Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Rustik romantik möter shabby chic på Österlen – kika in!

26 jul, 2021 
AvKatarina Matsson
Kika in hos Ellen Dixdotter och Jacob Cappelen Holsts bondgård på Österlen
Ellen Dixdotter och Jacob Cappelen Holst spontanköpte en gård på Österlen. Där bygger de långsamt sitt eget universum och låter detaljerna skapa helheten.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
8 sätt att inreda med den stora medelhavstrendenBrand logo
8 sätt att inreda med den stora medelhavstrenden

Ska vi åka till bondgården? Den kallas inget annat än så, Ellen Dixdotters och Jacob Cappelen Holsts gård i Örum på Österlen. En vacker Österlengård, nedsläppt bland åkermark med långa horisonter åt alla håll, med vitrappad fasad och flera tillbyggnader kring den stenlagda gårdsplanen.

Kika in hos Ellen Dixdotter och Jacob Cappelen Holsts bondgård på Österlen
Annons
Ellen Dixdotter och Jacob Cappelen Holst med familj på Österlen
Jacob Cappelen Holst och Ellen Dixdotter med barnen Ava och August. Möbler från Karl Fredrik på Eklaholm. Kuddar från Ellos, Jakobssons Möbler och antikmarknad i Frankrike.

– Vi bodde i lägenhet i Enskede och upplevde att vi inte skulle få lika mycket hus för pengarna i Stockholm, så då måste vi ha en annan tillflyktsort. Vi började kolla Hemnet bara för att det är kul och samma helg vi skulle ner till Skåne för ett bröllop var det visning. Det var ett riktigt jäkla renoveringsobjekt, men det var en solig dag i maj, Österlen visade sig i all sin prakt och jag blev så himla kär i hela idén, säger Ellen.

Kika in hos Ellen Dixdotter och Jacob Cappelen Holsts bondgård på Österlen

Sagt och gjort – för drygt tre år sedan blev gården deras för en relativt billig penning, med låga ambitioner och tanken om att de bara skulle vara där på somrarna. Men ödet ville annorlunda och kort därpå blev Ellen headhuntad till en roll på modevarumärket By Malene Birger i Köpenhamn, där hon i dag är VD.

Annons
Kika in hos Ellen Dixdotter och Jacob Cappelen Holsts bondgård på Österlen, matplats

– Det kändes som att vi blev serverade en möjlighet att byta liv. Jacob är en klassisk ja-sägare och har alltid älskat Köpenhamn, säger Ellen.

Paret sålde sina verksamheter – Matateljén och Svartsö logi – och Jacob, som kommer från Skåne, sa upp sig från sitt jobb som inredningsarkitekt för att i ett halvår kunna fokusera på flytten till Köpenhamn och renoveringen av gården där många helger nu spenderas.

– Det gick inte att vara där om man inte renoverade invändigt. Det största vi gjorde var att riva ut allt och flytta köket. Sedan arbetar vi successivt med fasaden och gavlarna, säger Ellen.

Annons
Kika in hos Ellen Dixdotter och Jacob Cappelen Holsts bondgård på Österlen, förvaring kök
Kika in hos Ellen Dixdotter och Jacob Cappelen Holsts bondgård på Österlen, kök förvaring
Annons

Ännu är bara huvudbyggnaden fullt beboelig, men stora krukor, rum fyllda med möbler och nyinsatta fönster vittnar om visionerna för de övriga husen. Inredningen bär Ellens och Jacobs otvetydiga signum, en känsla för färg, form och material som är svår att fånga.

– Jag har alltid haft en ganska röd tråd i alla estetiska delar av mitt liv. Jag tycker om gamla saker och går igång på det som de flesta köper sist. Ett stycke tyg, tonen på väggarna... Det är viktigare för mig än att ha rätt soffa, det där osynliga som skapar rummet. Allt ska inte vara i samma färg, men kanske femtio nyanser av typ samma färg. Det blir nästan som ett filter över verkligheten. Min mardröm är när det är för platt eller för stelt.

Kika in hos Ellen Dixdotter och Jacob Cappelen Holsts bondgård på Österlen, köksinredning

Resor, filmer, Instagram, Pinterest och gamla inredningstidningar från 80- och 90-talet är inspirationskällor, men även antikbutiker och loppisar.

Annons

– Jag går oftast direkt till det som ingen annan kollar på. Är det här en vikingakrona – eller är det en fin ljusstake? Jag kan snöa in på material, som gjutjärn eller ett träslag. Vad det är spelar inte så stor roll då, utan det är detaljerna som bygger helheten.

Kika in hos Ellen Dixdotter och Jacob Cappelen Holsts bondgård på Österlen, väggfast hylla

Stilen på bondgården är franskinspirerad och rustikt romantisk, men hela tiden på rätt sida shabby chic.

– Den är borderline! Jag kan ju slinta och då är Jacob räddningen som säger ”där går gränsen”. Det lantliga, franska måste ha något lite stökigt. Och det måste alltid vara gammalt på riktigt, det får inte vara fejk. Vi vill skapa rum som är hemtrevliga och bygger gärna nytt, men då ska det kännas som om det alltid sett ut så och är en del av omgivningen.

Annons
Kika in hos Ellen Dixdotter och Jacob Cappelen Holsts bondgård på Österlen, badrum och sovrum
Kika in hos Ellen Dixdotter och Jacob Cappelen Holsts bondgård på Österlen, sovrum
Annons

Både hon och Jacob är människor som ser lösningar i stället för hinder. Därför står nu köksön som paret hittade i form av en kassadisk på en marknad i Frankrike i huset, ditfraktad av en svensk kvinna som ändå skulle köra hem en häst.

– Man gör det inte lätt för sig. Man måste gå igång på det här sättet att leva. Jag får ofta frågor om var man köper olika inredningsdetaljer. Svaret är att man lägger ner jävligt mycket tid och researchar. Det är intresse och tusentals timmar av att vilja skapa sin egen lilla värld.

Kika in hos Ellen Dixdotter och Jacob Cappelen Holsts bondgård på Österlen, spegel i badrummet

Denna läggning har de stor nytta av i sitt gemensamma mattföretag Cappelen Dimyr, som de driver tillsammans med Ellens syster Maja Dixdotter (som även jobbar med Ellen som designchef på By Malene Birger) och Kristoffer Hernemyr. Det började med en önskan om att göra något ihop, när de sedan fick ärva en telefonbok full av förstklassiga hantverkare i Indien gick det snabbt.

Annons
Kika in hos Ellen Dixdotter och Jacob Cappelen Holsts bondgård på Österlen, barnrum

– Vi ville inte skapa något som går på trender eller kommer med nyheter hela tiden, utan något hållbart som vi genuint brinner för. Låt oss bara göra vad vi själva vill ha! Jag vill aldrig mer jobba på något annat sätt, jag måste utgå från hjärtat och magkänslan. Det gäller även en stor del av mitt jobb på By Malene Birger, säger Ellen.

Jacob jobbar nu heltid med företaget som växer snabbt. Ambitionerna är höga, marknaden internationell.

– Vi tänker att det är bättre att nå människor med en smalare smak globalt än att bara nå Stockholm, säger Ellen.

Annons
Kika in hos Ellen Dixdotter och Jacob Cappelen Holsts bondgård på Österlen, trädgård
Kika in hos Ellen Dixdotter och Jacob Cappelen Holsts bondgård på Österlen, bakgård
Annons

Även tillflyktsorten på Österlen växer. Ellens föräldrar bor numera permanent i Ystad, Jacobs bror och Ellens syster har båda köpt gårdar i närheten. Så skapar de sin egen värld, i alla delar av livet.

Foto: Andrea Papini

Läs allt om inredningen i bildspelet här nedan:

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons