Årets stora trend – mönstrade tapeter!

Hej då ljust och fräscht och välkommen stora blommor och anslående mönster! Vi spanar på nya årets stora trend.
08 mars, 2016

Blommor, blad, slingrande växter – ja, helt enkelt stora, sköna mönster tar plats uppåt väggarna och på ett gäng accessoarer just nu. Ikea släpper i dagarna kollektionen Tillfälle. Designteamet ville låta vårt skandinaviska designarv möta livfulla, pulserande São Paulo. En Brasilienresa senare kommer den färgstarka kollektionen i laxrosa, puderblått, bladgrönt och chokladbrunt som vill förmedla känslan av gatukonst och djungel på en och samma gång.

Blommig tapet i gröna abstrakta former

William Morris älskade tapet Pimpernel .

Och vi tycks redo för mönster. Vad beror det på? Sverige har en stolt textiltradition med många, många starka formgivare som skapat klassiska mönster. Gudrun Sjödén, denna ständigt aktuella kläd- skapare och nestor, har naturen som sin största inspirationskälla och sätter gärna mönster på sina produkter.

– Jag tror att det finns ett stort behov av mönster efter att det har varit en lång period med enfärgade väggar. Kanske vill folk sudda ut gränsen mellan ute och inne, man kan ju gömma sig bland bladen eller gå in i en köksdjungel.

– För mig är mönster min stora passion i livet. Jag är ju ingen minimalist precis. Och sätter man ihop flera olika mönster med varandra kan det bli ett slags lugn, säger Gudrun Sjödén.

Byggnadsantikvarien Erika Åberg – aktuell som programledare i SVT-serien Det sitter i väggarna – har också funderat på varför det är så mycket mönster just nu.

– Som alltid när en epok är över kommer en motreaktion, från enkelt och avskalat till murrigt, mustigt och massa mönster. Det känns väldigt oängsligt tycker jag.

Tapet med oljemålningsliknande blommor

Storblommiga Eglatine Satin, 955 kr/m, Designers Guild.

Genom århundranden har man förstås hämtat inspiration från just trädgård och natur när man skapar mönster. William Morris och hans assistent J H Dearle gjorde många klassiska mönster som ständigt finner nya beundrare. Mycket av estetiken kom från medeltida förlagor med alla deras slingrande mönster. Och både Boråstapeter, ECO Wallpaper och Sandberg är aktuella med kollektioner med magiska, naturinspirerade mönster. Emma von Brömssens romantiska tapet Botanica har blivit rejält omskriven i inredningstidningar och bland bloggare.

– Jag tror att det stora trädgårdsintresset spelar stor roll här. Vi möblerar med gröna växter, vi inreder våra uterum, vi bygger stilleben med det vi hämtar från naturen. Helt klart har trädgården flyttat in – också på väggarna, säger Erika Åberg.