Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongenSe ELLE Hemma hos

Därför är cottagecore så trendigt – och så lyckas du med stilen

27 jul, 2023 
Vad är cottage core inredningstips linnéa ruiz mutikainen
Cottagecore är fenomenet som drog in över inredningsvärlden med besked och fortsatt är i ropet. Dyk ner i den hypade stilen och inspireras av enkla sätt att inreda med den.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
4 trendiga inomhusväxter 2023Brand logo
4 trendiga inomhusväxter 2023

Du har säkerligen hört talas om cottagecore förut. Den charmiga stilen hyllar den enkla tillvaron, långt ifrån hastigt växlande tendenser och perfektionistiska hemmiljöer. Istället premieras den avkopplande helheten, präglad av en lantlig känsla med hantverk, odling och självförsörjning i framkant.

Sugen på att addera cottagecore i ditt hem? Inspireras av åtta snygga sätt att inreda med trendstilen – från stämningsfull belysning till spännande texturmöten:

Annons

1. Addera ljuskällor

Inred med cottagecore ljuskällor
Den portabla lampan är en storfavorit bland heminredningstendenserna just nu.

Cottagecore och stämningsfull inredning går hand i hand. Ett effektivt sätt att skruva upp mysfaktorn på stavas ljuskällor i alla dess former, inte minst genom mindre lampor och analoga ljuslyktor som enkelt kan flyttas runt. Låt din extrabelysning prägla inredningsbilden oavsett tid på året för att förstärka den ombonade känslan.

2. Mjuka upp med textil

Inred med cottage core textil
Cottagecore räds inte att tänka i mer maximalistiska banor, från smått till stort.

En klassisk cottagecore-miljö är behaglig, välkomnande och trevlig att befinna sig i. Mycket av den trivsamma atmosfären ligger i den mjuka inramningen, där textilier leder vägen. Släpp på det klassiskt återhållsamma och satsa på en extra textil eller två – från plädar och kuddar till mattor och gardiner.

Annons

3. Gammalt möter nytt

Inred enligt cottagecore, gamla och nya objekt
Blanda olika detaljer i liknande färgskala för nedtonad men stilfull kontrast.

Nutida skandinavisk inredning präglas ofta av sparsmakade ytor med få detaljer. Cottagecore-stilen har betydligt högre i tak, med kreativitet och personlighet i framkant. Loppisfynd och auktionsguldkorn är vanligt förekommande, gärna i kombination med moderna detaljer. Plocka fram dina favoriter, gärna med inslag av egna alster och foton.

4. Behaglig palett

Inred med cottagecore brunt och beige
Cottagecore i en mer nedtonad och klassisk färgsättning.

Hur strikt är cottagecore när det kommer till färgsättning? Brunt, beige och vitt är vanligt förekommande, men även mer livliga kulörer, exempelvis grönt och lila. Den gemensamma nämnaren är att alltid välja varma, nedtonade nyanser. Om du vill skruva upp helheten något, addera uppfriskande gul eller behaglig lavendel. Båda färgerna gifter sig väl med en nedtonad bas.

Annons

5. Funktionella möbler

Inred enligt cottagecore möbler
Investera i funktionella och tåliga möbler som håller både denna säsong och nästa.

Det sprudlande cottagecore-hemmet prioriterar hög levnadskvalitet över vass stilgrad. Det finns en övergripande visuell charm, men det viktigaste är att hemmet går att leva i. Här premieras slitstarka möbler och inredningsdetaljer som verkligen håller. Ett tips är att kika in second hand-utbudet, upcycla en gammal favorit eller fynda en unik detalj på auktion.

6. Lägg till mönster

Inred enligt cottagecore rutigt
Både den klassiska rutan och randen förekommer inom cottagecore.

Mönster är mer än välkommet. Även här är det klassiska uttryck som leder vägen, ofta randigt, rutigt eller småblommigt. Färger kan variera, men neutralerna brukar ofta dyka upp. För ett hem med väldigt lite eller inget mönster alls är det bra att testa sig fram i något mindre utsträckning, kanske genom ett kuddfodral eller badlakan.

Annons

7. Inred med grönska

Inred med cottagecore växter
Låt ett härligt fång av blommor bli rummets blickfång.

Cottagecore-stilen är stormförtjust i grönskande inslag, från storbladiga gröna växter till vackert prunkande blomster. Likt tidigare tips är nyckeln att tänka fritt. Det finns inga regler kring vilka växter som föredras eller hur du bäst inreder med dessa. Blanda placering, från fönster till golv och placera i olika rum för en genomgående grön tråd.

8. Blanda texturer

Inred med cottage core, blanda texturer
Experimentera med taktila ytor för diskret kontrastering.

Ute efter diskret kontrastering? Att blanda texturer är populärt inom både cottagecore och den generella inredningsbilden. Även om möblerna eller föremålen i fråga går i liknande färgskala kan du experimentera med ytorna: fluffig kudde möter vävd korg eller flätade objekt. Taktil detaljering hänger ofta ihop med naturmaterial, ännu en starkt cottage core-kännetecken.

Annons