Bernadotte & Kylberg i unikt designsamarbete med Hästens

Bernadotte & Kylberg i unikt designsamarbete med Hästens

Under en exklusiv pressvisning i Milano på måndagskvällen – då ELLE Decoration var på plats – avslöjades ett av årets mest spännande designsamarbeten. Designduon Bernadotte & Kylberg omtolkar Hästens ikoniska blårutor i två nya mönster..
04 april, 2017

Hästens sängar känns igen på sitt blårutiga mönster, vilket sett likadant ut sedan det lanserades 1978.

På världens största möbelmässa, som just nu pågår i Milano, avslöjades nyheten att mönstret nu ska omtolkas – i samarbete med designduon Bernadotte & Kylberg.

Läs också: Prins Carl Philips nya glas hyllas av Forbes

Foto: Morgan Norman

– Det är fantastiskt att samarbetet är med just Bernadotte & Kylberg. De delar våra värderingar när det kommer till kvalité och komfort. De är bra lyssnare och fantastiska designers. De har haft stor respekt för blårutan och företaget, säger Hästens styrelseordförande Jan Ryde.

Arbetet har pågått under stort hemlighetsmakeri i två års tid och resulterat i två nya mönster; Appaloosa och Marwari. Under en exklusiv pressvisning i Milano på måndagskvällen fick utvalda medier ta del av nyheten – och Oscar Kylberg och prins Carl Philip Bernadotte var själva på plats för att berätta om det unika designsamarbetet.

Nya mönstret Appaloosa designat av Bernadotte & Kylberg.

– Som svensk får man snabbt en relation till Hästens och företagets tydliga formspråk. Hästens är en ikon för premiumprodukter, sa Oscar Kylberg och Carl Philip Bernadotte instämde:

– Många har en bra relation till Hästen och blårutan. Det har varit otroligt spännande – och svårt – att ge blårutan en ny tolkning.

– Vi hade en idé om vad vi ville göra. Det har pågått två parallella processer med de två mönstren, Med Hästens tydliga blåruta visste vi att vi inte fick vara fega, sa Oscar Kylberg.

När designduon visade sina idéer för Hästens styrelseordförande Jan Rydh blev de först utsatta för det ingen designer vill gå igenom.

– Han sa ”det här är inte bra”, dröjde en liten stund och sa sedan: ”det här är fantastiskt”, berättade Oscar Kylberg under pressvisningen.

Hästens-säng klädd i nya mönstret Marwari av Bernadotte & Kylberg

Mönstren är framtagna för Hästens sängmodell 2000T och tillverkas av särskilt utbildade hantverkare. Inspirationen bakom namnen kommer från hästraserna med samma namn, Appaloosa med sin oregelbundet fläckiga päls och Marwari med sin mustiga bruna päls.

– Vi hade inte kunnat föreställa oss en mer passande partner än Bernadotte & Kylberg för att tolka vårt signum blårutan, med ett verkligt innovativt och modernt resultat. Både Appaloosa och Marwari överträffade våra förväntningar och resultatet tänjer på gränserna för vad som är Hästens klassiska design, säger Jan Rydh.

Se alla bilder från nya kollektionen i bildspelet nedan!