Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongenSe ELLE Hemma hos

Nya bestick av Ann Demeulemeester och Jens Fager för Aira

06 apr, 2020 
AvCecilia von Mentzer
Design nya bestick Aira Stockholm
Ann Demeulemeester, belgisk modedesigner, och vår svenske designer Jens Fager har tagit fram bestick för Tommy Myllymäkis nya restaurang Aira på Djurgården i Stockholm.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Att stjärnkocken Tommy Myllymäki har öppnat nytt har nog inte undgått någon. Aira ligger vid vattnet på Djurgården i Stockholm och det har satsats stort på mat och inredning. Designern Ann Demeulemeester står bakom de smäckra gafflarna och skedarna.

Ny kniv av Jens Fager för restaraurant Aira Stockholm

Jens Fager har designat en kniv utöver det vanliga

Den före detta kocken och designern Jens Fager har skapat en kniv för grönsaker, kött och fisk, som är utöver det mesta.

– Kniven ritade jag specifikt för Tommys restaurang, målet var elegans med hög hantverksnivå. Efter att ha ritat kniven hade jag en lång dialog med Tobias Lundström, en knivmakare i världsklass, som bor strax utanför Åre by. Vi kom fram till en stark konstruktion av kniven och materialval som kommer stå sig många år framöver. Stålet vi har använt är från svenskt damaskusstål som klassas som ett av världens bästa för just knivar. Knivarna finns nu på restaurangen och används dagligen till vissa rätter, säger Jens Fager.

Ny karaff av Jens Fager för restaraurant Aira Stockholm

Karaff med inspiration från havet

– Idén till karaffens form kom för cirka fem år sen. Den har funnits där i mitt skissblock och nu har den fått ett liv. Grundformen är cirkeln som har tryckts samman och därmed skapar en mjuk greppbar midja. Målet var att karaffen skulle vara utan handtag då jag vill hålla nere momenten vid tillverkningen och ytan utvecklade till just detta projekt, säger Jens.

Annons

– Min sinnebild av karaffen på bordet var att den skulle likna en glittrande havsyta när den står där på linneduken fylld med vatten. Även hällpipen har vi lagt mycket fokus på för att få till en pip som ej droppar vid servering. Det krävs om man skall få många stjärnor i Michelinguiden. Karafferna är blåsta av min gode vän Simon Klenell och hans kolleger på Sthlm glas. Jag tycker den är så vacker, men ännu mer praktisk.

Kniven och karaffen kan köpas på restaurangen och på Nouie.se.

Läs mer:

Elin Lannsjö: 12 sommarblommor för drömträdgården

Inspireras av inredningsprofilernas uteplatser och trädgårdar

Pynta trädgården i sommar – 17 fina tips

Annons