Bädda sängen med gott samvete – 4 hållbara tips för sovrummet

25 apr, 2019 
Alva sängkläder
Hållbart är trendordet nummer ett i år – och förhoppningsvis är det en trend som stannar kvar för alltid. Här är våra bästa tips för att tänka mer hållbart i sovrummet.
Annons

Sovrummet i allmänhet – och sängen i synnerhet – förknippas med vila, återhämtning och en härlig känsla. Lite som en oas där vi kan ladda batterierna, mysa och drömma.

En vackert bäddad säng är ett av de allra viktigaste knepen för att skapa den rätta stämningen och i hållbarhetstider som denna dyker det upp allt fler alternativ som är snälla mot både människan och miljön. Men utan att ge avkall på stilkänslan.

Svensk design på ett hållbart sätt

Ett företag som satsar på just detta är Alva Linen. Det relativt nystartade företaget skapar tidlösa sängkläder av lyxig kvalitet. Själva designprocessen sker på hemmaplan i Sverige, medan produktionen är etiskt framtagen i Indien.

– Efter olja och kaffe är bomull den största industrin i världen. 100 miljoner människor odlar bomull, oftast i de allra fattigaste delarna, berättar Alvas vd Alexander Hars.

Han förklarar vidare att det är en riktigt ful industri, där redan utsatta människor lätt kan råka illa ut och att pengarna som tjänas sällan når fram till bomullsbönderna. Men det är inte bara den ekonomiska biten som kan vara tveksam.

Annons

Av alla bekämpningsmedel som används runt om i världen står bomullsindustrin för hela 16 procent och det är bönderna – samt miljön – som blir lidande. Hudirritationer, sjukdomar och cancer drabbar 77 miljoner människor till följd av att de blivit utsatta för bekämpningsmedlen, som dessutom hittar ner i grundvattnet. Och eftersom bomullsfrön är så pass dyra blir många bönder skuldsatta och hamnar i en ond spiral, svår att bryta sig loss från.

– En bonde i timmen tar livet av sig i Indien varje dag, det är sjukt. Vi hade ingen aning om det när vi startade Alva, säger Alexander.

Alva är ett familjeföretag och består idag av sju personer som jobbat tillsammans på olika sätt i nästan 20 år. Med Alva ville gruppen skapa en business som även andra tjänar på.

– Vi gör skillnad på riktigt den här gången.

Allt sker ekologiskt

All bomull som används i sängkläderna köps av ett kooperativ i Indien, som endast odlar på icke genmanipulerade bomullsfrön. Utöver vad bomullen kostar betalar Alva även en premie som går direkt till bönderna, för att på så vis hjälpa till att höja livsstandarden. Det enda kravet från Alvas håll är att bönderna fortsätter odla ekologiskt. Allt vatten som går åt till odlingarna är regn, ingen konstbevattning görs, för att hela kedjan ska vara så hållbar som möjligt.

Annons

Tillsammans med textilkonstnären och designern Jennie Sundin har Alva skapat en stil som är såväl tidlös som trendig, avskalad och skandinavisk, och sängkläderna i satinväv har en trådtäthet på 300 TC.

Dags att uppdatera sängen? Här är fyra hållbara tips för sovrummet:

1. Köp ekologiskt och fairtrade

Kika på märkningen innan du köper nya sängkläder. Genom att göra de här små valen i vardagen kan du påverka mycket på sikt och göra gott för både miljön och människan.

2. Tvätta utan sköljmedel

Sköljmedel är inget måste för renheten vid tvätt och faktum är att sköljmedel innehåller kemikalier som är svåra att bryta ner. Dessa följer sedan med ut i våra vatten.

3. Köp inte nytt i onödan

Sugen på en uppfräschning? Du behöver inte alltid köpa nytt. Byt med vänner eller kolla vad som gömmer sig längst bak i garderoben. Inte sällan är vi så snabba med att köpa nytt att vi glömmer det vi redan har, bara för att vi inte ser det. Och om du ändå väljer att köpa nytt, tänk på märkningen (punkt 1) – och skänk dina gamla sängkläder till textilåtervinningen.

Annons

4. Låt det inte stanna vid sängen

När du sett över sängen, ta en titt runt om i sovrummet. På sikt kan du försöka eliminera plast och satsa på miljöcertifierade, hållbara och etiskt framtagna material. Även här bör du kolla märkningen när du köper nya inredningsdetaljer och möbler.

Foto: Alva

Läs mer:

Annons
Innehåller annonslänkar