Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongenSe ELLE Hemma hos

Renovera kök och fönster? Här är experternas bästa tips om byggnadsvård

07 maj, 2021 
AvCecilia von Mentzer
Byggnadsvård fyra experter ELLE Decoration
Att flytta ut på landet och vårda hus är inte bara en trend, det är en livsstil. Men hur ska man tänka när det gäller byggnadsvård? Vi frågade fyra eldsjälar.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Vårstäda trädgården – så här gör duBrand logo
Vårstäda trädgården – så här gör du

Vi frågade fyra experter som alla äger och renoverar gamla hus om deras bästa tips för färg-, fönster- och köksrenovering.

Erika Åberg

Byggnadsvårdare och programledare för Det sitter i väggarna, SVT.

Byggnadsvård fyra experter ELLE Decoration Erika Åberg
Erika Åberg är byggnadsvårdare och programledare för Det sitter i väggarna, SVT.

Instagram: @erikashus

Annons

Vad är byggnadsvård för dig?

– Det handlar om att ta vara på hus, lägenheter, byggnadsdelar och platsbyggd inredning från alla tider som är av god kvalitet, i stället för att riva, slita ut och slänga. För mig handlar bevarandet inte om nostalgiska skäl eller om att återskapa en och samma estetiska stil. Byggnadsvårdens restaureringsideologi kan tillämpas på allt från timrade 1700-talstorp till miljonprogramslägenheter i betong! Det handlar om att vara resursmedveten, att bygga och restaurera med material och metoder som har en lång hållbarhet.

Renovera kök, hur ska man tänka?

– Att renovera kök kan vara en riktig utmaning! Många gamla kök, som vårt funkiskök, har inte moderna bekvämligheter. Låg diskbänk, pytteliten kyl med bara frysfack, ingen diskmaskin. Men det går att göra en varsam modernisering. Vi återbrukade de snedställda överskåpen, högskåpen ända upp till tak, arbetsbänken med integrerat bakbord med mera.

Annons
Byggnadsvård fyra experter ELLE Decoration Erika Åberg fasaden
Renovering och ommålning av fönster och fasad pågår hemma hos Erika.

Tips för att måla om fasaden?

– Mitt råd är att ta kontakt med en målare med inriktning mot byggnadsvård eller personalen i en byggnadsvårdsbutik som säljer fasadfärger. Visa bilder och be om ett åtgärdsförslag.

Byggnadsvård fyra experter ELLE Decoration Erika Åbergs nya bok Byggnadsvård
Erika Åbergs bok Byggnadsvård (Norstedts) är ny för i år.

Lisa Petersson

Ekonom som med sin man Gusten renoverar gård i Småland.

Annons
Byggnadsvård fyra experter ELLE Decoration Faggemåla 1912 Lisa Pettersson
Lisa Pettersson bor på gården Faggemåla 1912.

Instagram: @faggemala1912

Vad är byggnadsvård för dig?

– För mig är byggnadsvård att ta hand om ett gammalt hus och renovera det med respekt för huset, dess karaktär och tidsepok. Modern byggnadsvård för mig behöver inte handla om att måla allt med linoljefärg men att försöka välja miljövänliga material i så stor mån som möjligt och att respektera huset.

Fönsterrenovering, hur gjorde ni?

Byggnadsvård fyra experter ELLE Decoration Faggemåla 1912 Lisa Pettersson
Överallt finns fina munblåsta fönster.

– Glasverandan har otroligt vackra munblåsta fönster. Där har den gamla färgen skrapats bort; fönstren var i så bra skick under den slitna färgen att inget virke behövdes bytas ut. Fönstren har kittats om, oljats med linolja och sedan målats med linoljefärg.

Annons

Bästa renoveringstipsen?

– För att ta sig an en helrenovering är mina tips att läsa på innan. Gör en budget, förvänta dig att det kommer att ta mycket längre tid och kosta mer än du tänkt. Försök ta hjälp från familj och vänner. Var delaktiga i renoveringen båda två, i planering, diskussion och utförande. Ta in viss hjälp om du har möjlighet.

Byggnadsvård fyra experter ELLE Decoration Faggemåla 1912 Lisa Pettersson
Nymålad fasad på Faggemåla.

Hannah Bågling Källström

Byggnadsvård fyra experter ELLE Decoration Glashuset Hannah Bågling Källström

Barnsjuksköterska.

Annons

Instagram: @glashuset_

Vad är byggnadsvård för dig?

Byggnadsvård fyra experter ELLE Decoration Glashuset Hannah Bågling Källström

– Begreppet och tänket kring det började när vi köpte vår nuvarande gård och jag började läsa på om fönsterrenovering. Jag tänker att om man köper ett gammalt hus för dess detaljer och gamla charm, byt då inte ut det som ger huset just denna charm. Spara i stället så mycket som det går av det gamla, och renovera i stället för att köpa nytt.

Fönsterrenovering, hur gjorde ni?

– Det är en vida spridd missuppfattning att du måste byta dina gamla fönster mot nya! Att färg och kitt sitter dåligt och har lossnat betyder inte att fönstret är dåligt, skrapar man på ytan så finns det oftast starkt och friskt trä under, och skulle träet vara ruttet så byter man bara den delen som är dålig.

Annons

RENOVERA Fönster

Alla kan lära sig renovera fönster och det är roligt! Linoljefärg och linoljekitt är för mig det enda rätta, det låter träet andas och ”visar” när det är dags att bättra på färgen igen. Modern färg kanske ser ut att sitta bra, men är förrädisk och förstör träet under färgen för när färgen sedan släpper är bågen redan i dåligt skick – modern färg stänger in fukten i stället för att vädra ut den.

Bästa renoveringstipsen?

Glashuset har en magisk punschveranda.

– Mitt bästa tips är att inte ha bråttom, se det som ett livsprojekt. Om det är möjligt, bo in er ett tag innan för att hinna känna efter om det är något som saknas, eller behöver ändras. Och schemalägg lediga perioder för återhämtning!

Annons

Lovisa Andersson

Fotograf och stylist.

Byggnadsvård fyra experter ELLE Decoration Lovisa Andersson Ölvingstorp
Lovisa Andersson och hennes man går varsamt tillväga på Ölvingstorp.

Instagram: @lovisafurubo

Vad är byggnadsvård för dig?

– Byggnadsvård för mig handlar om hur jag kan ta mig an en gammal byggnad utan att göra skada, vilket kan vara lätt hänt med många moderna metoder som används i modern byggnation i dag. För mig handlar det inte om att maniskt återställa allt till original, men att självklart bevara och ta tillvara på det som finns.

Renovera kök, hur ska man tänka?

Byggnadsvård fyra experter ELLE Decoration Lovisa Andersson Ölvingstorp
Ett femton år gammalt kök får nytt liv på Ölvingsbro.

– Vi har valt att sätta in ett begagnat bortskänkeskök som vi kommer att bygga om så att det ser ut som det där köket för hundratals tusenlappar som vi drömmer om. Köket vi utgår från är ett 15 år gammalt Tibrokök i bra skick. Jag hoppas att vårt kök kan inspirera till återbruk och nytänk.

Annons

Bästa renoveringstipsen?

Byggnadsvård fyra experter ELLE Decoration Lovisa Andersson Ölvingstorp
Stressa inte och unna dig roliga saker under renoveringsprojektet.

– Jag införde en regel ganska snabbt när vi påbörjade renoveringen av skolan. Vi kallar den för Ölvingstorpsregeln och den lyder: Efter varje avslutat tråkmoment ska vi göra något oprioriterat men skitkul. Det betyder att vi till exempel får lov att öppna upp ett blindfönster efter att ha plockat ner, rengjort och lagt tillbaka 5000 enkupiga tegelpannor på taket. För oss är det jätteviktigt att få små glimtar av det färdiga mitt i allt det ofärdiga. Då blir vi peppade och kan fortsätta riva ruttet timmer ett tag till. Men annars? Mängder med smågodis!

Foto: Erika Åberg, Lina Östling, Lisa Petersson, Lovisa Andersson

Annons