Danska Poppykalas skapar magiska blomstervärldar

Intervju med Poppykalas

Vi kallar dem stilskaparna; de konstnärer, kreatörer, designer och kommunikatörer som sätter sin starka prägel på vår samtid. Möt Thilde, alias Poppykalas, som skapar blomstermagi.
11 augusti, 2020

Thilde Maria Haukohl Kristensen älskar blommor för att det är ett så emotionellt sätt att uttrycka sig på. Med sitt företag Poppykalas skapar hon blomstermagi med otroliga kompositioner, färger och installationer med förhoppning om att människor ska känna sig berörda av hennes kreationer.

Thilde har en utbildning i dramaturgi från universitet i Århus och en magisterexamen i modern kultur och kulturell kommunikation från Köpenhamns universitet. I mer än 15 år har hon arbetat med scenografi och scenkonst på bland annat Betty Nansen-teatern i Köpenhamn.

Poppykalas älskar att berätta historier

– Jag har alltid dragits mest till den visuella delen, sensuella scenografier som till exempel sådana av den amerikanska teaterregissören Robert Wilson. Att berätta historier och fånga människor har alltid intresserat mig. Scenkonsten är fantastisk på det viset, det uppstår ett slags närvaro när många människor samlas nu och här i den verkliga världen. Det är särskilt viktigt i dessa digitala tider och under coronapandemin.

Blommor har alltid funnits i Thildes liv. Hennes föräldrar har berättat att Thilde fick en väldoftande rosbukett från sin farmors trädgård i Thy när hon föddes. Och farmor lärde henne allt hon vet om blommor.

Farmor var blomstermålare

– I hennes hem och trädgård var det lite som Pippis Villa Villekulla. Hon arrangerade blommor direkt på golvet och målade hela vardagsrummet rosa. Hon var blomstermålare och inredde en av längorna på gården till ett galleri. Mina föräldrar är skilda och jag var alltid med min pappa på denna magiska plats.

– Mitt företag Poppykalas startade faktiskt med att jag dekorerade min fars kista, den buketten gjorde jag med min faster. Det var tufft och vackert samtidigt.

Thildes företag heter Poppykalas

Och precis så är det. Blommor skapar ramar för alla händelser och stadier i livet – det är därför Thilde har valt att döpa sin firma till just Poppykalas.

– Efter min fars begravning gjorde jag blommorna till mitt eget bröllop och även till min dotter Iris dop. Jag fick väldigt mycket positiv respons för att jag lät blommorna tala för sig själva och lät bli alltför mycket pynt. Jag skapar mer atypiska former, inspirerad av den japanska traditionen ikebana. Jag arbetade ett tag på en blomsterbutik i Kødbyen i Köpenhamn som ledde till kunder som Ganni, Normann Copenhagen, Fredercia Furniture, Royal Copenhagen, Stina Goya och resten är historia!

Thilde hittar sin inspiration överallt, i konsten, litteraturen, musiken, naturen och i sin vardag. Och när hon skapar litar hon helt på sin intuition. Att hon är en stilskapare råder det inget tvivel om. Hennes blomsterkonst har fått många efterföljare och hon räknas som en viktig trendsättare och förebild.

Köpt en gammal gård

– Jag är glad varenda dag för att min estetik slår an en ton hos andra människor. Vi har precis köpt en gammal gård på Møn, långt ute på landet. Där har jag planerat ett 600 kvadratmeter blomsterfält och där är jag helt offline varje helg. Förhoppningsvis kan jag vara en förebild och förmedla vikten av ett mer långsamt sätt att leva på; att ta pauser från det digitala och i stället söka sig till verkligheten och naturupplevelser.

Hon känner sig som en del av den skandinaviska designbranschen. Och speglar sig i den.

– Utöver det estetiska finns det också i den skandinaviska designtraditionen ett slags lugn i de naturliga materialen vi använder, vi bjuder in naturen och skapar ”hygge” på så vis. Jag ser också en förändring från det mer minimalistiska till en färgglad och maximalistisk stil, där färgerna förstärker känslor precis som färgglada blommor alltid har gjort. Jag tror verkligen att Moder Natur kommer att bli viktigare för oss alla efter corona.

Precis som för alla andra har corona skakat om Thildes liv och tillvaro. Hon tror att vi kommer dra ner på tempot, resa mindre, lyssna inåt och känna efter mer.

– Jag tror på långsamheten, på det operfekta och på att vistas i naturen. Som Thommy Bindefeld på Svenskt Tenn har lärt mig: ”Kvalitet framför kvantitet, och tid och kvalitet hänger ihop”.

Vad har du för planer framåt?    

– För första gången har jag en soloutställning, Floral bath. Jag har börjat måla och är helt uppslukad av det. Jag drömmer om ett galleri på Møn, precis ett sådant som min farmor hade. Och mitt företag fortsätter att rulla på med roliga samarbeten.

POPPYKALAS

Namn: Thilde Maria Haukohl Kristensen.

Bor: Köpenhamn och gård på Møn.

Gör: Scenograf och florist.

Aktuell med: Utställningen Floral bath, 21 augusti–30 september, i hennes designstudio i Köpenhamn.

Följ: @poppykalas

Av Cecilia von Mentzer Foto: Lis Casper, Petra Kleis

LÄS MER:

Så skapar du en trendig tavelvägg – stor upphängningsguide

Uppdatera väggen med unika posters och prints – här är 15 nätshoppar

Så skapar du ett snyggt stilleben – tips och inspiration