70-tal
Sammetspuff, Kullaro, knutkudde Knot, design Ragnheidur Ösp Sigurdardóttir, Design House Stockholm, lampa Multi-Lite, Gubi.

9. 1970-tal

Fortsatt mycket influenser från detta omsusade decennium, känt för sin fotriktighet men lika mycket för glamouren à la Studio 54 i New York. Lampan Multi-Lite från 1972 av Louis Weisdorf som relanseras av danska Gubi skriker 70-tal, särskilt i guld. Knutkudden som vi såg hos Design House Stockholm känns också den som en bra representant för trenden. En av mässans stora snackisar var Lisa Hillands imponerande projekt Arches of Kullaro, puffen i svart, lackat stål och sammetsdyna andas 70-tal, men är också en stark flört med art écon.

Annons
Vandra_matta
Ullmattan Loro av Ami Katz, Vandra Rugs.

10. Mattor på väggen

När Mattias Stenberg gjorde sina prisade mattor för Asplund var vi många som kände att de verkligen tålde att placeras uppåt väggen, så sinnrika och konstfulla är de. Precis som Broberg & Ridderstråles Fleur Carpet som fick pris förra året. På mässan hade både Gubi och Normann Copenhagen underbara mattor på monterväggarna.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons