De 10 hetaste designtrenderna våren 2019

Designtrender 2019

I början av februari visades årets allra första möbelnyheter på Stockholm Furniture Fair och Stockholm Design Week. Vi var där och tog tempen på designtrenderna.
11 februari, 2019

1. Uttrycksfulla speglar

Uttrycksfulla speglar är trenden 2019.

Foto: Fogia

Speglar som inredningsaccessoarer har varit populära ett tag och på mässan visades en mängd nya, uttrycksfulla speglar som gör så mycket mer till inredningen än att bara ge en möjlighet att kolla frisyren.

2. Sandfärgat

Sandfrägat sovrum 2019.

Foto: Erik Lefvander

Årets trendkulör på mässan var diskret och elegant sandbeige. Färgskalan var överhuvudtaget dämpad och paletten gick i jordtoner som brunt, mörkgrått och rost, som komplement till sandfärgen.

3. Växtlighet

Golvvas från Nola

Foto: Nola

Grönskan har på allvar flyttat in i inredningen och nu är det inte bara krukväxter med stora blad, utan även vackert och vildsint arrangerade snittblommor, grenar och gräs som tar plats. Formgivarna Anki Genib och Mia Cullin visade upp sin design för Nola med växtarrangemang av floristen Claes Carlsson.

4. För alla sinnen

Designtrender 2019

Foto: Zanat

Gränsöverskridande samarbeten gör Stockhom design week till en spännande och internationell designhändelse. En av veckans mest nyskapande samarbeten var Scentense, ett samarbete mellan Monica Förster, Sanna Åkerlund Gebeyehu och Wolf Fischer, som presenterade doftkärl formgivna av Monica Förster för Zanat där träspånet som blivit kvar när mönstret karvats ut doftsatts av Wolf Fischer, med doftföretaget Muro. Till de tre dofterna hörde även specialskrivna dikter och ett soundtrack. Ett allkonstverk presenterat på en oansenlig bakgata på Söder!

5. Mjuka former

Mjuka former är trenden 2019.

Foto: Fogia

Rundade, vänliga och inbjudande former som för tankarna till Barbapapa var en tydlig trend hos flera producenter. Se bara på Andreas Engesviks mjukt formade fåtölj.

6. Modiga mattor

Crystal red rug, trendig 2019.

Foto: Moooi Carpets

Mattor som konstverk och utropstecken i inredningen blir en allt tydligare trend. Det får gärna vara färgstarkt och asymmetriskt – åtminstone inte rektangulärt.

7. Färgstarka lampor

Färgstarka lampor är trendigt 2019.

Foto: Svenskt tenn

Att lampor är så mycket mer än belysning blir bara tydligare och tydligare. I ett spännande samarbete med konstnären Anna Berglund presenterade Bsweden ett par färg- och formstarka nyheter. Luca Nichettos utställning Heritage på Svenskt Tenn, med glaslampor blåsta på Murano och inspirerade av Josef Franks mönster Terrazzo var en av veckans höjdpunkter.

8. Japandi

Japandi är en ny inredningstrend som blir större 2019.

Foto: Fogia

Vi har tidigare tipsat om den nya trenden Japandi, en syntes av japansk och skandinavisk stil, och på möbelmässan var det tydligt att detta är en av de allra starkaste trenderna just nu. Känsla för hantverk, material och traditionella tekniker parade med japansk och skandinavisk stilkänsla dominerar. Under veckan syntes många samarbeten mellan formgivare och företag från Norden och Japan.

Läs också: Japandi – så stylar du med den nya inredningstrenden

9. Mode och inredning

Mode och inredning flyter samman allt mer.

Foto: Bukowskis

I år sammanföll Stockholm design week med Stockholm fashion week och gränsen mellan mode och inredning suddas allt mer ut. Lanseringar och utställningar som Lars Nilssons samarbete med Hästens och Magnibergs med Bukowskis lockade både design- och modepubliken.

10. Galvaniserade ytor

Stringsystem med galvaniserad yta.

Foto: String

De råa, galvaniserade ytorna är tillbaka i utomhussammanhang efter att länge ha varit utkonkurrerade av pulverlacken.

Mer trendspaning från ELLE Decoration:

5 stora trender 2019 – och så inreder du med dem

Vårens 6 största inredningstrender – enligt Formex

4 heta kökstrender 2019 – och detaljerna att satsa på