Bästa tipsen inför vintagemässan

27 september, 2013
I helgen går vintagemässan Bakåt:Framåt av stapeln i Stockholm. Fokus ligger på kläder, skor och accessoarer, men faktum är att vintageplagg ofta passar lika bra på väggen eller hyllan som på kroppen. Vi passade på att fråga vår egen expert Loppistan, eller Lovisa som hon egentligen heter, om hennes bästa tips. Funkar lika bra på Antik & Kuriosa-mässan i Kista som pågår fredag–söndag – eller på närmaste loppis.
Loppistan-6
Vilka är dina absolut bästa loppistips inför vintagemässan?
– Mitt bästa tips just när det gäller kläder/skor/osv blir nog att söka efter inspiration innan. Själv tycker jag att det är toppen att få inspiration från andra retro/vintage-bloggare som Elsa Billgren, Emmas Vintage eller Miriam Parkman. Eller att surfa runt på Pintrest. På så sätt får jag koll både på vilka modeller och färger jag ska leta efter. Väl på mässan kan man då sålla i det stora utbudet och gå rakt på godbitarna.
– I övrigt brukar jag alltid rekommendera att gå två varv. Först tittar jag efter det jag ”letar efter” och på det andra varvet gräver jag i lådor och tittar på saker som hänger i taket, går på lite mer wild’n’crazy grejer och synar sådant jag var osäker på först. Vad gäller prutning så är jag i ärlighetens namn  inte så himla bra på det men jag brukar passa på om jag hittar fler saker hos en och samma säljare, då kan jag fråga om det möjligtvis går att få ett paketpris. De flesta brukar tycka att det är ett utmärkt förslag.
Loppistan-7
Hur bedömer jag att priset är rimligt?
– Svårt att svara på eftersom det är väldigt individuellt. Jag tycker ändå att ett fynd alltid är ett fynd om du tycker att det är det. Hittar du något du letat efter länge kanske du är villig att betala lite mer. Inpulsfaller du för något riktigt kitschigt bör kanske priset också vara mer överkomligt. Men generellt får man väl kanske säga att det är kvaliten och märket på plagget som är avgörande för priset. Känns det fräscht och välvårdat får man förmodligen betala vad en nyprducerad dito skulle kosta och hittar man ett märkesplagg är prislappen oftast högre.
Loppistan-luxusfynd
Vad är ditt bästa fynd någonsin?
– Hm, här måste jag nog särskilja på vintage (då menar jag kläder, skor, väskor osv) och alla andra loppisfynd (inredning kanske man kan säga). Mitt bästa vintagefynd är en rottingväska som jag köpte på Huvudsta Loppmarknad. Jag hade letat just en sådan så länge och plötsligt låg den bara där för 75 kronor. Lyckan! Att jag väl hemma upptäckte att väskan kom från Palmgrens gjorde inte saken sämre. Bästa loppisfyndet i övrigt är svårt, jag har så många favoriter. Men förra veckan hittade jag två Luxus-lampor med skärm i Marimekko-tyg. Det var lite av en dröm faktiskt.
LOPPISTAN-5
Vad letar du efter just nu?
Jag har kläd-fastat första halvan av detta år (alltså jag har inte köpt några nyproducerade kläder) men börjar snart jobba igen efter en lång mammaledighet. Så jag har börjat försöka uppdatera min garderob igen. Just nu letar jag därför efter snygga enkla, enfärgade vintage-klänningar som jag ska kunna använda på jobbet. En kortare kofta skulle inte heller sitta fel. Och hade jag svarat på frågorna i morse hade jag skrivit att jag letar mig fördärvad efter en brun skinnväska i mediumstorlek, men den hittade jag faktiskt på en loppis idag. Hurra!
Loppistan-4
Alla foton: Loppistan