Blomsterkonstnären Poppykalas inspirerar med färgstarka buketter

Blomsterkreationer av Poppykalas.

Blomsterkonstnären Poppykalas har på kort tid blivit en framgångssaga med sina färgsprakande blomsterkreationer. Och just blommor, färg och assymetriska former har gett Thilde Maria Haukohl Kristensen en kreativ frizon som fortsätter bryta mark.
28 augusti, 2019

För tre år sedan valde Thilde Maria Haukohl Kristensen att satsa helhjärtat på en av sina största passioner i livet: blommor. En livspassion hon fått tack vare sin farmor och som på kort tid blev en framgångshistoria av rang. Hon har gjort stora uppskattade blomsterinstallationer för såväl stora företag som privatpersoner och under tiden smittat av sig med sitt kreativa sätt att presentera blommor.

– Jag måste ha träffat något som människor saknat i sina liv – utan att de visste. Kanske var det något med det estetiska universum och färgpaletten som blommor ger, där jag använder många färger och helst pastellfärger i kombination med kontrastfärger. Jag klippte bort allt grönska och låter blommorna ”lysa” utan gröna blad och leker lite med asymmetriska former. Det bör inte heller vara för snyggt, så att man bara kan tillåtas vara mänsklig, säger Thilde.

Dekorativ blombukett skapad av Poppykalas

Dekorativ blombukett skapad av Poppykalas. Foto: Poppykalas

Dive in – Kreativt samarbete mellan Mariya Pepelanova och Poppykalas Foto Mariya Pepelanova

Dive in – Kreativt samarbete mellan Mariya Pepelanova och Poppykalas. Foto: Mariya Pepelanova

Poppykalas är ett Köpenhamnsbaserat blomsterkollektiv som Thilde skapade efter att hon blev mamma till sina två döttrar Sonja och Iris. Hon ville ha ett jobb som gav henne mer glädje och frihet att vara med sina barn. I hennes tidigare yrken har hon saknat kreativiteten som nu blommorna ger henne.

– Blommor är ett mycket känslomässigt medium som väcker omedelbara känslor hos människor och jag är väldigt fascinerad av det. Föreställ dig att få röra blommor varje dag, vi är så mycket i våra egna huvuden och i våra telefoner. Jag älskar att varje dag få titta på färger och skapa med blommor. Jag är inte rädd för att använda färger.

Kreativ frizon

Studion är inte på något sätt en blomsterbutik utan är bara öppen efter överenskommelse vilket gör det till en frizon för kreativitet.

– Jag drivs av ro att skapa i min blommiga designstudio som är en förlängning av mitt tonårsrum. Här finns det frihet att leka och vara mig själv utan regler.

Flora in situ utstallning mellan Rosalina Serup och Poppykalas. Foto Columbus Leth

Flora in situ är en kreativ utstallning mellan Rosalina Serup och Poppykalas. Foto: Columbus Leth

Leken, kreativiteten och kärleken till blommorna har hon fått från sin bedstemor/farmor. Och inte minst kärleken till vallmo.

– Min farmor målade blommor med oljemålning i en speciell 3D-teknik där blommorna kommer ut ur bilden. Hennes gård i danska Thy var som Villa Villakulla, där gjorde man allt, målade på väggarna och skapade blommig dekor direkt på golvet.

Tapetkollektion Pompadeur x Poppykalas

Tapetkollektion Pompadeur x Poppykalas

Farmor som inspirationskälla

Gården var omgiven av vallmo, ”poppy” på engelska och det var också hennes mormors favoritblomma. Efter en ordlek med sin mormors favoritblomma på engelska ”poppy” och ett av hennes favoritord på svenska: ”kalas” fick blomsterkollektivet sitt namn: Poppykalas. Och visst blir livet en fest när Poppykalas kreationer möter en i livet eller i Instagramflödet.

Vilka är dina egna inspirationskällor?

– Vardagen inspirerar mig. Det kan vara en kvinna som cyklar förbi i en vacker gul klänning eller när jag känner något, till exempel lyssnar på musik eller tar en promenad i skogen. Jag är väldigt inspirerad av konst som Pipilotti Rist, som jag skrev speciale om på universitetet. Hon förvandlar utrymmen till multisensoriska upplevelser som talar till kroppen och jag drömmer om att arbeta med henne en dag.

Vilken är din favoritblomma?

– Lathyrus. Jag älskar citruslukten som kommer ut på kvällen i trädgården och deras poetiska, ljusa uttryck i pastellfärger.

Men om du bara fick välja en blomma att omringa dig med resten av livet, vilken väljer du då?

– Vallmo, det är farmor för mig.