Artikeln innehåller reklamlänkar

Så lyckas du med hemma-odlingen – 20 köptips!

så lyckas du med frösådd och förkultivering

För att lyckas med årets frösådd och förkultivering är det bra att ha rätt grejer för att få fina blommor och växter. Vi tipsar om de bästa redskapen, fina fröer och knölar att klicka hem redan i dag.
22 mars, 2021

Den vanligaste tidpunkten att köra igång frösådden är mellan februari-mars men det finns många fröer som kan sås under hela säsongen från vår till höst. Men vill man vara säker på att njuta av populära blommor som dahlior och luktärt i sommar är det dags för förkultivering eller sådd inomhus redan i mars-april för tidig blomning i trädgården eller på uteplatsen.

Så förkultiverar du dahlia i kruka

Dahlian La Recoleta

Dahlian La Recoleta

Mars-april är en bra tid för att förkultivera dahlior. Använd en stor kruka eller plastbehållare med hål i botten och fyll upp med sandblandad torvjord. Sätt knölen max 10 centimeter under jordytan och ställ krukan ljust och svalt.
Plantan flyttar du när det är frostfritt i den delen av landet där du bor, men var beredd på att ha en fiberduk till hands om det kommer kalla nätter. Vattna sparsamt tills gröna skott börjar växa upp ur jorden, då börjar du sköta plantan som en vanligt krukväxt.

Fröså luktärt

luktärt i rabatt

Luktärt i trädgården.

Luktärter kan frösås direkt i rabatten senare på våren, men går också att odla i kruka. Frösådd av luktärt inomhus i mars-april brukar vara en bra tidpunkt eftersom det finns tillräckligt mycket dagsljus.

Blötlägg fröna 2-3 timmar innan sådd, på detta vis mjukas de upp och har lättare att gro. Luktärter har känsliga rötter så så dem i djupa såkrukor eller pluggbrätten så att det blir lättare att plantera om dem. Sätt 1 frö i varje kruka cirka 1 cm djupt, täck sådden med plast eller placera krukorna i ett miniväxthus.

Allt du behöver till frösådd och förkultivering

Etiketter i naturfärgat trä från Weibulls, finns att köpa här. (länk till Ellos)

Torvkrukor för frösådd som går att planteras direkt i jord eftersom krukan förmultnar, från Bröderna Nelsons, finns att köpa här.

Trepack med fröpåsar med sommarblommorna nepeta, lejongap och rosenskära för pollinerarna, från House of flowers i samarbete med Weibulls, finns att köpa här. (länk till Ellos)

Vattenkanna i mässing från Klong, finns att köpa här. (länk till Åhlens)

Trädgårdshandskar i randig bomullscanvas med läderdetaljer, från House of Flowers, finns att köpa här. (länk till Ellos)

Matchande bomullsförkläde med fickor med plats för redskap, från House of flowers, finns att köpa här. (länk till Ellos)

Juteväv som kan skugga eller isolera väderkänsliga växter, från Ellos Home, finns att köpa här. (länk till Ellos)

Minidrivhus eller pluggbox med plats för 49 pluggplantor, från Nelson garden, finns att köpa här.

Balkonglåda i pulverlackerat stål, från Ferm Living, finns att köpa här. (länk till Nordic Nest)

Rosa väldoftande luktärter i sorten Royal Rose, fröer från Nelson Garden, finns att köpa här.

Stapelbar förvaringslåda i plast från Hay som är perfekt för små frökrukor. Ett tips är att spara på tomma toarullar och använda dem som såkrukor, bind sedan ihop dem och förvara i plastbacken, finns att köpa här. (länk till Designtorget)

Enklare än så här blir det inte, odlingspåse med basilikafrön, öppna påsen och häll i fröerna och vattna sparsamt, perfekt för den som saknar trädgård eller uteplats. Finns på Designtorget. (länk till Designtorget)

Miniväxthus i svart metall och glas, från H&M Home, finns att köpa här. (länk till H&M)

Löklåda i lackad plåt, fin att ha både ute och inne, från House of flowers, finns att köpa här. (länk till Ellos)

Dahlian La Recoleta är nästan svart när den slår ut och övergår sedan till en varm chokladbrun ton, från Nelson garden, finns att köpa här.

Räkna med kalla nätter långt in i maj, förvara frostkänsliga plantorna i ett miniväxthus eller så använder du det som snygg förvaring för dina örter under hela säsongen, från Designtorget. Finns att köpa här. (länk till Designtorget)

Bihotell för solitärbin att vila eller övervintra på, från Loland Design och finns hos Designtorget. (länk till Designtorget)

Odla din egen sallad i sommar, påse med tre sorters sallad, ruccola, röd plocksallat och spenat, från House of Flowers i samarbete med Weibulls, finns att köpa här. (länk till Ellos)

Omplanteringsset, när dina fröer växt till miniplantor är det dags att ge dem nya krukor eller sitt for ever home i trädgården, med detta omplanteringsset från Nelson garden går det lekande lätt, finns att köpa här.

Vattenkanna för 7 liter vatten i grön metall med mässingsstril, finns att köpa här. (länk till Ellos)

TRÄ ÄR TRENDIGASTE MATERIALET JUST NU – 10 INSPIRERANDE TIPS
Slå på ljud