Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongen

4 stora belysningstrender att inspireras av hösten 2021

19 aug, 2021 
4 belysningstrender att inspireras av 2021, inredningstrender hösten 2021
Välkomna hösten och omfamna mörkret med trendsäker belysning. Inspireras av fyra tydliga trender hösten 2021 – vilken blir din favorit?
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
TV: 7 trendiga inredningsdetaljer i höstBrand logo
TV: 7 trendiga inredningsdetaljer i höst

Efter att ha blivit bortskämda med mycket naturligt ljus på daglig basis kan det kännas knepigt att skifta om till det stundande höstmörkret. Ett vanligt problem är att hemmets ljuskällor är alldeles för få. Tre lampor per rum är en bra start, men sedan spelar faktorer som yta och typ av belysning stor roll.

På senare år har lampor gått från att främst fylla en praktisk funktion till att även bli mäktiga blickfång. För dig som funderar på att investera i en, eller flera nya ljuskällor, samlar vi här fyra belysningstrender som vi lär se mer av i höst och framöver.

Annons

Här är fyra belysningstrender, från naturnära varianter till färgsprakande LED, vi ser mer av hösten 2021 och framöver:

1. Konstnärliga uttryck

Inredningstrender hösten 2021, statementbelysning
Numera är ljuskällan ett välkurerat konstverk med statementfaktor. Foto: Straight Design Studio.

Mäktiga blickfång och konstnärliga inslag går hand i hand. Till hösten ser vi prov på just det, tack vare belysning utöver det vanliga. Ljuskällan i sig behöver inte nödvändigtvis vara massiv och iögonfallande, men det finns en stilren faktor som gör lampan till så mycket mer än bara belysning.

Konst brukar i regel synas på våra väggar eller i form av välkurerade stilleben. Nu skiftas fokus istället mot taket och i höst dyker det upp allt fler modeller i varierade prisklasser. En pendel (eller flera i ett snyggt arrangemang) eller sfärisk taklampa är säkra kort. Räds inte färg, men låt gärna rummets färg genomsyras i ljuskällan för en tydlig enhetlighet.

Annons

2. Portabla hjältar

Inredningstrender hösten 2021, portabla lampor trådlösa lampor
Tillför ljus i höstmörkret samtidigt som du piffar upp hemmiljön! Foto: &Tradition.

Under både våren och sommaren kunde vi skymta en tillväxt av funktionell belysning. Många portabla modeller dök upp, vissa laddningsbara, andra batteridrivna och en och annan solcellsdriven variant. Den tämligen innovativa och praktiska ljuskällan flyttas från uteplats in i våra hem lagom till hösten drar igång.

Ladda upp med en, eller flera, små portabla räddare i nöden för att boosta belysningen eller bara skapa mysfaktor i hemmets alla rum. I tider då hemmakontoret fortsatt är aktuellt för många av oss kan du med fördel placera en extra lampa på skrivbordet. Inspireras av fler sätt att inreda med belysning till hösten.

Annons

3. Naturnära materialval

Inredningstrender hösten 2021, belysning i naturnära material rottinglampa Tine k home
En enkel, naturnära estetik med material som resonerar med samma simpla filosofi är ett centralt möte hos danska Tine K Home. Foto: Tine K Home.

Att inreda i en naturnära palett är en övergripande trend som fortfarande står högt i kurs. Estetiken i sig är väldigt tidlös, vilket ger den en lång livslängd och ett minskat behov att behöva göra om i stor omfattning. Materialmässigt ser vi en stor variation, med rotting, ljusa träslag och sjögräs i framkant.

Bland naturnära belysning är det bara att välja och vraka. Trots att trenden ser ut att få en extra skjuts i höst är den redan väletablerad och genomsyrar en bredd av modeller. Testa att addera en mindre, väggfast variant eller slå två flugor i en smäll med statementbelysning i naturmaterial precis som hos Tine K Home.

Annons

4. En touch av neon

Inredningstrender hösten 2021, neonbelysning
Retrokänslan är påtaglig i den simpla, men kaxiga neonbelysningen som börjar ta fart i inredningsvärlden. Foto: Seletti.

Neontendensen har gått från 80-talsnostalgisk bubblare till nyvunnen belysningsfavorit. Populära inspirationsplattformen Pinterest hintade om ett ökat intresse för neonbelysning och färgsprakande LED-lampor inför 2021 och nog ser det ut som att trenden endast är påväg åt ett håll – uppåt.

Lägg neonskyltarna åt sidan och ge istället plats åt ljusrörsliknande belysning. Just nu inspireras vi lite extra av danska Hay och italienska Seletti. Känns neonbelysning lite väl övermäktigt? Satsa på en subtil nyans, exempelvis varm gul eller ljusare orange, som sticker ut utan att ta över.

TV: 6 stora inredningstrender hösten 2021 – enligt PinterestBrand logo
TV: 6 stora inredningstrender hösten 2021 – enligt Pinterest
Annons