Artikeln innehåller reklamlänkar – läs mer här >

Så lyckas du med hemma-odlingen – 20 köptips!

så lyckas du med frösådd och förkultivering

För att lyckas med årets frösådd och förkultivering är det bra att ha rätt grejer för att få fina blommor och växter. Vi tipsar om de bästa redskapen, fina fröer och knölar att klicka hem redan i dag.
22 mars, 2021

Den vanligaste tidpunkten att köra igång frösådden är mellan februari-mars men det finns många fröer som kan sås under hela säsongen från vår till höst. Men vill man vara säker på att njuta av populära blommor som dahlior och luktärt i sommar är det dags för förkultivering eller sådd inomhus redan i mars-april för tidig blomning i trädgården eller på uteplatsen.

Så förkultiverar du dahlia i kruka

Dahlian La Recoleta

Dahlian La Recoleta

Mars-april är en bra tid för att förkultivera dahlior. Använd en stor kruka eller plastbehållare med hål i botten och fyll upp med sandblandad torvjord. Sätt knölen max 10 centimeter under jordytan och ställ krukan ljust och svalt.
Plantan flyttar du när det är frostfritt i den delen av landet där du bor, men var beredd på att ha en fiberduk till hands om det kommer kalla nätter. Vattna sparsamt tills gröna skott börjar växa upp ur jorden, då börjar du sköta plantan som en vanligt krukväxt.

Fröså luktärt

luktärt i rabatt

Luktärt i trädgården.

Luktärter kan frösås direkt i rabatten senare på våren, men går också att odla i kruka. Frösådd av luktärt inomhus i mars-april brukar vara en bra tidpunkt eftersom det finns tillräckligt mycket dagsljus.

Blötlägg fröna 2-3 timmar innan sådd, på detta vis mjukas de upp och har lättare att gro. Luktärter har känsliga rötter så så dem i djupa såkrukor eller pluggbrätten så att det blir lättare att plantera om dem. Sätt 1 frö i varje kruka cirka 1 cm djupt, täck sådden med plast eller placera krukorna i ett miniväxthus.

Allt du behöver till frösådd och förkultivering

etiketter i trä

Etiketter i naturfärgat trä från Weibulls, finns att köpa här. (reklamlänk från Awin.com)

fiberkruka

Torvkrukor för frösådd som går att planteras direkt i jord eftersom krukan förmultnar, från Bröderna Nelsons, finns att köpa här.

fröpåsar från House of flowers

Trepack med fröpåsar med sommarblommorna nepeta, lejongap och rosenskära för pollinerarna, från House of flowers i samarbete med Weibulls, finns att köpa här. (reklamlänk från Awin.com)

vattenkanna från Klong

Vattenkanna i mässing från Klong, finns att köpa här. (reklamlänk från Adtraction)

handskar house of flowers

Trädgårdshandskar i randig bomullscanvas med läderdetaljer, från House of Flowers, finns att köpa här. (reklamlänk från Awin.com)

Matchande bomullsförkläde med fickor med plats för redskap, från House of flowers, finns att köpa här. (reklamlänk från Awin.com)

juteväv ellos home

Juteväv som kan skugga eller isolera väderkänsliga växter, från Ellos Home, finns att köpa här. (reklamlänk från Awin.com)

minidrivhus nelson garden

Minidrivhus eller pluggbox med plats för 49 pluggplantor, från Nelson garden, finns att köpa här.

balkonglåda ferm living

Balkonglåda i pulverlackerat stål, från Ferm Living, finns att köpa här. (reklamlänk från Awin.com)

luktärt

Rosa väldoftande luktärter i sorten Royal Rose, fröer från Nelson Garden, finns att köpa här.

förvaringslåda i plast från Hay

Stapelbar förvaringslåda i plast från Hay som är perfekt för små frökrukor. Ett tips är att spara på tomma toarullar och använda dem som såkrukor, bind sedan ihop dem och förvara i plastbacken, finns att köpa här.

odlingspåse med basilika

Enklare än så här blir det inte, odlingspåse med basilikafrön, öppna påsen och häll i fröerna och vattna sparsamt, perfekt för den som saknar trädgård eller uteplats. Finns på Designtorget.

miniväxthus H&M Home

Miniväxthus i svart metall och glas, från H&M Home, finns att köpa här. (reklamlänk från Adtraction)

löklåda house of flowers

Löklåda i lackad plåt, fin att ha både ute och inne, från House of flowers, finns att köpa här. (reklamlänk från Awin.com)

Dahlia La recoleta

Dahlian La Recoleta är nästan svart när den slår ut och övergår sedan till en varm chokladbrun ton, från Nelson garden, finns att köpa här.

växthus designtorget

Räkna med kalla nätter långt in i maj, förvara frostkänsliga plantorna i ett miniväxthus eller så använder du det som snygg förvaring för dina örter under hela säsongen, från Designtorget. Finns att köpa här.

Bihotell i furu

Bihotell för solitärbin att vila eller övervintra på, från Loland Design och finns hos Designtorget.

fröpåsar med sallat

Odla din egen sallad i sommar, påse med tre sorters sallad, ruccola, röd plocksallat och spenat, från House of Flowers i samarbete med Weibulls, finns att köpa här. (reklamlänk från Awin.com)

omplanteringsset nelson garden

Omplanteringsset, när dina fröer växt till miniplantor är det dags att ge dem nya krukor eller sitt for ever home i trädgården, med detta omplanteringsset från Nelson garden går det lekande lätt, finns att köpa här.

vattenkanna från house of flowers

Vattenkanna för 7 liter vatten i grön metall med mässingsstril, finns att köpa här. (reklamlänk från Awin.com)

Köksinspiration: 4 stora kökstrender 2021

7 inspirerande inredningsbutiker du inte får missa

23 trendiga skulpturala vaser att inreda med våren 2021