Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Blått är flott i det charmiga 1930-talshuset

24 feb, 2022 
AvRedaktionen ELLE
Blått är flott i det charmiga 1930-tals huset
I ett gammalt 1930-talshus i västra Göteborg har Emma von Brömssen och hennes familj skapat ett varmt och välkomnande hem som andas svunna tider – men där tiden aldrig står still.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Hetaste trenderna från Stockholm design week 2022Brand logo
Hetaste trenderna från Stockholm design week 2022

Med närhet till havet och staden i ett område där det förr bodde fiskande bönder har Emma von Brömssen och hennes familj slagit ner sina bopålar. För drygt tio år sedan flyttade de in i det välbevarade trähuset från 1930-talet komplett med knastrande grusgång, knotiga äppelträd och glasveranda.

Emma von Brömssen gillar charmen med att det knarrar i golven i 1930-talshuset

– Jag gillar det gamla. Det är härligt när det knarrar i golven och i gamla hus är det så fina material från början, de håller i 200 år. Nu bygger man inte så längre tyvärr, säger mönsterformgivaren Emma von Brömssen som bor i huset tillsammans med sin man och tre barn i tonåren.

Annons

Direkt innanför entrén i glasverandan når vi ett av Emmas favoritrum, det lilla ”mellanrum” som egentligen är lite knepigt med dörrar åt alla håll mot kök, sovrum, vardagsrum och hall, men där familjen skapat ett pausrum med liten soffa och två fåtöljer. Här sätter hon sig gärna med en kopp kaffe. En halvtrappa ner åt ena hållet finns vardagsrummet, i en tillbyggnad från 1990-talet, och åt andra ligger hemmets nav – köket.

Vardagsrummet är en tillbyggnad från 1990-talet

– Det är alltid någon i köket. Barnen sitter med sina läxor eller man lagar mat. Det är en mötespunkt när man är en familj och det blir centrum i huset. Man måste även passera genom köket för att nå trappan upp. Det är roligt när barnen kommer hem med kompisar och man kan hälsa.

Annons
Köket är hemmets nav, här är det alltid någon och det har blivit husets centrum

Här finns också den möbel som Emma beskriver som absolut nödvändig för ett trivsamt kök, nämligen en kökssoffa. Den har målats om flera gånger och hängt med länge. Trappan leder vidare upp till övervåningen, med barnens rum och på vinden ligger ateljén. Här skapar hon sina magiska mönster influerade av naturen och barndomens sagostunder.

– Mamma läste mycket fabler och sagor när jag var liten. Jag tycker mycket om djur och i fablerna blir de karaktärer och har egna personligheter nästan som små rollfigurer. Det är så roligt att rita dem och låta dem gömma sig i sin vegetation.

Annons
Enligt Emma är kökssoffan ett absolut måste för ett trivsamt kök

Att arbeta hemma har blivit en livsstil och hon trivs med den lugna ateljén under takåsarna.

– Jag har varit på väg att skaffa en större ateljé någonstans, men jag gillar att jobba hemma. Det är flexibelt och när jag sitter och ritar så är jag i min bubbla och då sitter jag bra där uppe. Det är ostört och jag är kanske lite av en enstöring ibland, även om jag gillar människor. När jag jobbar måste jag in i bubblan.

Emma var på väg att skaffa en ateljé men att jobba hemma har blivit en livsstil som hon trivs bra med

Resultatet av Emmas skapande stannar dock inte på vinden, tvärtom är hemmet i ständig förändring och då inte minst med nya textilier och tapeter eftersom hon driver tapetföretaget Långelid/von Brömssen tillsammans med Daniel Långelid sedan 2018. Det finns ingen yta som inte tapetserats eller målats om.

Annons
Tillsammans med Daniel Långelid driver Emma tapetföretaget Långelid/von Brömssen sedan 2018

– Det är som en skapandeprocess det här med inredning också och det är nära till hands att testa saker hemma och att prova olika färgkombinationer eller måla om möbler. Man hittar hela tiden nya ställen att tapetsera – som badrum och inne i något garderobsutrymme.

Emma köper de flesta möblerna på second hand och nätauktioner. Hon har svårt att sätta ord på sin egen smak men influeras både av den engelska stilen och ett lantligt arv. Och hon välkomnar gärna det oväntade.

Annons
De flesta möblerna köper Emma på second hand och nätauktioner

– Jag gillar att det krockar lite på något vis och att det inte är så förutbestämt. Jag gillar att utmana och hitta saker jag tycker är vackra och sedan sätta ihop det.

På nätauktionerna bevakar hon vackra stolar och bord, rottingmöbler och konst och använder gärna sitt skarpa öga för form och material till att hitta möbler och konst av oupptäckta talanger som ofta blir fynd.

Havet har en speciell plats i Emmas hjärta, det är från havet som inspirationen till favoritfärgen blå kommer

– Jag är inte så intresserad av designklassiker utan mer av en form och kan fastna för en fin bild på ett landskap, ett stilleben – eller en vacker stol i ett vackert träslag. Men jag gillar ofta engelska möbler.

Annons

Den lilla bedlingtonterriern Ronja, snart ett år, gör sig påmind med ett skall. För första gången har familjen hund och alla – inklusive tonåringarna – är förtjusta. Familjen har gångavstånd ner till vattnet och seglar så ofta de kan. Havet har tveklöst en speciell plats i Emmas hjärta. Härifrån kommer inspirationen till favoritfärgen blå, som även är influerad av kinesiskt porslin och inspiration från Emmas mamma och mormor.

Bedlingtonterriern Ronja är familjens senaste tillskott och alla är överförtjusta i valpen på snart ett år

När familjen flyttade in var huset uppdelat i två bostäder med entré från baksidan. De största förändringarna har varit att bygga in balkongen på övervåningen och göra en glasveranda, men även att ta bort husets andra kök. Emma har ritat nya fönster med spröjs till glasverandorna. Men den långsamma förändringen är ständigt närvarande och en stor del av charmen.

Annons

– Eftersom jag gillar att skapa hade jag tyckt det var tråkigt att bo i ett helt färdigt hus. Det är roligt att man kan förändra och måla om … Hemmet får lov att leva mer om man lever med det och skapar det man är intresserad av eller det man utforskar just nu oavsett om det gäller färgkombinationer, mönster eller möbler.

Emma von Brömssen är mönsterformgivare och jobbar bland annat med textilier och tapeter.

Av: Ellinor Thunberg Stylist Gill Renlund Fotograf: Johan Sellén

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons