Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongenSe ELLE Hemma hos

Därför är Göteborg snyggast på Hemnet

01 apr, 2016 
AvSara Ångström Burling
Mäklarannonser för bostäder i Göteborg är obligatoriskt tittgodis för inredningsintresserade i hela landet. Vi har träffat tre av dem som sköter stylingen
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Ljus, lyxstylad fyra i Kungshöjd – klick – vackert renoveringsobjekt i Lorensberg – klick – fantastisk tavelvägg i ett vardagsrum i Majorna – klick, klick, klick. Välstylade västkustlägenheter länkas varje vecka från blogg till blogg och en medveten strategi från olika mäklarkontor har gjort Göteborg till ett självklart sökord på Hemnet för inredningsintresserade över hela landet.

hemnet_goteborg_styling_2
När Joanna Bagge sålde sin egen lägenhet förra året bytte hon ut alla möbler för att avpersonifiera den – och stylingen spreds snabbt i sociala medier. Foto: Jonas Berg, styling: Joanna Bagge

– Sedan jag började 2009 har vi höjt ribban hela tiden, säger Sarah Widman, som är en av stylisterna bakom några av de mest uppmärksammade hemmen som varit till försäljning i Göteborg de senaste åren. Folk förväntar sig andra saker nu och intresset för inredning har ökat jättemycket.

Annons

Joanna Bagge, som är stylist och butiksägare, håller med.
– Göteborg har varit bra på att höja standarden, nästan så att man tror att det inte går att överträffa längre. Men så överraskar någon av er, eller någon annan – det finns många som är duktiga här.

hemnet_goteborg_styling_1
Bild från en lägenhet som Joanna Bagge stylade för Stadshem, då alla möbler byttes ut. Foto: Jonas Berg, styling: Joanna Bagge

Hon gör en gest med handen mot Sarah Widman och Emma Fischer, som även hon stylar många av Hemnethemmen som pinnas flitigast på Pinterest och sprids i sociala medier.

– Homestyling har gått från att bara sälja lägenheter till att vi också vill pusha ut något bra för oss. Vi sporrar varandra till att hålla en hög nivå.

hemnet_goteborg_styling_6
Team Sarah Widman skapade en cool studiolägenhet genom att slipa och svartpigmentera golvet och måla väggen grå. Foto: Alice Johnsson, styling: Sarah Widman, Evalotta Sundling och Elin Kicken

Det som de själva beskriver som ett tidigare ganska hemligt yrke, då ingen ville avslöja att de använt en stylist inför försäljningen, har blivit ett flashigt drömjobb och de som ligger bakom stylingarna visar upp sina jobb på välbesökta Instagramkonton.

Annons

– Men var är managern? Assistenterna? Turnébussen? skrattar Joanna Bagge. Vi har slitit i många år och jag har alltid fått höra att jag är för ambitiös. ”Du lägger ner alldeles för mycket tid! Du behöver inte det.” Men annars är det inte värt det, då tackar jag nej.

– Vi vill ju inte att våra varumärken ska smutsas, då hoppar vi hellre över, håller Emma Fischer med.

hemnet_goteborg_styling_5
Emma Fischer förvandlade ett tomt, renoverat gårdshus i Majorna till ett drömhem, eller vad sägs om det här vardagsrummet? Foto: Anders Bergstedt, styling: Emma Fischer

Så, hur ser det ut hemma hos en stylist? Avancerade tavelväggar från golv till tak och stilleben i varje hörn?

– Haha, det här pratar vi ofta om. Hemma? Där är det ingen som grejar! säger Emma Fischer.

De andra nickar och Joanna Bagge konstaterar att saker åker in och ut ur hemmet.

Annons

– Vi faller för produkter hela tiden, men tröttnar så fort alla andra börjar köpa dem. Mina barn frågar alltid när det kommer in något nytt: ”Ska vi ha den här? Snälla sälj inte den här stolen!”

– För mig kommer de inte ens hem, säger Sarah Widman. De hinner inte, då har jag tröttnat redan. Jag är glad att jag får njuta av dem och använda dem i mitt jobb. Sedan är de inte speciella längre.

hemnet_goteborg_Styling_4
Joanna Bagge satte in en glasvägg i sin lägenhet när den skulle säljas och resultatet blev ett ljust rum i rummet. Foto: Jonas Berg, styling: Joanna Bagge

Många av de namnkunniga stylisterna, inredningsbloggarna och butiksägarna i Göteborg håller kontakten privat och ger varandra både jobb och beröm.

– Det tror jag är anledningen till att det finns så mycket duktigt folk här, det är kul att jobba när det är en hög nivå. Alla är duktiga på att peppa varandra och det är ingen hård konkurrens, säger Joanna Bagge.

Annons

– Frida (Ramstedt, som driver Trendenser-bloggen, reds anm) är bra på att få till träffar, då vi ses allihop, men vi ses även i andra sammanhang, säger Sarah Widman.

hemnet_goteborg_styling_3
När Team Sarah Widman fick i uppdrag att styla en av Göteborgs mest unika lägenheter för Alvhem Mäkleri och Interiör valde hon att göra jobbet som en produktstyling, i samarbete med butiken Rum21, för att lyfta fram lägenhetens fulla potential. Bilderna spreds sedan över hela världen. Foto: Alice Johnsson, styling: Sarah Widman, Evalotta Sundling och Elin Kicken

Som i Joannas butik Kvart Interiör, hos Östlingh & Schedin i Lindome eller i någon affär i stan när de ”går varvet” för att fixa rekvisita till olika stylingar.

– ”Vi ses på Artilleriet!” säger Emma Fischer.

Stylisterna:

Joanna Bagge

Har jobbat i 13–14 år med inredning och styling. Äger butiken Kvart Interiör,

som även har webbshop: kvartinterior.se.

Instagram: @kvart_joanna

Sarah Widman

Inredare, stylist, blomsterdekoratör

och designer. Tipsar om inredning och blommor i SVT:s Go’kväll och driver

Wallstuff som säljer grafiska posters och

fotokonst, webbshop: wallstuff.se.

Instagram: @sarahwidman

Emma Fischer

Inredningsdesigner och stylist med

egna företaget Emma Hos som de senaste åren främst jobbat mot mäklare,

men även gör andra stylingprojekt.

Instagram: @styledbyemmahos

Text: Helena Skoog

Annons